EN

Звернення Глави УГКЦ у 75-й день повномасштабної війни, 9 травня 2022 року

9 травня 2022, 10:00 6

Христос воскрес!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні понеділок, 9 травня 2022 року, і Україна переживає вже 75-й день відкритої військової агресії цієї страшної, кровопролитної війни росії проти України.

Знову впродовж минулого дня і цієї ночі багато жертв в Україні спричинила російська зброя. На Луганщині, у місті Білогорька, було знищено цілу школу, у якій загинуло близько 60 осіб. Ракетами було розстріляно східну, південну та центральну Україну. Кажуть, що ворог готується до наступу на Донецькому напрямку.

Війна йде, розвивається усією своєю жахливістю, приносячи нові жахливі жертви… Але український народ стоїть. Український народ бореться. Український народ молиться за своє військо і за свою державу. І українці намагаються допомагати, служити одне одному.

Сьогодні я хочу роздумати над ще одним ділом милосердя для тіла ближнього, яке дуже важливе, щоб ми відчули солідарність із тими, хто тепер у найбільшій біді, — нагого зодягнути. Ми бачили, як під час бомбардувань, обстрілів люди в одну мить втрачали все. Вони могли вийти зі свого дому з голими руками, не маючи можливості взяти із собою нічого, що надбали впродовж свого життя. Ми бачили в наших громадах людей, які цілими сім’ями пішки йшли, майже босоніж, серед холодної пори року, не маючи навіть у що зодягнутися. І тому завданням кожної доброї людини є нагого зодягнути, особливо в контексті війни.

Зодягнути нагого означає теж відчути його гідність, бо одяг завжди, зокрема в контексті Святого Письма, був пов’язаний із певною гідністю людини. Тож послужити ближньому одягом означає пошанувати його як людину.

Дякую сьогодні всім тим, які справді пожертвували і жертвують останнім, для того щоб нагого зодягнути, зокрема того, хто втратив усе своє майно. Коли ми чинимо добрі діла ближньому, то справді відчуваємо, що вже маємо нагороду від Господа Бога. Бо як ми ділимося чимось, наприклад одягом, то, будьте певні, Всевишній віддасть нам сторицею і ми ніколи не будемо відчувати холоду чи всіх дискомфортів наготи.

Боже, благослови Україну! Боже, поможи нам рятувати її дітей! Боже, віддай сторицею людям усього світу, які сьогодні співчувають Україні, моляться за всіх нас! Боже, візьми під свою особливу опіку тих, які втратили домівку, своє помешкання, своє майно. Дай, щоб вони знайшли серед своїх братів і сестер необхідну підтримку, прихисток, теплий одяг і все те, чого потребують, щоб далі мандрувати дорогами цього життя. Боже, благослови усіх нас!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також