EN

«Бог хоче, щоб ми свідчили про Нього в різних обставинах», — отець Богдан Гелета

21 серпня 2024, 12:00 382

Наші з о. Іваном переживання не даремні — вони були для того, щоб багатьом допомогти та дати надію, яку дає Господь Бог. Про це сказав о. Богдан Гелета в ексклюзивному інтерв’ю на «Живому телебаченні». Священники-редемптористи Іван Левицький і Богдан Гелета з Бердянська понад півтора року перебували в російському полоні. 28 червня 2024 року їх було звільнено.

«Бог хоче, щоб ми свідчили про Нього в різних обставинах», — отець Богдан Гелета

Отець Богдан Гелета в інтерв’ю вперше після звільнення поділився глибокими роздумами про пережитий досвід: «Можу вам признатися: перебуваючи тут, на свободі, все одно моя досить велика частина залишилася там. І вона буде там, напевно, дуже-дуже довго… Скільки цього життя ще на землі, вона буде там, із тими людьми, навіть нашими ворогами, — супроводжуватиме мене до кінця мого життя».

Незважаючи на страждання, о. Богдан та о. Іван знаходили силу в молитві: «Це було дуже просто: я згадував Ісуса Христа, Його хрест, страждання — і вливалася така сила, благодать, що я можу співстраждати з Ним», — поділився священник.

Читайте також:
Віра під час випробувань: Отець Богдан Гелета про російський полон і довгоочікуване звільнення

Щодо реабілітації після російського полону, то, за словами о. Богдана, вона полягає зокрема в тому, щоб «продовжувати молитися і служити, помагати людям, постраждалим від війни».

Окрім цього, своїм свідченням о. Богдан Гелета звернувся до родин, матерів, дружин, які мають близьких у полоні: «Не втрачайте надії, моліться, звертайтеся до Бога — і все буде добре. Господь Бог навіть через ці терпіння всіх веде до себе».

Наприкінці розмови священник звернувся також до всіх, хто перебуває у складних чи трагічних життєвих ситуаціях, із проханням ніколи не втрачати надії.

«Старайтеся віддати себе і ту ситуацію Господеві, щоби Він зміг бути у вашому житті, у вашому серці, — закликав о. Богдан. — Він завжди діє і завжди чекає нашого рішення, щоб ми сказали Йому „так“. Моліться, звертайтеся до Бога, змінюйте себе і світ навколо себе!».

Департамент інформації УГКЦ

Дивіться також