EN

Звернення Глави УГКЦ у 138-й тиждень повномасштабної війни, 6 жовтня 2024 року

6 жовтня 2024, 20:40 56

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Україна і світ продовжують рахувати дні й тижні великої святотатської війни, яку російський злочинець розв’язав на мирній українській землі. І ось минає вже 138-й тиждень цієї великої трагедії.

Цей тиждень знову був позначений кровопролиттям, бомбардуванням мирних міст і сіл України, значною напругою на всій лінії фронту. У нас болить серце за зруйнований Вугледар, твердиню, яку героїчне українське військо утримувало вже стільки років. Ми дякуємо Господу Богу за наші славні Збройні сили України, які продовжують своєю відвагою дивувати цілий світ.

Знову постраждали наші міста й села на Півночі (Чернігівщині, Сумщині та Харківщині), зокрема Куп’янськ, та Півдні, особливо Ізмаїл та Запоріжжя. Минулого тижня там лилася кров. Ворог продовжував нищити інфраструктуру наших населених пунктів.

Щодня звучала тривога в нашому золотоверхому Києві. Нема такої ночі, якої ворог не атакував би столицю своїми безпілотниками чи іншою зброєю з неба.

Але ми сьогодні хочемо знову подякувати Господу Богу і Збройним силам України за те, що живі й можемо служити рідному народові. Можемо вкотре промовити на весь світ: Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Минулого тижня розпочав роботу Папський Синод у Римі. Триває друга сесія XVI Генеральної асамблеї Синоду. З’їхалися єпископи, священники, монахи, монахині та миряни з усього світу.

Папа Франциск, відкриваючи цю синодальну сесію, запросив усіх нас роздумувати над тим, як Церква — таїнство спасіння людини, її єдності з Богом, а також єдності всього людства в Ісусі Христі — має сьогодні служити людині, здійснювати свою місію в сучасному світі.

Цей форум є унікальною нагодою для нашої Церкви вкотре промовити до Святішого Отця Франциска та наших братів і сестер з усього світу на захист українського народу.

Тоді як російські злочинці експортують війну на весь світ, запалюють війною його нові куточки (ми бачили, наприклад, що минулого тижня відбувалося на Близькому Сході), намагаючись відвернути увагу від власних злочинів в Україні, Українська Греко-Католицька Церква будить сумління сучасного християнина і кожної людини доброї волі.

Під час Папського Синоду до нас підходять єпископи, священники, миряни з інших країн, виявляють своє захоплення стійкістю, незламністю українського народу. Можна сказати, що проводиться майже паралельна програма до великого Синоду, у межах якої нас запрошують відвідувати різні інституції, зустрічатися з представниками багатьох країн, котрі хочуть чути правду про Україну і мобілізуються, щоб підтримувати нас стільки, скільки потрібно.

Користаючи з цієї нагоди, висловлюю глибоку вдячність тим, хто сьогодні молиться за Україну, надає гуманітарну допомогу і робить все для того, щоб наша країна нарешті могла перемогти в цій війні і дочекатися справедливого Божого миру.

Молитва за мир — це, можливо, те, що нині найглибше лунає в серці Вселенської Христової Церкви. Папа Франциск, відповідаючи на злочини, вчинені проти людини в різних куточках світу, відповідаючи на виклики війни, закликав усіх вірних до молитви і посту.

Сьогодні, 6 жовтня, Святіший Отець приїхав до базиліки Санта Марія Маджоре, яка є першим храмом на честь Богородиці в Римі, щоб молитися за мир у світі перед старовинною іконою «Салюс Популі Романі». Разом із ним молилися всі учасники Синоду. Крім того, Папа закликав усіх віруючих людей завтра, 7 жовтня, зупинитися і провести цей день у молитві та пості за припинення війн у світі, за настання довгожданого миру.

Я закликаю всіх дітей Української Греко-Католицької Церкви в Україні й на поселеннях відповісти на цей заклик Папи Франциска. Ми знаємо, що молитва і піст — це потужна сила, яку Святіший Отець мобілізує для захисту зокрема українського народу, для зцілення наших ран війни, для зупинення вбивчої руки агресора.

Сповнімося й ми силою протистояння злу, яку дають нам молитва і піст, звершені спільно з мільйонами віруючих людей зі всього світу.

Боже, благослови Україну! Боже, благослови багатостраждальний український народ! Боже, даруй йому стійкість у тій борні, яку він веде сьогодні як Давид із Голіафом! Боже, даруй нам довгождану перемогу і справедливий мир! Боже, вислухай молитви, зглянься на покаяння і піст Твоєї Церкви! Боже, благослови нашу Україну, наш народ, нашу землю Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і людинолюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також