EN

Відбулося паломництво українських спільнот «Матері в молитві» до Рима

14 травня 2024, 11:53 160

11–12 травня відбулася національна проща українських спільнот «Матері в молитві» Апостольського екзархату в Італії до Рима. Паломництво розпочалося спільною Божественною Літургією у храмі Царя-Христа отців василіан у Римі, а продовжилося нічними чуваннями в каплиці сестер-катехиток Святої Анни на Villa Letizia.

Відбулося паломництво українських спільнот «Матері в молитві» до Рима

Про це йдеться на сайті Апостольського екзархату.

У суботу, під час нічних чувань, матері молилися за воїнів, капеланів і волонтерів перед Євхаристійними Дарами. Ця безперервна молитва і роздуми тривали до ранку, під час яких жінки мали можливість приступити до Таїнства Покаяння, яке їм уділив о. Василь Вербіцький, керівник відділу душпастирства та національний координатор спільнот «Матері в молитві» Апостольського екзархату. Ідея паломництва, яке припало на День матері, полягала в тому, щоб українські матері в Італії могли зустрітися, побути разом та спільно помолитися в українських храмах Вічного міста, зокрема в Генеральному домі отців василіан, патріаршому прокатедральному соборі Святої Софії та каплиці сестер-катехиток Святої Анни.

З духовним словом до матерів звернувся о. д-р Теодосій Р. Грень, ЧСВВ, протосинкел екзархату: «В історії Церкви ми маємо героїчні постаті матерів, які несли світло Христової віри своїм дітям, онукам, огортаючи їх невтомною молитвою. До нас по-особливому промовляє приклад святої Моніки, яка 18 років просила Господа про навернення з неправильної дороги свого сина Августина, і плодом її молитви було те, що він не лише навернувся, але став одним із найбільших святих в історії», — нагадав священник.

Одна з учасниць прощі, п. Галина Ватславська, поділилася враженнями про перший день паломництва так: «У тиші та молитві перед Богом відкривалися наші серця. Під час Ісусової молитви ми підходили до ікони блаженної Йосафати Гордашевської зі своїми намірами та щирою молитвою, наче до материнського серця, що завжди готове прийняти та підтримати».

Другого дня проща продовжилася Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Діонісій Ляхович, апостольський екзарх, у соборі Святої Софії.

Під час проповіді владика Діонісій звернувся до матерів, які «захищають Церкву і правдиву віру своєю молитвою». Пригадуючи, що 10 днів від Вознесіння до Зіслання Святого Духа Синод УГКЦ проголосив і назвав «Декадою місійності», єпископ наголосив, що Ісус Христос є першим місіонером Отця.

За словами проповідника, Божественна любов, яку оголошує Ісус Христос і діє через Духа Святого, особливо виявляється в серцях матерів: «Серце матері створене для любові й життя. Ми можемо сміливо сказати, що ви є місіонерками материнської Божої любові. Бог є не тільки Отцем, Він також є Матірʼю, як це сказав митрополит Андрей Шептицький у 1922 році, а також часто говорили блаженний папа Іван Павло І та святий папа Іван Павло II».

На його переконання, Богородиця є дороговказом для матерів, оскільки в Її серці перебуває Божественна любов Духа Святого. «Як Богородиця, так і ви, повинні зберігати цю материнську Божу любов у своїх серцях і ділитись нею, перш за все зі своїми дітьми й усіма, з ким ви зустрічаєтеся, особливо з нашими братами та сестрами, що стали жертвами війни. Ви, з вашою молитвою, призначені бути місіонерками материнської Божої любові, лікарями душ і тіл для тих, хто постраждав від війни, для наших братів і сестер», — звернувся апостольський екзарх на завершення до присутніх жінок.

Наприкінці богослужіння отець-протосинкел Теодосій Р. Грень, ЧСВВ, наголосив, що одним із найтепліших слів у кожній мові є слово «мама». «Невипадково дитина, коли починає говорити, зазвичай першим словом вимовляє „мама“. Сьогодні стільки матерів зібралося в цьому українському храмі Святої Софії, щоб помолитися. У цей день від імені нашого владики Діонісія ми хочемо висловити щиру синівську подяку всім нашим українським матерям», — сказав о. Теодосій. Він подякував українським жінкам за те, що вони передали своїм дітям християнську віру і виховують їх у ній, діляться з ними тими скарбами, які Господь Бог їм дав.

«Ми також молимося за ваших дітей, бо знаємо, що багато з них стоять сьогодні на захисті нашої країни. Дякуємо вам за те, що ви виховали таких добрих, відважних синів, які нині тримають небо над Україною. Це великі ваші серця стали причиною цього», — сказав він. Протосинкел також згадав матерів, які носять чорну хустину: «Сьогодні так багато українських матерів віддали найдорожче — своїх дітей. Знаєте, Господь Бог так уклав цей світ, що батько і мама, даруючи життя, продовжують своє життя у дітях, а потім відходять, а їх діти залишаються. Це природний закон, який змінила війна. Сьогодні багато батьків змушені ховати своїх дітей. Ми нині хочемо духовно підтримати тих матерів у скорботі. Нехай Господь Бог справді прийме нашу молитву».

Департамент інформації УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також