EN

Звернення Глави УГКЦ у 62-й тиждень повномасштабної війни, 23 квітня 2023 року

23 квітня 2023, 20:40 155

Блаженніший Святослав продовжує звертатися до всіх людей доброї волі зі зраненої України. У 62-й тиждень повномасштабної війни Глава УГКЦ розповідає про служіння Церкви у час війни, зокрема у місті Кропивницькому, яке відвідав напередодні.

Христос воскрес!

Дорогі в Христі брати і сестри! Ось минає вже 62-й тиждень великої, повномасштабної військової агресії, яку російський окупант приніс на нашу мирну землю.

Цей тиждень ми називаємо Світлим, тому що переживаємо присутність між нами воскреслого Спасителя, святкуємо Пасху Господню. Ми начебто відчуваємо, як сила Воскреслого пульсує в тілі зраненого українського народу. І тому ми хочемо проголосити вкотре на весь світ: Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

[…]

Цей час після Великодня, Світлий тиждень, є періодом особливих пасхальних зустрічей. Ми читаємо в Євангелії, що Христос, являючись своїм учням, приходить до них, щоб вони побачили Воскреслого, пережили з Ним особисту зустріч. І тільки в контексті такої зустрічі Його учні вповні розуміють зміст Святого Євангелія, учення нашого Спасителя, Божого Одкровення.

Під час цього Світлого тижня ми теж намагаємося зустрічатися. Дякую Господу Богу, що міг відвідати центральні та південні області України й пережити ці зустрічі у світлі Пасхи Господньої. Є таке відчуття, що, справді, незважаючи на війну, на те, що агресор продовжує вбивати, воскреслий Христос продовжує оживляти український народ. І міста, і села живуть, розвиваються. Життя пульсує. Ми побачили, що місто Кропивницький і Черкащина зуміли впродовж цього року не просто прийняти десятки тисяч внутрішньо переміщених осіб, а й інтегрувати їх. Ті люди віднайшли свою гідність, своє місце в суспільстві.

Наша Церква, зокрема через соціальне служіння, допомогла людям, можливо, у найтяжчий момент їх життєвої історії. Душпастирство нашої Церкви виконує терапевтичну функцію. Ми починаємо відкривати центри зцілення ран війни. Наші душпастирі, християнські психологи, центри соціального служіння йдуть назустріч потребуючим людям. І ось радість Воскреслого в тих центрах зцілення ран війни — це щось, що надає нам надію, зцілює, робить сильнішими. Ми бачимо, що воскреслий Христос є джерелом нашої стійкості, надії. Люди, приходячи до церкви, шукають за Ним, Спасителем, який смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував.

На жаль, навіть у цей пасхальний час ми переживаємо і драму смертей. Як важко ховати молодих хлопців і дівчат, коли довкола все розцвітає! Цими днями ми йдемо на наші цвинтарі, щоб на могилах наших покійних заспівати: «Христос воскрес із мертвих!».

І ми сьогодні просимо: Господи і Спасителю, зціли наші рани! Господи і Спасителю, укріпи наших дівчат і хлопців на фронті! Господи і Спасителю, дихни на нашу Батьківщину силою Твого Воскресіння і обдаруй наш народ Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також