EN

Блаженніший Святослав: «У вмінні багатіти в Бога під час війни — наша християнська мудрість і сила»

11 грудня 2022, 19:44 475

Навіть в часи війни Україна, наша Батьківщина, стає для нас школою Божественної мудрості. Проживімо гідно цей день, тиждень, цей місяць, а тоді побачимо, що перед гідним і мудрим українцем не встоїть безумний і негідний загарбник. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у 26-ту неділю після Зіслання Святого Духа.

Блаженніший Святослав: «У вмінні багатіти в Бога під час війни — наша християнська мудрість і сила»

«Слово Божественного Євангелія, яке ми щойно чули, — це слово живого Бога, що відкриває нам вічні горизонти земного життя. Ба більше, сьогодні Господь Бог нам каже, що те, що ми зараз робимо, — наша праця, страждання, наша боротьба, — може мати вічну вартість. Для того щоб знайти сенс людського страждання, сенс людського життя і смерті, треба заглянути трохи далі від смерті», — зазначив на початку проповіді Предстоятель.

Коментуючи сьогоднішню притчу про врожай багача, проповідник закцентував увагу на запрошенні Бога для кожного християнина поглянути на себе, на своє земне життя з перспективи вічності.

Що означає слово «земля» у Святому Письмі? Що означає, що та земля вродила гарно? Що потрібно для того, щоб зібрати все те, що земля вродила гарно?

«Земля — це простір пізнання Бога. Це не просто товар чи ресурс для здобування земного життя чи земного хліба, а школа Божественної премудрості. Обітована, дарована Богом земля — це простір живого спілкування людини з Богом, унікальне місце на землі, де Бог говорить, діє, вчить, відкриває себе людині», — пояснив архиєрей.

Багатий чоловік, зауважив проповідник, замість того щоб розширювати своє серце, щоб збирати перли Божественного одкровення, які Бог того року через добрий врожай хотів йому дати, будує щось цілком інше. Намагається зібрати те, що є другорядним, а втрачає те, що є найважливішим, вічним.

На переконання Блаженнішого Святослава, нам сьогодні Господь Бог посилає слово мудрості, щоб ми були мудрішими від безумного багача. «Сьогодні ми слухаємо це Євангеліє, щоб стати багатими Божою премудрістю, щоб навчитися багатіти в Бога», — наголосив Глава УГКЦ.

«Багатіти в Бога означає здобувати такі прикмети, якості моєї особи, які притаманні самому Богові. Ті прикметі, якості, сили душі ми називаємо чеснотами. Вершина премудрості розкривається людині у здатності послужити іншому. Вершина премудрості полягає в тому, щоб шукати не власного добра, а бажати добра своєму ближньому», — підкреслив архиєрей.

Глава УГКЦ поділився своїм спостереженням від спілкування з українськими героями, які пережили жахіття російського полону, а також священниками, які були депортовані. «Від усіх них можна почути якусь надзвичайну мудрість. Навіть жахіття полону стали школою премудрості для тих людей. Усі вони говорять одним голосом, що не знали, скільки проживуть, але весь цей час хотіли прожити гідно», — зазначив проповідник.

Що це означає — прожити гідно навіть невеликий відрізок часу, який тобі залишився? Глава Церкви пояснив: «Це означає прожити його, не рятуючи власну шкіру, не думаючи про те, як втекти від жорстокої дійсності, але думаючи про своїх побратимів, свій народ, свою Батьківщину, свою державу, про те, як бути гідною людиною перед обличчям негідників».

«Господь Бог запрошує нас навіть тоді, коли нам бракує тепла і світла, вміти багатіти в Бозі», — наголосив Предстоятель.

Ми, християни, під час війни в Україні, сказав проповідник, навчилися жити так, щоб кожної хвилини бути готовим до смерті, щоб стати перед Божим обличчям не з порожніми руками, а серцем, повним добра, повним любові до Бога і ближнього, до своєї Батьківщини. Те добро ми часом окреслюємо одним словом — патріотизм.

«Багатіти в Бога під час війни в України — нехай це буде нашою християнською мудрістю, нашою силою. Бо навіть під час війни наша земля як простір, школа Божої мудрості вродила гарно цього року», — ствердив Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також