EN

Все у цьому світі преображене, не заважаймо робити Господу це добре діло, скорімося Його волі, — владика Йосиф Мілян

6 серпня 2024, 17:10 113

У свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа владика Йосиф Мілян у проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві розповів про важливість Господнього Преображення, наголосивши, що все у цьому світі преображене. На Літургії з владикою Йосифом співслужив владика Степан Сус.

Все у цьому світі преображене, не заважаймо робити Господу це добре діло, скорімося Його волі, — владика Йосиф Мілян

Єпископ, розповідаючи про діяння Ісуса Христа, звернув увагу на те, скільки Ісус Христос зробив вчинків, щоб переконати своїх учнів і апостолів у своєму неземному Божественному походженні.

«Чи справді було мало апостолам, що сліпі бачили, криві від народження ходили, мертві воскресали, кілька риб і кілька хлібин нагодували тисячі народу?! Хіба треба було ще якось переконувати, що Він і Його Царство не з цього світу?! Бо Ісус як Бог знав, розумів, бачив, відчував, що вони чекали, коли Він піде війною на римлян-загарбників і відвоює престол ізраїльського царя Давида», — зазначив владика Йосиф.

Розповідаючи про вихід Ісуса Христа з трьома апостолами на гору Тавор і момент преображення, проповідник зазначив, що апостоли такого видовища не бачили ніколи і воно притягувало їх, манило за собою, люди дивувалися, бо їхні обличчя сяяли, як сонце.

«Апостоли, повернувшись з Тавору разом з Ісусом, теж преобразилися, торкнулися слави свого Вчителя, слави Іллі й Мойсея, торкнулися світла Божого, яке засяяло на Таворі, вони прийшли іншими людьми, — сказав проповідник. — Люди по Його поверненні не могли дивитися на Його обличчя, наскільки воно було яскраве, світле, біле, відображувало приємність непалючого сонця».

Відтак єпископ зазначив, що «маленька просфора, хліб пшеничний, розчинений на воді і дріжджах, всередині Літургії преображаються на слова священника „Прийміть, їжте…“». Таким чином, за його словами, Святий Дух робить чудо преображення хліба у Христове Тіло, а вина — у Кров.

«Господь хотів показати своє Божество на Таворі перед тим, як будуть Його розпинати, щоб учні-апостоли зрозуміли, що цей жест — це Його добровільне діло, Він своїм Божеством міг би себе оборонити, але віддав себе в жертву за нас, бо так полюбив Бог світ, що Сина свого єдинородного дав, щоб ним світ не засудити, а спасти», — пояснив владика.

Водночас владика Йосиф Мілян зазначив, що «час від часу світ мистецтва пропонує нам своє надбання, багатство своєї душі, яке може відірвати від рутини, від буднів і ми стаємо багатшими, світлішими, іншими: ми змінюємося».

«Так багато навколо нас преображення. Якщо ми — Божі, якщо шукаємо Бога, якщо наше життя з Богом, то скільки маємо ми з вами нагод преображувати цей чудовий світ, створений Богом», — наголосив єпископ.

«Все у цьому світі преображено: ми, наші діти, домівки, одяг. Все у цьому святі преображене і не заважаймо робити Господу це добре діло, скорімося Його волі, Його великодушності… Нехай це свято наповнює нас відвагою наближатися до Бога, відвагою зректися гріха, відвагою робити добро, відвагою наповнювати світ добром, преображати його  — і тоді, хоч би де ми були, ми будемо кричати до Господа, що добре нам тут бути», — побажав вірним владика Йосиф Мілян.

Департамент інформації УГКЦ,
фото пресслужби Київської архиєпархії УГКЦ

Локації

Персони

Дивіться також