EN

Глава УГКЦ: «У нашій Трьохсвятительській семінарії я переживаю сьогодні маленьке чудо»

13 червня 2022, 15:48 43

Сьогоднішня подія, яку я переживаю, мені особисто видається маленьким чудом.

Глава УГКЦ: «У нашій Трьохсвятительській семінарії я переживаю сьогодні маленьке чудо»

Кілька місяців тому, коли я відвідував цю семінарію, яка сумувала за своїми семінаристами, я стояв тоді перед Божим престолом і просив: Боже, зроби так, щоб діти повернулися назад до свого дому. Про це розповів Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у проповіді під час Літургії у Трьохсвятительській духовній семінарії УГКЦ в Княжичах, що під Києвом.

«Тоді, — продовжив Глава Церкви, — коли ще довкола Києва лунали вибухи, коли цей святий храм став бомбосховищем для багатьох мешканців села Княжичі, та молитва видавалася проханням чогось дуже неможливого. І ось ми сьогодні разом святкуємо престольний празник храму, присвяченого на честь Пресвятої Тройці — Отця і Сина, і Святого Духа».

Чи це могло статися людською силою? «Гадаю, ні! Це є видимий вияв невидимої Божественної благодаті», — ствердно сказав Глава Церкви.

Блаженніший Святослав вважає, що в нашому житті весь час присутні видимі знаки невидимої дії Духа Святого. І під час сьогоднішньої Літургії відбулося кілька таких знаків невидимої дії Духа Святого.

Перше ознака — освячення підрясників для наших семінаристів, які закінчили перший курс цієї семінарії. «Непростий був цей перший курс, — вважає Предстоятель. — Перший семестр був ковідний, другий — воєнний. Дивний досвід. Досвід, якого не мали минулі покоління. Але цей досвід був, мабуть, досвідом особливої дії Духа Святого у вашому житті…»

Семінаристи, за його словам, отримали ті чорні підрясники як знак того, що той вогонь спочив на них і благодать Духа Святого торкнулася їх упродовж цього року.

«Ви ще не всі є досконалі, не все навчилися і не все знаєте, ще не всі уми поїли, бо за один рік це є неможливо. Але ви пройшли перший важливий етап у вашій дорозі до Священства», — додав духовний лідер.

Другий знак — сьогодні у семінарії є випуск. Семінаристи, які провчилися шість років у цій семінарії, знову ж таки, половина, з яких були ковідними, а останній семестр — воєнним, отримають диплом про закінчення семінарії.

«А це означає, що Церква вас вважає до певної міри приготованими до великого непростого завдання — бути пастирями та учителями істини для українського народу. Тому в один день я всіх вас чекаю біля Божого престолу, щоб можна було уділити вам Святу Тайну Священства», — сказав Предстоятель.

Третій знак — під час Літургії Блаженніший Святослав висвятив на диякона Ростислава Палькевича. За словами Предстоятеля, він отримав перший ступінь Священства, став іконою Ісуса Христа Служителя. «Це є видимий знак, що Ісус навіть у цих воєнних часах не полишає свого народу, але через служіння і життя того молодого хлопця хоче особисто послужити українцям у їхніх болях, трудах і стражданнях», — вважає проповідник.

І останній знак — після Літургії Глава Церкви освятив семінарійні дзвони, які, можливо, будуть турбувати вухо мешканців Княжич. Але водночас будуть невпинно благовістити, що Бог є з нами, що Господь Бог кличе нас до себе, бо хоче бути разом з нами, хоче збирати нас у єдине Христове Тіло.

Блаженніший Святослав привітав усіх парафіян зі святом. «Дякую Богу, що ви повернулися до свого храму, дорогі парафіяни. Дякую Богу, що Він знову відкрив двері храму перед вами. А ми разом можемо творити спільноту дітей Божих і прославляти Святого Духа, а разом з Ним Отця і Сина», — подякував духовний лідер.

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Олександр Савранський

Персони

Дивіться також