EN

В Італії 70 катехитів отримали канонічну місію на катехитичне служіння

29 вересня 2023, 18:30 73

З 22 по 24 вересня у Римі, у приміщенні «Вілла Летіція» сестер катехиток святої Анни, відбулася чергова формаційна зустріч катехитів Апостольського екзархату в Італії, на якій були 65 катехитів з різних міст екзархату, а також з Іспанії та Португалії.

В Італії 70 катехитів отримали канонічну місію на катехитичне служіння

Першого дня катехити мали реколекційні науки, які провадив священник Апостольського екзархату в Італії та викладач біблійного богослов’я на Папському богословському факультеті Сицилії (м. Палермо) і на Катехитичному курсі екзархату о. Роман Шимон на тему «Прямувати разом з відкритими очима і серцем, пізнаючи Ісуса, який завжди іде з нами».

Впродовж зустрічі катехити мали час на особисту молитву та ділення Божим словом. Вона стала унікальною нагодою краще пізнати катехитів та їх потреби, а також виклики у катехитичному служінні. Вступ до вечірної молитви виголосив о. Ігор Стус, протопресвітер Неапольського деканату, пояснивши катехитам значення Ісусової молитви. Він зазначив, що Ісусова молитва не є складною, але здатною докорінно змінити людину, тому вона призначена для всіх вірних, а не тільки для ченців. Ісусова молитва допомагає людині побачити, що Бог є Любов, проте для цього також потрібне сакраментальне життя, тобто Сповідь, Святе Причастя та Літургія. Після пояснення о. Ігоря катехити молилися разом Ісусову молитву.

На завершення дня присутні мали можливість приступити до Святого Таїнства Сповіді та до духовної розмови. У цьому катехитам послужили о. Роман Шимон і о. Ігор Стус. Молитовний вечір духовними піснями супроводжував бр. Іван Височанський, студент Української папської колегії святого Йосафата.

Впродовж другого дня п. Назар Дуда, заступник голови Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ і директор Катехитично-педагогічного інституту УКУ, представив активну методологію і практичні методи катехизації для підлітків та інших вікових категорій, гармонійно поєднуючи теоретичні відомості з практичною діяльністю, як-от імпровізованими пантомімами, сценками, піснями та іграми. Під час занять було наголошено на місії, яку катехити виконують у Церкві та суспільстві. «Бути добрим катехитом — це бути послідовником Христа, перебувати у Слові Божому і, як Пресвята Богородиця, зберігати його у своєму серці, приймати Святі Таїнства та нести світло живої віри», — зазначив п. Назар. Окрім того, учасники мали нагоду слухати представлення нових катехитичних програм, вдосконалюючи свої знання та вміння щодо проведення практичних занять із дітьми.

Дуже багато практичних прикладів катехизації з дітьми дошкільного віку і про емоційний розвиток дітей розповіла п. Наталія Мусій, випускниця факультету педагогічних наук і психології розвитку та освіти папського Салезіанського університету. Вона навчила катехитів працювати в групах, розробляти катехизації, створювати імпровізовані пантоміми, сценки, вивчала з ними мелодії та слова релігійних пісень, ігри тощо.

Ввечері с. Луїза Цюпа, СНДМ, директор Катехитичного відділу в Екзархаті, та п. Світлана Прокопчук, секретар цього відділу і координаторка курсів для катехитів, провели зустріч щодо напрямків у катехитичному служінні в Апостольському екзархаті на 2023/2024 рік.

Спільне святкування продовжилося в неділю Божественною Літургією у соборі Святої Софії, яку очолив апостоольський екзарх владика Діонісій Ляхович. Владика під час проповіді наголосив: «Велика ваша віра, дорогі катехитки і катехити, та цінна ваша праця в розбудові Царства Божого в нашому екзархаті».

Владика пригадав слова Папи Франциска до катехитів, виголошені на міжнародному конгресі: «Ніколи не забувайте, що метою катехизації, яка є привілейованим етапом євангелізації, є вести до зустрічі з Ісусом Христом і дозволити Йому зростати в нас». І продовжив: «Ідучи за тим покликом Святішого Отця, ми запрошені бути тісно з’єднані з особою Ісуса Христа, який любить нас невимовною любов’ю. Апостол Іван Богослов на початку свого Першого листа пише: „Те, що ми чули, що бачили нашими очима, що оглядали і чого руки наші доторкалися, про Слово життя, — а життя об’явилось, і ми бачили, й свідчимо, й проголошуємо вам життя вічне, що в Отця перебувало й нам явилося, що ми бачили й чули, проголошуємо й вам, щоб і ви мали спільність із нами. А наша спільність — з Отцем і з його Сином Ісусом Христом“. Ми також почули і спробували, і тепер покликані проголошувати цю добру новину іншим. Тому ніколи не віддаляймося від цього джерела любові, яким є Ісус Христос, через Духа Святого».

