EN

Звернення Глави УГКЦ у 75-й тиждень повномасштабної війни, 23 липня 2023 року

23 липня 2023, 23:12 48

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Наша Україна ось уже 75-й тиждень переживає повномасштабне військове вторгнення російського окупанта на нашу мирну землю. Страждають міста і села на всій території України від обстрілів, ударів ракет і дронів тощо. Гинуть люди. На всій лінії фронту йдуть важкі бої.

Переживаючи таке жахіття, Україна, однак, прагне нагодувати голодних в інших країнах. Наша держава сьогодні, під час війни, не тільки є житницею Європи, а й годує своїм хлібом людей у різних частинах світу.

Проте росія цьому перешкоджає. Сімнадцятого липня вона вийшла із «зернової угоди» і намагається окупувати всю акваторію Чорного моря. Росіяни здійснили численні атаки на портову інфраструктуру Півдня України, знищивши близько 60 тисяч тонн зерна. Від 20 липня рф погрожує ліквідовувати всі судна, які заходитимуть в українські порти.

Ми бачимо, що росія вже вкотре використовує хліб як зброю масового знищення. Конфісковуючи хліб 90 років тому, під час великого голоду в Україні (1932–1933), вона вбила мільйони мирних українців. Але незважаючи на важкі обставини, борючись за життя і намагаючись нагодувати всіх тих, хто потребує українського хліба, Україна стоїть, Україна бореться, Україна молиться!

Через кілька днів наша Церква та держава святкуватиме важливе свято. Цього року ми відзначаємо 1035-ту річницю Хрещення Русі-України. Окрім того, на день пам’яті святого і рівноапостольного великого князя Володимира припадає ще й День української державності. Щороку ми закликаємо синів і дочок України, вірних нашої Церкви, у день пам’яті Хрещення нашого народу прийти до храмів і відновити свої хрещальні обіти, тобто обіцянки, які склали наші хресні батьки від нашого імені тоді, коли принесли нас, щоб ми прийняли Таїнство Хрещення.

Цього року з нагоди згаданого свята ми переживатимемо ще одну важливу подію — 90-річчя всецерковного руху під назвою «Українська молодь — Христові». Дев’яносто років тому наш великий попередник праведний митрополит Андрей Шептицький закликав українську молодь посвятити своє життя Христові, засвідчити готовність жити своїм Хрещенням. Тоді цей молодіжний рух охопив усю нашу Церкву.

За рішенням Синоду Єпископів нашої Церкви, ми хочемо надати цьому всецерковному рухові патріаршу гідність. Запрошую українську молодь у різних куточках світу гуртуватися в цьому русі, не боятися посвятити своє життя Христові й у день спомину Хрещення Русі-України скласти присягу на вірність Йому й відновити свої хресні обіти.

Дорогі молоді українці, вітаю вас із цією подією! В умовах війни ваша посвята Христові набирає особливої ваги, сили. Бо той, хто обіцяє своє життя Богові, здатний перемогти зло, диявола і його слуг.

Боже, благослови Україну! Боже, благослови українську молодь, яка Тобі посвячує своє життя! Боже, благослови наших дівчат і хлопців на фронті! Боже, благослови Україну Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також