EN
«Любов до ближнього береже серце»: Як знайти Бога і не втратити надію в обставинах війни? Три правила від Блаженнішого Святослава

«Любов до ближнього береже серце»: Як знайти Бога і не втратити надію в обставинах війни? Три правила від Блаженнішого Святослава

19 вересня 2024, 21:00 412

Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав в інтерв’ю для eKAI.pl (Католицької інформаційної агенції у Польщі) назвав три правила, що є своєрідними порадами, які на його думку, можуть кожній людині допомогти знайти Бога і не втратити надію в обставинах війни.

Перше правило: іноді ми не можемо змінити обставини, у яких живемо, але можемо змінити своє ставлення до них

Предстоятель УГКЦ переконаний, що перемога України починається з кожного особисто.

«Коли я впадаю у відчай, втрачаю надію і здаюся, це означає, що ворог переміг. Окрім того, існує ситуація, яку описав китайський мудрець Конфуцій словами: „Якщо ти ненавидиш свого ворога, він уже переміг у твоєму серці“. Тому іноді може виникати втома, яка виражається в тій чи тій формі відчаю. Пам’ятаймо, що ми всі втомилися, але слово „віра“ означає відкритість до джерела сили», — зазначив Глава УГКЦ.

Патріарх пояснив, що для християн віра в Бога означає єднання із джерелом енергії та сили, яка кожного з нас надихає і дозволяє вижити та подолати всі негаразди.

«У Євангелії сказано, що для віруючого немає нічого неможливого. Звісно, ​​природно, що той, хто тривалий час воює на фронті, не бачить успіхів, іноді впадає у відчай. Дуже важко щось радити тому, хто в окопах під Покровськом, а мене там немає. Однак є кілька дуже важливих і універсальних істин. Якщо я піддаюся апатичним настроям, вони домінуватимуть наді мною. Ми не можемо їм піддатися», — додав архиєрей.

Друге правило: як християни, ми покликані бачити Бога присутнім у всіх обставинах нашого життя

«Інколи ми думаємо, що у важких драматичних обставинах чи навіть смерті Бога немає, але Він є. Він завжди з нами. Перш за все, Він присутній у мені», — запевнив Предстоятель.

«Тож відкриваймо Божу присутність передусім через молитву, особливо в окопах на фронті. Бог є джерелом надії, тому я заохочую вас шукати Божу присутність, можливо, за допомогою військового капелана, з яким варто поговорити. Поділіться з ним своїми сумнівами та розчаруванням. Сам факт того, що ви ділитеся з кимось, дуже допомагає», — заохочує Глава УГКЦ.

Третє правило: творімо добро, бо любов до ближнього береже серце!

На його переконання, коли ми робимо щось добре, наша негативна енергія перетворюється на позитивну.

«Навіть коли ми хвилюємось, бережімо брата, бо ми його добре розуміємо, бо ми самі занурені в турботу, дивімося, чи потребує хтось допомоги від нас. Любов до ближнього береже серце. Такі позитивні настрої дуже поширені серед цивільного населення найбільш постраждалих від війни міст і сіл України», — розповів Блаженніший Святослав.

Відтак він додав: «Одна з дівчат із Харкова розповіла, чому вона є активним волонтером на нашій парафії. Вона коротко заявила: „Сидячи в бомбосховищі після багатьох годин бездіяльності, я могла просто збожеволіти. Але коли я перетворюю енергію, породжену страхом, на допомогу іншій людині, ця дія зцілює мене“».

«Отже, це кілька простих правил, які ми справді засвоїли з важкого та жахливого досвіду війни», — підсумував Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ
Фото: KAI / Хуберт Щипек

Персони

Інші статті