EN

Звернення Глави УГКЦ у 55-й день повномасштабної війни, 19 квітня 2022 року

19 квітня 2022, 10:00 8

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні вівторок, 19 квітня 2022 року, і український народ переживає вже 55-й день всенародного спротиву, вбивчої російської агресії проти Української Держави.

Впродовж останньої доби ми бачили різке зростання агресивних дій окупантів. Президент України і військове керівництво говорять про початок нового наступу російських військ, зокрема на сході України. Загострилися бойові дії. Кількість зброї, яка використовується цими днями не має рівних за останні десятиліття після Другої світової війни. На наші міста і села продовжуються ракетні атаки, які світ уже назвав «ракетний тероризм». Російські ракети впали на Миколаїв, Харків та інші населені пункти України. Ракетного удару зазнав вчора також Львів, де загинуло щонайменше сім осіб і є багато поранених, серед яких маленька дитина, хлопчик-біженець із Харкова…

Але Україна бореться. Україна стоїть. Ми можемо сьогодні з вами розмовляти завдяки героїчним зусиллям українського війська. Саме нашим Збройним силам ми завдячуємо тим, що бачимо цей Божий ранок і можемо засилати наші ранішні молитви до нашого Господа і Спасителя.

Україна ввійшла у Страсний тиждень. Сьогодні у нас Страсний вівторок. Літургія Церкви, відповідно до візантійського обряду, звертає нашу увагу на тему чування. Цими днями ми співаємо древній гімн, який каже: «Ось Жених гряде опівночі, і блаженний той слуга, якого Він знайде невсипущим». Це означає, що Церква закликає нас чувати.

Що означає чувати? Чувати означає уподібнитися до сторожа, чи військового чотаря, який стоїть на варті, чуває, щоб зненацька ворог не застав нас, коли ми спимо. У духовному розумінні чувати значить очікувати зустрічі, бути готовими зустріти зокрема нашого Спасителя, який ось іде на добровільні страждання. Цими днями маємо перевірити, наскільки ми готові до свята Пасхи, наскільки наша увага, наш розум, наше серце, наша воля і навіть наша душа і наше тіло готові до зустрічі з воскреслим Христом.

Чувати цими днями означає бути пильними в молитві, у стосунках з Господом Богом, а також у стосунках з ближніми, в особі яких до нас сьогодні приходить сам Господь і Спаситель.

Ці дні чування, молитви, очікування відображають раннє християнське розуміння Пасхи як моменту, коли перші християни очікували другого і славного приходу Ісуса Христа і завершення історії світу. Хтозна, можливо, цієї Пасхи ми з вами востаннє співатимемо «Христос воскрес!»… І немов востаннє готуючись до Пасхальних свят, будьмо пильні, чуваймо. Адже чувати означає бути пильним до чистоти свого серця. Хто ще не приступив до Сповіді чи Причастя — спішіть до Божих Таїнств. Бо блаженний той, кого Господь застане невсипущим, і недостойний той, кого Він застане сплячим.

Отож, у цей трагічний і героїчний момент України — не спімо, не опускаймо рук, чуваймо! Цими днями, коли загострюється війна, коли ворог посилив наступ на Україну, закликаю всіх до чуйної і неустанної молитви за українське військо. Бо сьогодні вирішується майбутнє, доля України і світу.

Закликаю до цього загальнонаціонального чування всіх тих, хто мене сьогодні чує в Україні і поза її межами. Дякую всім тим, хто в різних куточках земної кулі, із різних Церков і народів, сьогодні чуватиме разом з Україною.

Боже, збережи наш український народ! Боже, сам прийди і спаси нас! Підтримай тих, що страждають за Твою істину і вірять у Твоє славне на третій день Воскресіння!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також