EN

Глава УГКЦ у 325-й день війни: «У цей складний час ми бачимо, що Бог неможливе робить можливим»

14 січня 2023, 18:27 1045

Сьогоднішня подія — Обрізання Господнє — провадить нас до укладення Нового Завіту між Богом і людиною, до Таїнства Хрещення. В Ісусі Христі через Таїнство Хрещення ми одержуємо благодать Духа Святого, яка дає нам силу. І в цей складний час бачимо, що Бог неможливе робить можливим і дає нам силу сповнити Божий Закон. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному зверненні у 325-й день війни.

Глава УГКЦ у 325-й день війни: «У цей складний час ми бачимо, що Бог неможливе робить можливим»
Наслідки ракетного удару росії по Дніпру, 14 січня, фото: Valentyn Reznichenko

«Вчора ворог атакував ракетами Харківщину та Запоріжжя. Сьогодні Київ прокинувся від потужних вибухів [...] Підтверджено дані про знищення об’єктів інфраструктури. На Київщині пошкоджено близько 18 приватних будинків.

Загалом на сьогодні, як повідомляють органи державної влади, в Україні пошкоджено понад 72 тисячі об’єктів цивільної інфраструктури, із яких майже 55 тисяч – приватні помешкання та багатоповерхівки. Серед знищених об’єктів є понад 2200 центрів навчання і освіти, 418 медичних закладів, 316 закладів культури, 88 релігійних споруд, церков, молитовних будинків, майже 4000 енергетичних систем, а також мережі водопостачання. Живучи щодня під потужними російськими обстрілами, Україна страждає. Але в цей тяжкий ранок під звуки російських ракетних ударів і повітряної тривоги ми хочемо, щоб наш голос почув увесь світ: Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!».


Блаженніший Святослав говорить про нинішнє свято Обрізання Господнього і день пам’яті святого Василія Великого як подій, які мають дотичність до того, що ми переживаємо в ці дні: людина Нового Завіту, християнин, одержує силу сповнити цей Завіт силою Святого Духа: «Сьогодні відбувається особлива подія і для нас, християн. Апостол Павло, вказуючи на це восьмиденне обрізане Дитятко, якому дали ім’я Ісус, що означає "Спаситель", пише: "У ньому і ви були обрізані обрізанням нерукотворним, коли ви з себе скинули це смертне тіло обрізанням Христовим". Тобто ця подія починає розкривати перед нами знак, зміст, згідно з яким ми належимо до новозавітного Божого народу. Вона відкриває момент укладення нового Заповіту між Богом і людиною – одну із глибоких сторінок життя християн. Вона впроваджує нас у Таїнство Хрещення, – як Хрещення Ісуса Христа, яке ми святкуватимемо в день Богоявлення, так і того, яке пережили особисто».

Блаженніший каже, що і за часів Василія Великого, і зараз Бог дає людині силу здійснювати майже неможливе з погляду звичайної людини. І найкращим свідченням цього є Україна, яка стоїть, бореться і перемагає: «У цей складний час війни ми бачимо, що Бог неможливе робить можливим, даючи нам силу виконати Божий закон, жити нашим хрещенням як це засвідчив святий Василій Великий. Життя християнина – це життя хрещальної сутності нашого щоденного зусилля. Господь Бог стає гарантом того, що завдяки Його допомозі ми зможемо сповнити Божі заповіді й те покликання, до якого Він нас кличе у Хрещенні. Він дає нам силу без надії надіятися. Він є сповненням закону і пророків. В Ісусі Христі криється ключ і секрет перемоги України».

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також