EN

11 лютого відзначається Всесвітній день хворого

11 лютого 2024, 09:38 93

В Україні, в якій триває жахлива російська агресія, опіка хворими та роздуми над станом людського здоров’я мають тим більшу вартість.

11 лютого відзначається Всесвітній день хворого

Суспільство дедалі більше зустрічатиметься із особами, що зазнали впливу війни — видимих, чи прихованих, — і змушене вже сьогодні, а тим більше в майбутньому, давати адекватні відповіді на ці виклики. Церква як одна з основних суспільних структур, задіяних у турботі про духовне здоров’я, насамперед зустрічається із цілою низкою таких питань, тому згідно рішення Синоду єпископів УГКЦ Комісія УГКЦ для справ душпастирства охорони здоров’я створила освітню програму для духовенства під гаслом «Зцілення ран війни», яка покликана священникам, що одні з перших зустрічаються із хворими та стражденними, надати основні напрямні для душпастирського служіння.

Наша Церква й іншими засобами старається, щоб люди проживали в мирі і спокої, здоров’ї та благоденстві.

Однак, ми повинні розуміти, що хвороби завжди з’являтимуться у світі і немає людини, яка могла б бути цілковито від них забезпеченою.

Тому Церква дбає теж і про хворих, а особливо наголошує, що стан хвороби можна теж використати для доброго діла та євангельського свідчення. Адже для християнина тілесне здоров’я не є головною і самодостатньою цінністю, воно вторинне в порівнянні з духовним здоров’ям, тому цілком логічне сприйняття тілесної хвороби як одного із способів досягнення духовного здоров’я.

Господь Ісус Христос прагне для всіх здоров’я, тому не тільки проповідував, але й зціляв усяку хворобу і всяку неміч в людях (пор. Мт.4,23). І не тільки Сам зціляв, а, «прикликавши своїх дванадцять учнів, дав їм владу над нечистими духами, щоб їх виганяли і лікували всяку хворобу й усяку неміч» (Мт.10,1).

Багато святих були лікарями: євангелист Лука, професію якого апостол Павло виразно згадав: «Лука, лікар улюблений» (Кл.4,14), Косма і Дам’ян, Кир і Йоан, Пантелеймон, які лікували людей.

Християнам належить пам’ятати, що зцілення подається від Господа.

Крім оздоровлення у діяльності Ісуса Христа треба побачити ще й те, що Його зустріч з людиною, яка страждає — це зустріч, огорнута Божим миром і теплом.

Спаситель не втікає від потребуючих, не обіцяє допомоги іншим разом, лише хоче засвідчує хворим свою участь у їхньому житті і дає їм відчути, що прийшов на світ не тільки для сильних, здорових, успішних, але передовсім для слабких, хворих, для тих, які згинаються під хрестом своєї немочі.

Тому Церква подає підкріплення хворим через святу Тайну Оливопомазання, в якій недужий отримує ласку Святого Духа, який зміцнює довіру в Бога, вчиняє здатним надати сенс своїм терпінням і через це зберегти внутрішню рівновагу і спокій у хворобі, сила Божої ласки підносить на дусі недужого і утверджує в добрій вірі серед випробувань.

Воплотившись, Ісус Христос не усунув хворобу і терпіння з людського досвіду, але, взявши їх на Себе, перемінив і надав їм нового значення — у терпінні хворих і немічних присутнє терпіння самого Христа, який несе цей тягар разом із ними і допомагає збагнути його сенс.

У єдності із Спасителем хвороби і терпіння з негативних можуть перемінитися у позитивне, допомогти страждаючим ставати духовно зрілими і наближатися до Бога.

Наша Церква молиться за хворих і навчається від них смирення і терпеливості, та закликає самих хворих молитися і жертвувати свої страждання в тому ж намірі, в якому Христос віддав своє життя на хресті, і тоді переживання хвороби стане вирішальним періодом в житті для вічності.

Молитва за хворих

Лікарю душ і тіл наших, Джерело життя нашого, Христе Ісусе, Господи і Спасителю наш! Споглянь милосердним оком на цього в тяжкій недузі, прихились до наших слізних благань, перстом милосердя Твого доторкнись до немічного тіла хворого брата нашого, вгаси вогонь тіла його, зменш біль недуги його, поверни здоров’я йому, піднеси його з постелі немочі, продовж дні життя його, щоб на землі він послужив Тобі, ходив по стежках заповідей Твоїх та удостоївся Твого Небесного Царства і разом зі святими славив Тебе, Бога Милостивого, з Отцем і Духом на віки віків. Амінь.

Прохальна ектенія

Ще молимось за одужання всіх хворих, недужих, поранених, щоб подати їм здоров’я, спокій і силу та повернути до повноцінного життя, а також за всіх, що лікують, доглядають та опікуються хворими, щоб усі разом могли прославляти Тебе, премилосердного Бога, подателя милосердя і здоров’я, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я

Дивіться також