EN

Звернення Глави УГКЦ у 76-й тиждень повномасштабної війни, 30 липня 2023 року

30 липня 2023, 21:47 31

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Ось уже 76-й тиждень Україна стоїть у борні з російським агресором в умовах повномасштабного військового вторгнення.

Знову російські ракети летять на міста і села нашої Батьківщини. На лінії фронту йдуть тяжкі, кровопролитні бої. Наші дівчата і хлопці мужньо боронять свою Батьківщину. Ми маємо багато поранених, які, лікуючись у різних куточках України і за кордоном, потребують нашої уваги.

Цього тижня особливо страждає Південь України. Наша Одеса оговтується від потужної ракетної атаки.

Зруйнування Спасо-Преображенського собору УПЦ (МП) стало спільною трагедією всіх одеситів. Усі жителі цього мужнього портового міста об’єдналися, щоб підтримати одне одного в цих важких обставинах. Наша Церква долучилася до ліквідації наслідків цієї атаки, ми охоче простягнули руку допомоги православним братам, щоб разом лікувати рани, разом боронити Батьківщину. І сьогодні ми хочемо вкотре сказати: Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Цими днями наша Церква скеровує свою молитовну, душпастирську увагу до мужньої української молоді. Тягар війни впав передусім на плечі наших дівчат і хлопців. Наша молодь захищає Батьківщину, а також лікує рани війни в тилу, опікуючись потребуючими. Молоді українці — у центрі потужного волонтерського руху.

Делегація української молоді вирушила до Лісабону на Світовий день молоді (СДМ). Майже 500 українців візьмуть участь у цій світовій молодіжній події Католицької Церкви. Ми знаємо, що СДМ завжди є особливим моментом і простором євангелізації, коли хлопці й дівчата з різних куточків світу можуть разом переживати присутнього між ними воскреслого Спасителя.

Сьогодні, коли бути християнином означає часом іти проти течії секуляризованої культури, яка відкидає християнські вартості, Світовий день молоді стає моментом взаємного підсилення, ділення досвідом віри, зцілення ран, що їх носить у серці та в душі молода особа. Українська молодь, яка бере участь у цьому СДМ, по-особливому переживатиме цей момент.

Нещодавно Україну відвідав Лісабонський єпископ-помічник, майбутній кардинал, Амеріко Мануєл Алвес Агуяр. Він засвідчив, що особливістю програми цьогорічного СДМ буде момент слухання молоді. Єпископи, священники — уся Католицька Церква хоче почути голос дівчат і хлопців.

Українська молодь має що сказати своїм ровесникам, Католицькій Церкві та всьому світові. Наші дівчата і хлопці хочуть розповісти про біль і втрати, які сьогодні переживають українці, і що означає бути християнином в умовах війни. Проте українська молодь хоче, щоб її не тільки вислухали, а й почули. Те ділення болем буде для наших дівчат і хлопців моментом зцілення ран.

Ми сьогодні просимо світову громадськість, членів Вселенської Церкви: послухайте голосу української молоді, обійміть тих дівчат і хлопців, які носять у душі й на тілі рани війни! Хай Світовий день молоді стане моментом, коли ми скажемо «ні» російській агресії, коли ми засудимо вбивство невинних цивільних в Україні, коли помолимося за викрадених дітей і разом проситимемо в Господа Бога справедливого миру для України та світу.

Боже, благослови Україну! Святіший Отче, поблагослови українську молодь, яка хоче зустріти тебе в Лісабоні! Боже, поблагослови нашу багатостраждальну українську землю Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також