EN

«Щоранку говорімо собі: я можу прожити цей день із Богом гідно і добре», — владика Степан Сус

12 серпня 2024, 14:28 131

Ми б хотіли запросити Господа сьогодні до нас, щоби Він подібно ходив містами та селами України і вигоював рани війни. Будьмо певні, що Він приходить! Бо Євангеліє, яке Христос проповідував, не є лише про колись, але й про сьогодні. Слово Боже живе, всі чуда продовжують відбуватися в житті кожного з нас. Господь є між нами. На цьому наголосив єпископ курії Верховного Архиєпископа УГКЦ Степан Сус у проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у 7-му неділю після Зіслання Святого Духа.

«Щоранку говорімо собі: я можу прожити цей день із Богом гідно і добре», — владика Степан Сус

У проповіді архиєрей запевнив, що через уривок недільного Євангелія Господь хоче, щоб ми відчули Його присутність у своєму житті.

«Щоразу, коли ми гортаємо сторінки святого Євангелія, можемо побачити, що Господь у своєму милосерді й доброті, у своїй любові завжди рухається на зустріч зболеній людині, яка страждає, бореться, стоїть на роздоріжжі життя; людині, яка шукає правди й істини, яка хоче бути щасливою, яка хоче розуміти власне життя, хоче бачити, ба більше, прозріти, і не лише фізично, але хоче бачити духовно, мати правильний внутрішній зір», — ствердив проповідник.

На переконання владики Степана, Господь прагне нам усім пояснити, що наше життя має певний сенс навіть тоді, коли воно складне, деколи незрозуміле для нас самих.

Коли закінчиться війна? Чому так багато горя і терпіння? Проповідник припустив, що це ті запитання, які сьогодні поставила б кожна людина, якби зустрілася віч-на-віч із Христом. Єпископ заохотив ставити ці запитання Богові щоразу під час молитви. «Навіть пропри труднощі і горе війни, яке ми переживаємо, у сьогоднішній євангельській історії Бог приходить для того, щоби зцілити, щоб повернути нам втрачений мир, щоб дати нам певність у тому, що ми можемо здолати різні виклики нашого життя», — сказав архиєрей.

«Люди по-особливому переживають кожну втрату, але віруючі люди відчувають, що сам Бог приходить до них через зустрічі з різними простими людьми. Він посилає їх у своєму милосерді», — додав він.

Проповідник спрямував увагу на вислів євангельських сліпців: «Помилуй нас, сину Давидів!», які, за його словами, співзвучні з нашою молитвою «Господи, помилуй» і мають дуже глибокий зміст.

«Люди запитують, як багато і довго треба молитися? Із прикладу сьогоднішнього Євангелія про двох сліпців бачимо, що інколи достатньо сказати із глибини серця, переплітаючи з усіма нашими думками і переживаннями цих два слова: „Господи, помилуй!“» — запевнив владика Степан.

Проповідник наголосив, що кожен віруючий прийшов до собору на молитву, щоб отримати Божу відповідь і зцілення того, чого потребує.

«Коли ми приймаємо Христа у Євхаристії, маємо можливість запитати Його і просити в Нього всього, чого потребуємо. Чуда, які не записані в Божому слові, пишуться нашим життям і нашим досвідом, у якому ми відчули Боже зцілення», — зазначив він.

«Велика місія сьогоднішнього євангельського послання — навчити нас, беручи за приклад самого Христа, бачити всі чуда, які Він звершував і продовжує звершувати в нашому житті», — переконаний архиєрей.

«Хай Господь усіх нас огорне своєю ласкою і благодаттю, відвідає міста і села, завітає до шпиталів, відвідає родини, які пережили втрату на війні. Нехай допоможе нам відчути Його любов і милосердя в теперішніх обставинах», — побажав владика Степан Сус.

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також