EN

Звернення Глави УГКЦ у 60-й тиждень повномасштабної війни, 9 квітня 2023 року

9 квітня 2023, 08:00 117

Блаженніший Святослав продовжує звертатися до всіх людей доброї волі зі зраненої України. У 60-й тиждень повномасштабної війни Глава УГКЦ пояснює, чому, коли багато хто у світі говорить про мир, Україна — про перемогу. У цей день він також привітав із Великоднем усіх, хто святкує це найбільше християнське свято за григоріанським календарем.

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі брати і сестри! Україна переживає ось уже 60-й тиждень великої повномасштабної війни, яку російський окупант приніс на нашу землю. Але ми і сьогодні хочемо, щоб увесь світ почув, усі глави Церков усвідомили, що Україна є, Україна стоїть, Україна бореться, Україна молиться!

[…]

Багато хто запитує, що означає молитися за мир в Україні? Чому ті, які стоять збоку, споглядають, моляться за мир, а Україна й українці — за перемогу? Що означає для українського народу справжня християнська молитва за мир? Сьогодні ми є свідками того, що саме поняття «мир» зазнає профанації, мутації. Адже ще з початку війни проти Грузії російський агресор використовує формулу примушування до миру збройною агресією, силою танків, вбивств і крові.

Інколи ми відчуваємо, що багато хто говорить про мир в Україні, але стоїть осторонь. Для багатьох говорити про мир в Україні так легко, наче йдеться про якусь ідею, філософську чи богословську. Сьогодні багато хто говорить про мир, будучи цілком поза реальністю, поза контекстом війни в Україні. І ми бачимо, що йдеться про мир як нагоду дати передишку російському агресору, щоби він зібрав ще більше війська і знову продовжив свою вбивчу справу в Україні. Тому зболене українське серце такого типу дипломатичні, політичні, філософські жорстокі міркування про мир в Україні сприймає дуже болісно.

Для нас мир в Україні означає перемогу. Адже не може бути справжнього миру, коли продовжує страждати український народ. Не буде справжнього миру доти, доки останній окупант не покине нашу землю. Ми не можемо серйозно говорити про будь-які виміри поняття «мир», якщо в катівнях мучать наших дівчат і хлопців, коли плачуть українські матері й діти, коли на українські міста та села падають російські бомби. Українське серце не може примиритися з війною, окупацією, втратою українських земель саме через те, що на них продовжують рити братські могили і щодня там закопують десятки, сотні тіл невинно закатованих людей. Українці не можуть говорити про мир, коли росіяни викрали тисячі наших дітей і їх ще треба повернути додому.

Перемога для України — це момент, коли всі її сини й доньки знову зберуться разом за одним столом як одна велика родина. Мир для України — перестати страждати через воєнну російську агресію. Можливо, сьогодні у світі немає народу, який би так хотів миру, як український. Але ми прагнемо справжнього миру, а не далекого від реальності абстрактного поняття. Мир настане тоді, коли перестануть плакати українські матері й діти.

Тому всі ми сьогодні молимося: «Боже, благослови Україну своїм справедливим небесним миром!».

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

При нагоді хочу всіх привітати зі світлим празником Воскресіння Христового. Всіх, хто святкує за григоріанською пасхалією, вітаю зі святом словами «Христос Воскрес!». Усіх, хто входить у Страсний тиждень і прямує до Воскресіння, запрошую глибоко переживати таїнство Пасхи Христової, яке охоплює Христові страсті, Його смерть на хресті, але і справжнє, реальне, світле Воскресіння. Разом до Воскресіння! Нехай Господь Бог усіх нас попровадить у тому святому часі.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також