EN

Звернення Глави УГКЦ у 79-й тиждень повномасштабної війни, 20 серпня 2023 року

20 серпня 2023, 20:40 78

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Ось уже минає 79-й тиждень великої, повномасштабної військової агресії, яку російський окупант приніс на українську землю. Знову просторими полями, ланами і степами України тече людська кров. Знову цього тижня російські ракети і бомби завдавали ударів по цивільному населенню в різних частинах України — у Херсоні та Коломиї, у Львові та Запоріжжі. Знову загинули старші й молодші та навіть немовлята. Українці вкотре відчули, що для нас запорукою не просто вижити в таких обставинах, а вижити гідно, любити і перемагати є сила Христової віри. Ми віримо в Бога, а отже, у те, що життя переможе смерть. Тож серед цього моря сліз і крові вкотре кажемо: Україна стоїть, Україна бореться, Україна молиться!

Цього тижня ми відзначаємо дві важливі духовні події. Передусім дякуємо Господу Богу за десятиліття освячення нашого Патріаршого собору в Києві, який став не тільки головним храмом нашої Церкви, а й серцем, духовним центром єднання нашої глобальної Української Греко-Католицької Церкви в Україні та світі. Щодня світло Христового воскресіння трансформується у світло, слово надії, яке лунає, як голос Божий, із нашого Патріаршого собору в Києві.

Цими днями ми також святкуємо чергову річницю Незалежності нашої Батьківщини. Дякуємо Господу Богу за дар свободи. У новітніх історичних обставинах ми починаємо глибше розуміти, що таке свобода, що означає бути вільною людиною і що для того, щоб український народ мав право на існування, він потребує своєї держави. А одним із головних елементів будівництва цієї держави є пошана до гідності, до свободи людини.

Свобода — це духовна категорія. Бути вільним означає не тільки не підлягати іноземному гніту чи пануванню. Замало бути вільним від чогось або когось, навіть коли йдеться про свободу від гріха. Треба бути вільним для чогось. Ми відчуваємо, що найвищою формою свободи є любов як самопожертва задля Бога і ближнього. Особливим елементом нашої християнської любові до Батьківщини в умовах війни є автентичний християнський патріотизм.

Ми сьогодні заново відкриваємо й утверджуємо таку рису нашої Української незалежної держави, як соборність. Упродовж століть Україна була розшматована між різними імперіями, які завжди хотіли привласнити собі якийсь шматок її території. Проте наша Батьківщина може бути собою лише у своїй соборності. Тому ми не торгуємо нашими територіями.

Ідеї заплатити за нашу свободу і незалежність відокремленням якоїсь частини української території для заспокоєння апетитів російського нападника є не просто небезпечною утопією, а шляхом для чергової агресії ворога та заохочення його продовжувати нас вбивати. Тому вільна, незалежна Українська держава є запорукою миру не тільки для нашої країни та її жителів, а й для всього Європейського континенту. Вона є індикатором справжності міжнародного права, еталоном того, що світ має керуватися силою права, а не правом сильного. Тому ми святкуємо нашу Незалежність.

Пам’ятаємо і шануємо всіх наших попередників, які віддали життя за свободу Батьківщини, але особливо молимося за тих, хто сьогодні виборює ціною власного життя право на життя, свободу та незалежну державу на полі бою з російським окупантом.

Боже, благослови Україну! Боже, Ти, що дав нам дар свободи, гідності та незалежності, дай нам силу його зберегти і вдержати! Бо тільки той гідний свободи, хто готовий пожертвувати собою задля неї. Боже, благослови Україну Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також