EN

Український катедральний хор у Мюнхені відзначив 30-річчя

18 липня 2023, 07:00 272

15 липня в Мюнхені катедральний хор Апостольського екзархату в Німеччині та Скандинавії «Покров» відзначив 30-ту річницю від заснування.

Український катедральний хор у Мюнхені відзначив 30-річчя

Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав нагородив керівника хору Василя Закопця та всіх його учасників Патріаршою грамотою. «Високо цінуємо Вашу участь у благодійних концертах на підтримку України, яка переживає лихоліття війни. Оцінюючи Вашу ревність для Божої слави та добра Української Греко-Католицької Церкви, Ваш вагомий внесок у розвиток і популяризацію української духовності та культури серед місцевих жителів, складаємо Вам сердечну подяку та висловлюємо визнання і похвалу», — йдеться у грамоті.

Всі учасники хору отримали похвальні іменні грамоти від Апостольського екзарха владики Богдана Дзюраха.

Святкування 30-річчя хору «Покров» розпочалося Архиєрейською Божественною Літургією в катедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці, яку очолив владика Богдан.

У своєму духовному слові владика Богдан наголосив на важливості дарів кожної людини, якими ми покликані обдаровувати інших і прославляти ними Господа. «У тілі Христовому кожен із нас має свої дари, таланти і своє особливе покликання, яке полягає в тому, щоб ці дари, цей потенціал, який Бог вкладає у нас, ми використали на Божу славу і на служіння ближнім. Це обдарування особливо переживається у церковній молитві. Коли ми сходимося разом на Літургію як одна церковна спільнота, то досвідчуємо те таїнственне збагачення. Не раз будучи обмеженими, слабкими людьми, ми укріпляємося дарами, вірою, талантами, любов’ю цілої церковної спільноти. З іншого боку, особисто маючи теж Божий дар любові, багато талантів і дарів, збагачуємо і ділимося ними з усіма присутніми. Таким чином, даючи трішки чогось від себе, ми отримуємо у спільноті Церкви надзвичайно багато», — мовив архиєрей.

«Ми щасливі, що можемо втішатися вашими дарами і талантами, що ви, відкривши їх, віддали на службу Богові, Церкві й людям. І ми вам сьогодні за це безмежно вдячні і разом із вами заносимо цю подяку перед престол Всевишнього», — подякував хористам апостольський екзарх.

Єпископ молився також за тих, хто стояв біля витоків катедрального хору. «Дякуємо тим, хто вже у вічності співає Богові небесну пісню з ангелами і святими, долучившись до небесного хору. Ми дякуємо Богові за тих, хто започатковував цей хор, за його творців і натхненників, за перших його учасників», — сказав до присутніх проповідник.

«Коли ми молимося Літургію, то входимо в сопричасті — в Літургію всієї Церкви, земної і небесної. У нашій Літургії ми єднаємося з ангелами і святими в єдиній церковній спільноті», — мовив владика Богдан про молитовний спів під час Літургії.

Звертаючи увагу присутніх на євангельський текст про відвідини Ісусом дому Марти і Марії, єпископ наголосив на двох важливих деталях, які показані в цьому тексті (Лк.10, 38–42).

«Нинішнє Євангеліє дає нам цінну науку для нашого християнського життя. Передусім нагадує нам, яким великим даром є зустрітися з Богом на молитві у спільноті, у родині, що є привілеєм бути на Літургії і співтворити її, цю неповторну зустріч з Господом, який безмежно нас любить. І в Літургії ми перші користаємо, коли під час молитви відкриваємо своє серце на Боже слово, на Його ласку, на Божу любов, щоб приймати у себе все, що Бог нам хоче дати», — сказав архиєрей.

Також владика закликав хористів гуртуватися і зміцнювати дух братерства, дух правдивої християнської любові, щоб вони засвідчували не тільки багатство української культури, але передовсім автентичну християнську віру. «Гармонія співу розпочинається від гармонії з Богом у серці і від гармонії з ближніми. А відтак порушення цієї гармонії проявляється у всіх вимірах нашого життя. Зростайте у любові, у зичливості одне до одного в тому родинному дусі. В нинішньому Євангелії бачимо, що Ісус прийшов до родини: до сестер і до брата», — наголосив єпископ.

«Пам’ятайте, що літургійний спів — це молитва, а хори, на яких ви перебуваєте у храмі, — це ваші сходи до неба. І через кожну Святу Літургію ви будете робити великий крок до неба, наближаючись до Господа», — сказав на завершення владика Богдан.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами Апостольського екзархату в Німеччині та Скандинавії

Локації

Персони

Дивіться також