EN

Звернення Глави УГКЦ у 71-й тиждень повномасштабної війни, 25 червня 2023 року

25 червня 2023, 20:40 54

Блаженніший Святослав продовжує звертатися до всіх людей доброї волі зі зраненої України. У 71-й тиждень повномасштабної війни Глава УГКЦ вкотре пригадує світові причину, природу російської агресії проти України, щоб могти говорити про справедливий мир як ліки від цього злочину.

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі брати і сестри!

Ось уже 71-й тиждень великої повномасштабної війни, яку приніс російський агресор, переживає український народ. Знову здригаються під російськими ракетами й безпілотниками мирні міста та села по всій Україні. На всій лінії фронту точаться запеклі бої. Проте сьогодні ми вкотре хочемо подякувати Господу Богові та Збройним силам України, нашим дівчатам і хлопцям, за те, що ми живі й можемо служити нашому Творцеві та багатостраждальному українському народові. І вкотре хочемо сказати: Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Одна з новин, яка сколихнула Україну і світ, — заява нашого Президента про замінування російськими окупантами Запорізької атомної електростанції. Порівнюючи з тим лихом, яке росіяни наробили на Каховській гідроелектростанції, бачимо дуже багато подібного і всі ознаки того, що готується ще один злочин, про який рік тому один із російських генералів сказав так: «Або ця земля буде російською, або ми її перетворимо на атомну пустелю».

Ми нині просимо весь світ зробити все, аби зупинити атомний шантаж, зупинити ті злочини, які росіяни планують скоїти на нашій багатостраждальній українській землі. Бо ця катастрофа вийде далеко за межі Запоріжжя, Херсонщини чи України — радіація кордонів не знає. Нехай не підніметься рука вбивці в такий спосіб нищити людину й Богом сотворений світ!

Дивлячись на воєнні злочини російського агресора проти людини, мирних мешканців, довкілля, християнське серце в молитві взиває до Господа: «Боже, чому? Чому почалася ця війна?». І вкотре намагаємося нагадати собі та світові її причину, природу, щоб могти говорити про справедливий мир як ліки від цього злочину.

Тут дуже важливо зрозуміти, що є причиною, а що — наслідком. Бо бачимо, що під впливом російської пропаганди багато людей у світі плутають це речі. Хтось каже, що росію хтось спровокував ззовні: чи то геополітичні рухи, чи військові союзи. Насправді причина криється у самій росії — вона перетворюється на тоталітарну державу сталінського типу. І будь-яка альтернатива — чи то на суспільному рівні, як вільна демократична Україна, чи на культурному, як український народ як окремий самобутній етнос, чи існування вільного демократичного світу, чи навіть інші види буття світового православ’я — такого типу тоталітарна структура сприймає як загрозу. Ми памʼятаємо радянське гасло, за яким те, що підконтрольне — безпечне, а те, що непідконтрольне — небезпечне. І ось ця внутрішня хвороба, — хвороба комунізму, сталінізму, яка перетворюється на ідеологію «русского міра», з нутра штовхає росію контролювати весь світ. І це стало причиною, а все решта — тільки наслідок.

Боже, допоможи сучасному світовому співтовариству, сучасним релігійним діячам не плутати причини з наслідками! Боже, вічний у своїй премудрості, наповни наші серця бажанням будувати справжній і справедливий мир! Боже, благослови Україну Твоїм справедливим і небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюбієм завжди, нині і повсякчас і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також