EN

Звернення Глави УГКЦ у 278-й день війни, 28 листопада 2022 року

28 листопада 2022, 15:06 21

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Cьогодні понеділок, 28 листопада 2022 року, а в Україні вже 278-й день повномасштабної війни, яку російський агресор і окупант приніс на українську мирну землю.

Знову на всій лінії фронту йшли тяжкі бої. За ранковими повідомленнями, було понад 10 атак російських військ на українські позиції на Донбасі. Знову вночі ворог обстріляв з реактивних систем різного типу наші мирні міста і села, зокрема на Дніпропетровщині та в Запорізькій області. Під прицільним вогнем щодня перебуває наш героїчний Херсон. Знову ллється кров. Знову вбивають людей. Знову ріки сліз заливають Україну.

Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Ми продовжуємо роздуми над тим, як нам сьогодні будувати майбутнє, як дбати про належну освіту і виховання наших дітей. Бо це відоме правило, що коли народ інвестує в освіту і виховання, а не тільки в речі, вкладає свої ресурси, зусилля і навіть кошти в розвиток дитини, тоді він має майбутнє.

Сьогодні поговоримо про необхідну умову здорового шкільного виховання і здорової шкільної освіти. Багато разів у дискусії між релігійним середовищем України і Міністерством освіти України виринало питання про необхідність запровадження у школах України предметів світоглядного спрямування. Тобто в нашій системі освіти України важливо приділити увагу фундаментальним засадам християнської етики і моралі та подбати про моральне здоров’я нашої нації. Тема предмету християнської етики теж була в центрі дискусії багатьох. Хочу сказати, що Україна, на відміну від інших держав, може похвалитися тим, що Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій на міжконфесійний основі підготувала програму цього унікального предмету основ християнської етики. Навіть представники інших релігій, зокрема юдеї та мусульмани, погодилися на ті фундаментальні цінності, особливо сімейні, які ці години християнської етики і моралі повинні дати нашим учням.

Слід розрізняти християнську етику та катехизацію. Катехизація, як релігійна освіта, як навчання фундаментальних правд віри певної Церкви, має здійснюватися в парафії. Бо це — впровадження дитини в життя християнської спільноти, у життя тієї громади, у якій дитина потім буде рости і брати участь у релігійному житті. Натомість християнська етика — це справді міжконфесійний, шкільний курс, який українське суспільство, релігійне середовище подарувало українській школі.

Звертаюся зокрема до батьків: подбайте, щоб предмет християнської етики знайшов місце в розкладі навчальних предметів у вашій школі! Бо відповідно до українського законодавства, батьки мають право на те, щоб їхніх дітей виховували на християнських засадах. І саме тут, у контексті цього конкретного світоглядного предмету, українська школа і релігійне середовище, наші батьки можуть і повинні конструктивно співпрацювати.

Сьогодні ми розпочинаємо Різдвяний піст. У народі його називають «Пилипівка». Вчора ми мали свято апостола Пилипа і сьогодні розпочинаємо цей час підготування до Різдва Христового. Передріздвяний піст — це радісне очікування на прихід до нас у тілі нашого Господа і Спасителя Ісуса Христа. Нехай цей період буде часом духовного подвигу, упродовж якого ми намагатимемося перемогти зло у своєму серці. Обов’язково в той час потрібно приступити до Святого Таїнства Сповіді. Розпочніть цей сорокаденний піст зі своїм духівником, пропрацювавши його програму і зрозумівши, якого типу лікування, духовного оздоровлення потребуєте саме ви. З’ясуйте, яких духовних вправ, молитов чи аскетичних видів боротьби із власними вадами та гріхами ви потребуєте, щоб цей час молитви і посту був благодатним для всього нашого народу. У той час жертвуймо свої духовні зусилля, молитви за перемогу українського народу в цій нерівній боротьбі, за наше українське військо.

Ми сьогодні просимо: Боже, благослови Україну, благослови українських дітей! Боже, благослови наших дівчат і хлопців на фронті! Боже, благослови усіх тих, що сьогодні забезпечують мирне життя і функціонування інфраструктури наших міст і сіл, дбають про те, щоб ми мали світло і тепло! Боже, благослови Україну Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також