EN

«Благословенна та семінарія, яка допомагає нашим юнакам зростати у вірі й богорозумінні», — Глава УГКЦ

1 вересня 2024, 21:09 591

У неділю, 1 вересня, коли в Церкві розпочинається новий літургійний рік, а у країні — новий навчальний рік, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав привітав семінаристів, школярів, студентів, вчителів і батьків із початком нового навчального року, закликавши «зростати у знанні Бога, у богопізнанні через зростання у вірі».

«Благословенна та семінарія, яка допомагає нашим юнакам зростати у вірі й богорозумінні», — Глава УГКЦ
Блаженніший Святослав у Київській Трьохсвятительській духовній семінарії, 1 вересня 2024 року

Під час Літургії у Київській Трьохсвятительській духовній семінарії Блаженніший Святослав у проповіді зазначив, що Євангеліє 10-ї неділі після Зіслання Святого Духа (Мт. 17, 14–23) благовістує Бога, який є Визволителем і Переможцем. У Старому Завіті люди вперше зрозуміли, ким є Бог, коли Він вивів їх з єгипетської неволі. У Новому ж — той самий Бог об’являється в Ісусі Христі, коли на прохання одного батька виганяє біса з його сина.

Апостоли, які не змогли вигнати біса, зазначив проповідник, «бачачи Христа Переможця, мали досвід поразки». І коли на самоті запитують Учителя, чому вони не змогли цього зробити, Христос говорить їм про віру — «дає своїм учням урок віри».

Щоб пояснити значення цього уроку віри і благовісті Бога Переможця, Блаженніший Святослав пригадав глибоку подію із книги Ісуса Навина, а саме: коли ізраїльтяни силою Божою перемогли всіх ворогів і завоювали Обітовану землю, тоді їхній провідник Ісус Навин, знаючи, що вони перемогли не власною, але Божою силою, закликав ізраїльтян: «Не можете ви служити Господеві (і чужим богам), бо він — святий Бог, Бог ревнивий».

«Ті слова Ісуса Навина є свідком певної зміни релігійної свідомості в історії Божого народу… В той момент, на піку перемоги, Ісус Навин пояснює своїм учням різницю між монолатрією і монотеїзмом». Як пояснив Предстоятель, монолатрія означає служити тільки одному Богові, що й робили ізраїльтяни, але водночас допускали існування інших богів — ідолів тих народів, яких вони перемогли. А монотеїзм означає, що існує тільки один Бог — «святий Бог», інших богів, ідолів просто не існує.

Фраза «Бог ревнивий», продовжив архиєрей, не має нічого спільного із ревністю як сентиментом людини. «Ваш Бог хоче цілковито вашого серця. Ви не можете одночасно вірити в Бога, а таємно поклонятися ідолам, бо тоді втрачаєте силу. Ви не втримаєте тієї перемоги, яку щойно отримали. Саме це каже Ісус Христос до того батька. Він полишає і готовий знову видати на поталу ворогам свій народ за розбещеність, невірність, як той народ свідомо і добровільно полишив свого Бога… Те змішання релігій, зокрема в Галилеї, було дуже велике в час Ісуса Христа», — зазначив проповідник.

Даючи учням урок віри, Ісус говорить про значення молитви та посту. «Молитва і піст не має нічого спільного з якимось релігійним чи дієтичним ритуалом. Це вимога цілковитої вірності людини в її ексклюзивному стосунку довір’я і відданості єдиному та істинному Богові. Це означає залишити всі інші стосунки з невидимим світом, свої прив’язаності, всі інші свої переконання, всі інші людські релігійні ідеології і скерувати свою увагу, свою вірність тільки тому Єдиному, Справжньому, який Єдиний існує, який дасть вам Духа Святого — Духа перемоги і свободи, Духа істини, який вижене перед вами будь-яку іншу силу так само, як вигнав аморійських царів перед обличчям Божого народу, який вступав в Обітовану землю», — пояснив Глава Церкви.

Звертаючись до семінаристів, Блаженніший Святослав наголосив, що сьогодні «сам Господь Ісус Христос через слово Божественного Євангелія дає вам перший урок, дає вам майстер-клас віри і синівської довіри до Нього».

«Сьогодні каже вам Господь: переступивши поріг семінарії, залишіть там, за порогом, усі ваші злі звички, усі ваші земні прив’язаності, все те, що не дає цілковито віддати ваше серце тільки Йому Єдиному, бо Бог ваш — Бог ревнивий», — сказав Предстоятель.

Глава УГКЦ закликав семінаристів пізнавати Бога не через людські думки, але через святість життя: «Зростати у знанні Бога, у богопізнанні можливо лише через зростання у вірі та духовному благочесті. Тому семінарія — це місце молитви, посту, безнастанної праці над собою. А тоді вся інтелектуальна сторона навчання є лише нагодою зрозуміти те, що я досвідчив у молитві та пості, відкрити живого Бога, який є змістом моєї віри, яку переживаю, спілкуючись з Ним у молитві».

У сучасному світі, зауважив Предстоятель, існує феномен непрактикуючих християн або християн, які так себе називають через те, що їх батьки принесли колись до церкви, але самі вони не живуть своєю вірою.

«Горе тій семінарії, яка випустить „вчених безбожників“. Горе тій семінарії, яка передасть своїм студентам лише думки, опінії сучасних богословів. Але благословенна та семінарія, яка допомагає нашим юнакам зростати у вірі й богорозумінні! Бо саме тієї вашої особистої віри, вашого досвіду ви повинні навчити інших людей, як духовні батьки, духовні отці, бо до того духовного батьківства сьогодні й кличе вас Церква», — наголосив Блаженніший Святослав.

З нагоди Дня знань в Україні Глава УГКЦ звернувся і до освітян. «Українська школа, яка починає новий навчальний рік в умовах війни, — це особливо героїчна школа. Хочу побажати, щоб ви зачерпнули тієї сили із Божого слова, з вашої віри в Бога для того, щоби могли успішно здобувати знання у вашій школі», — побажав Глава Церкви.

Блаженніший Святослав згадав про 250 000 українських дітей, які через війну не можуть вчитися у школах.

«Так багато дітей сьогодні не вміють вчитися офлайн, — додав Глава Церкви. — Одна дівчинка цього тижня, коли її запитали чого вона найбільше боїться, йдучи до школи цього року, сказала, що найбільше боїться відповідати біля дошки, бо не вміє. Наші діти через ковід, через війну не вміють вчитися разом. Я хочу вам побажати, щоб цього року ви цього навчилися».

Глава УГКЦ подякував і запевнив у молитві батьків, які «також є учасниками цього навчального виховного процесу».

«У добру путь у країну знань, до сили, перемоги Духа Святого над злом у цьому новому навчальному році!» — сказав на завершення Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

Персони

Дивіться також