EN

Глава УГКЦ: Патріарший собор у Києві — знак невмирущості української Церкви і духу, який Господь Бог дарував нашому народові

18 серпня 2024, 18:00 1243

Собор Воскресіння Христового в Києві є пророчим голосом про майбутнє воскресіння і славу! Цей собор є доброю новиною — Євангелієм Божого Слова — про те, що, оживлювані самим Воскреслим Спасителем, ми витримаємо, вистоїмо, загоїмо наші рани, нагодуємо всіх потребуючих, пригорнемо і приймемо всіх переселенців! Цей собор є пророчим словом про перемогу українського народу, відбудову всього, що було зруйноване, надією на справедливий мир, надією на те, що з нами Бог. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді 18 серпня, у 8-му неділю після Зіслання Святого Духа та у свято Спомину освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві.

Глава УГКЦ: Патріарший собор у Києві — знак невмирущості української Церкви і духу, який Господь Бог дарував нашому народові

Коментуючи уривок зі Святого Євангелія (Мт. 14, 14–22), Блаженніший Святослав розповів, що сьогоднішнє слово «благовістує нам Бога, який є годувальником і кормителем свого народу, Господа Ісуса Христа, який відкриває людині доступ до самого Джерела її життя».

За словами Патріарха, у євангельському читанні ми можемо побачити три рівні цієї події — месіянський, церковний та євхаристійний.

Блаженніший Святослав зазначив, що ми бачимо, як Христос, подібно до Мойсея, помножує хліби. Відтак пояснив, що в церковній спільноті кожен із нас отримав щось від Бога, чим повинен поділитися з ближнім.


«Всі ті дари, які ми з вами отримали, ми повинні віддати потребуючим. І побачите: Бог буде помножувати в дивний спосіб те, що має. А тоді у спільноті віруючих людей ніхто ніколи не загине у крайній нужді», — наголосив архиєрей.

Окрім цього, Глава Церкви зауважив, що Христос начебто розкриває себе як істинну поживу людини: «Він — найвищий священник — водночас є і жертовником, і священником, і жертвою. Саме Він є істинною поживою для людини!».

Згадуючи 11-ту річницю освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві, Блаженніший Святослав наголосив, що цей храм — це «символ, знак невмирущості української Церкви і духу, який Господь Бог дарував нашому народові», а ще — «знак і символ воскресіння нашої Церкви і нашого народу після стількох століть нищення і переслідування, зокрема тут, у Києві».

Головний храм УГКЦ, за словами проповідника, став не тільки архітектурною перлиною Києва, найбільшим храмом у Києві, але й «Патріаршою криївкою» під час Революції Гідності. А сьогодні кияни, зокрема на Лівому березі, знають його як найкраще бомбосховище.

Але Патріарший собор — це передовсім простір, де Господь Бог милосердиться над своїм народом і кормить своїх людей, зауважив Глава УГКЦ. «Тут, в Патріаршому соборі, ми бачимо здійснення усіх тих трьох вимірів Божого слова, яке сьогодні проголосилося. Ми чуємо Христа, як нового Мойсея, присутнього з нами, серед народу, який сьогодні проходить свою пустелю жахливої війни. Як джерело життя і воскресіння, Він є з нами — жодна смерть, жодне лихо не матиме над нами влади. Якщо ми, як Церква, є простором обміну дарами, ніхто з того Божого дому не піде з порожніми руками, але з благами не тільки земними, але і небесними. Тут, на цьому святому престолі, Христос щодня, щохвилини є присутній, щоб дарувати себе на поживу людині в Таїнстві Причастя Його Тіла та Крові», — зазначив Патріарх.

Наприкінці Літургії Блаженніший Святослав подякував Господу Богові за дар святого храму Воскресіння Христового для всієї Церкви. Відтак закликав згадати в молитвах усіх, хто спричинився до будівництва собору: «Дехто з них уже відійшов у вічність по небесну нагороду, багато з них є серед нас, — зазначив архиєрей і додав: — Цей храм ще не довершений, він потребує ще багато зусиль, щоб об’явити всю красу, яку Господь Бог хоче через нього людині подарувати».

Отець і Глава УГКЦ висловив особливу вдячність владиці Йосифові Міляну, який має місію довершення будівництва собору, а також пану Василеві Букатюку, який сьогодні є очільником будівельної дирекції. Окрім цього, згадав блаженнішого Любомира Гузара, «який ліг, як наріжний камінь, у крипті собору», а також подякував усім добродіям і жертводавцям головної святині УГКЦ.

Читайте також:
У Патріаршому соборі відбулося введення в уряд офіцерів і делегатів Ради Лицарів Колумба

Варто також додати, що цього дня у Патріаршому соборі під час Літургії Блаженніший Святослав висвятив на священників двох дияконів — Олега Карпенка та Василя Підлубного.

«Бажаю вам, отці, справді бути достойними того високого покликання, яке ви отримали. Нехай Господь Бог вас благословить, щоб цей отриманий дар ви постійно розвивали», — побажав нововисвяченим священникам Предстоятель.

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також