Апостольський екзарх зазначив, що чисельна присутність катехитів в екзархаті є знаком надії для УГКЦ в Італії: «Ми переживаємо важкий період війни в Україні. Проте ми чули від Блаженнішого Святослава, який говорив нам з ентузіазмом про Синод надії. Надією наповнює наше серце присутність сьогодні на цій Літургії наших катехиток і катехитів, адже аж сімдесятьом даємо канонічну місію для продовження євангелізації і катехизації наших дітей і дорослих. У наших дітях та в нашій молоді покладена в особливий спосіб наша надія».

Не оминув увагою владика і обов’язок катехита бути лікарем душ і тіл зранених війною українців: «Найбільша увага Синоду та його постанов стосується лікування ран і травм нашого народу, спричинених цією жахливою війною. Ми всі покликані бути лікарями душ і тіл, тому нам треба черпати силу з небес, щоб іти назустріч нашим стражденним братам і сестрам, щоб їх послухати, разом помолитися, сказати слово надії, доторкнутися до їх душевних і тілесних ран, вселити надію».

«Запрошую вас, дорогі катехити, до плідної співпраці з вашими душпастирями, до творчості та пильності у здійсненні цього святого діла — передавання віри через особисте свідчення зустрічі з Христом, звертаючи увагу на убогих, новоприбулих, духовно і фізично зранених через війну. Наша загальна програма, крім навчання, є лікувати рани.

Починаючи новий катехитичний рік, я молюсь, щоб Святий Дух просвічував, надихав і провадив вас та ваше служіння у передаванні живої віри в Ісуса Христа, а Пресвята Богородиця, яка прийняла Слово Боже, пильно роздумувала над ним і зберігала у своєму материнському серці, супроводила вас на шляху катехитичного служіння і вказувала вам дорогу до людських сердець, щоб їх привести до Ісуса Христа. Нехай Господь щедро вас благословить!» — побажав на завершення єпископ.

Владика Діонісій вдруге вручив 70 канонічних місій катехитам (серед яких є понад 10 дружин наших душпастирів в екзархаті) на катехитичне служіння у новому навчальному році і уділив архипастирське благословення.

На закінчення відбулося вже третє в екзархаті вручення сертифікатів випускникам катехитичного курсу «Основи християнської віри та катехитичне служіння в парафіяльній громаді», які навчалися протягом трьох років.

Успішно завершили навчання та отримали сертифікат 16 нових студентів-катехитів: Аліна Титуляк (Латіна), Марія Люпак (Лукка), Леся Білейчук (Рим), Ніколіна Дичук (Санта Марії), Ірина Бойко (Бергамо), Тетяна Мельничук (Бергамо), Павло Зорій (Бергамо), Ірина Волянюк (Мантова), Наталія Телестакова (Венеція), Діна Трикущенко (Венеція), Світлана Польнюк (Авеліно), Марія Дзьоба (Модена), Іванна Микитич (Модена), Катерина Данилюк (Павія), Марія Сенчук (Болонья), а також Юлія Шемлій (Португалія).

Випускники подякували владиці Діонісію і с. Луїзі Цюпі, СНДМ, координаторці курсу п. Світлані Прокопчук за невтомну працю в катехитичному служінні, організацію на високому рівні навчального процесу для студентів, підготовку та духовну підтримку катехитів, а також громаді і священникам собору Святої Софії за організацію, гостинність та проведення цікавих, глибоких і практичних занять під час катехитичного курсу.

На завершення с. Луїза подякувала всім за зустріч і заохотила до спільного служіння для слави Божої та катехитичного розвитку Апостольського екзархату в Італії. Потрібно зазначити, що в Апостольському екзархаті в Італії є велика потреба в катехитах при громадах для проведення катехизації, як для дітей різних вікових категорій, так і для дорослих.

Тому одним із важливих екзархальних пріоритетів є вишкіл та супровід катехитів.

Від катехитичного відділу дякуємо всім головам деканальних катехитичних рад, священикам Апостольського екзархату за те, що дбають про свої громади, стараючись готувати мирян до служіння, співпраці, щоб наповнити Божою любов’ю світ і свої родини.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також