EN

Звернення Глави УГКЦ у 7-й день війни, 2 березня 2022 року

2 березня 2022, 10:00 4

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Вітаю вас зі столиці вільної України, з нашого первопрестольного града — міста Києва. Сьогодні переживаємо сьомий день війни. У цей день 2 березня 2022 року на заклик Святішого Отця Папи Франциска весь світ єднається в молитві і пості за мир в Україні.

Сьогодні особливий день, бо відчуваємо, що в нашій біді ми не самотні. Хоча війна продовжується. Цієї ночі бомбардували наш Житомир. Продовжують обстрілювати наші міста і села. Ми особливо переживаємо за Харків, Суми, Чернігів, Херсон та інші українські міста, які попали в облогу, де вже сьогодні є великий брак харчів, ліків. Відмовляючись від їжі, ми солідаризуємося з ними.

Але ми сьогодні єднаємося в молитві. Що означає єднатися в молитві? В останні дні ми говорили, що лише коли ми будемо єдиними, об’єднаними — ми будемо сильними і зможемо вистояти у цій війні.

«У єдності сила народу. Боже, нам єдність подай», — каже народний гимн. Але єдність у молитві є щось глибше. Єднатися в молитві означає обмінюватися життям. Означає свою життєву силу ділити з ближнім. Свою життєву силу віддавати ближньому. А відтак ставати сильнішим через ту життєву силу, яку я отримую з тим, хто зі мною єднається в молитві.

У ці дні було стільки скеровано листів до нас з цілого світу і з запевненням — ми з вами. Єднатися в молитві і об’єднуватися в ім’я миру, в ім’я того, щоби життя, яким ми живемо, вистояло над смертю. Прикладом такого внутрішнього об’єднання в молитві є слова Христа до Отця: Боже, Отче, все моє твоє, а твоє моє.

Ми сьогодні так потребуємо того взаємного підсилення. Бо ця сила, це єднання є ніщо інше як сила і єднання Святого Духа. Єднаючись у молитві, єднаючись нашим внутрішнім духовним життям зі світом, ми усвідомлюємо себе синами і доньками єдиної Церкви Христової, тіла Христового, Главою якого є Він сам. У цей день ми молимося і постимо разом.

Постити означає все те, що нас роз’єднує, те, що нам заважає поділитися моїм життям з іншими. Тому цей піст сьогодні є таким важливим, щоби вигнати того, хто розділяє — диявола, духа війни, духа смерті.

Запрошую всіх вас сьогодні до молитовного стояння, яке почнеться сьогодні о 14.00 годині за київським часом з Покотилівки біля Харкова. Відтак охопить Одесу, охопить Дрогобиччину, славний Грушів, Зарваницю, Гошів, Унів, а завершиться тут, у Києві.

Боже, прийми наш піст і нашу молитву. Боже, з’єднай нас усіх. Нехай життя переможе смерть. І нехай спільна молитва цілого світу принесе мир Україні.

Благословення Господнє на вас з Його благодаттю і чоловіколюб’ям завжди нині і повсякчас і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також