EN

Владика Богдан Дзюрах у Фрайбурзі: «Правду і любов можна зневажити та очорнити, розіп’яти і вбити, але не перемогти»

7 травня 2024, 14:41 81

У єдності з нашою Церквою в Україні вітаємо воскреслого Спасителя. Рівно ж єднаємося в молитві, думках і любові з рідною землею та українським народом. Сьогодні ми разом прославляємо Христа воскреслого — переможця пекла, ненависті, гріха і смерті. Сьогодні в серці кожного українця звучить переможна пісня «Христос воскрес із мертвих…». Такими словами владика Богдан Дзюрах, апостольський екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії, звернувся на початку проповіді на Великдень, 5 травня, до українців у Карлсруе та Фрайбурзі, куди завітав із пастирським візитом.

Владика Богдан Дзюрах у Фрайбурзі: «Правду і любов можна зневажити та очорнити, розіп’яти і вбити, але не перемогти»

Про це повідомила пресслужба Апостольського екзархату в Німеччині та країнах Скандинавії.

Звертаючись до зібраних на Літургії людей, єпископ висловився про потребу миру, якого прагне кожен українець, проводячи паралель із переляканими апостолами, до яких воскреслий Христос завітав зі словами: «Мир вам!».

«Ми дуже хочемо чути те Боже слово: „Мир вам!“ Христа розіп’яли, але не перемогли, бо правду і любов можна зневажити та очорнити, розіп’яти і вбити, але не перемогти», — сказав проповідник.

Звертаючи увагу вірних на слова з недільного Апостола та Євангелія, владика Богдан показав важливість віри на шляху до спасіння людини. «Ми приходимо на зустріч воскреслому і чуємо Боже слово, яке вказує нам дорогу, якою маємо іти. Апостол Павло каже до сторожі, яка питала його, що їм робити, щоби спастися: „Віруй у Господа Ісуса і спасешся ти і твій дім“, а наприкінці сьогоднішнього Євангелія чуємо, як сліпонароджений каже: „Вірую“. Кожен із нас сьогодні каже: „Вірую“. Я сьогодні, стоячи перед дверима храму, мав нагоду з вами поспілкуватися. І один із вас сказав: „Ми маємо віру“. Я вам дякую за це. Але і всі ви сьогодні сказали ті самі слова, бо ви є тут, ви кажете своїм життям, своєю молитвою тут, у храмі: „Вірую“. Дякую вам за це свідчення віри, бо вона є запорукою нашої перемоги. Нехай у цей пасхальний день відновиться наша віра у воскреслого Спасителя, віра в те, що після Страсної п’ятниці завжди прийде Великдень, світло Божої перемоги», — наголосив апостольський екзарх.

А відтак єпископ мовив про присутність Божого світла в людині та його силу. «Те світло прожене темряву агресора з нашої землі, виведе на свободу наших полонених, злікує рани душ і тіл нашого народу, те світло поведе нас у Боже благословенне майбуття. Те світло Боже сяє у серцях наших захисників, які йдуть у бій, дивлячись в очі смерті. Але після Воскресіння Христа смерть переможена. На короткий час вона може діткнути наше тіло, але наші безсмертні душі не може подолати. Те світло Боже світить у серцях наших волонтерів, людей доброї волі, які нас підтримують і нам допомагають. Те світло Боже світить у казематах наших полонених, воно світить у серці кожного з вас, хто тут присутній», — мовив владика Богдан.

Продовжуючи, архиєрей не оминув увагою участь тутешніх українців у підтримці свого народу. «Я зворушений тим, що побачив, що ви робите для підтримки українського народу, що ви збираєтесь на молитву і підносите руки до неба, щоби випросити миру та благословення для визволення нашого народу. І своїми ділами милосердної любові теж наближаєте перемогу. Через вас світить світло Божої надії й вашої любові», — звернувся до присутніх проповідник.

«Нехай Він огорне кожного з вас, нехай зігріє вас теплом Божої любові, нехай утвердить вас у пасхальній вірі в те, що буде перемога воскреслого Спасителя в нашому народі. А своїм серцем, вустами й ділами кажіть на весь світ: „Вірую, Господи, що Ти єдиний Бог, Спаситель світу і нашого народу. Вірую, Ісусе, що Ти воістину воскрес із мертвих“, — сказав на завершення владика Богдан.

Департамент інформації УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також