EN

Звернення Глави УГКЦ у 53-й день війни, 17 квітня 2022 року

17 квітня 2022, 10:00 6

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні неділя, 17 квітня 2022 року, і український народ переживає вже 53-й день всенародної боротьби, протистояння російській збройній агресії проти нашої держави.

Цієї ночі знову палали наші міста і села. Здригався наш Харків. Донбас і південь України стійко тримають оборону.

Особливо молимося за наш героїчний Маріуполь, який атакують і з моря, і з землі, і з неба. Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій зробила окремий заклик і звернення щодо припинення вогню на час Пасхальних свят та щодо необхідності нагального створення гуманітарного коридору для порятунку українського Маріуполя.

Молімося, щоб могутні світу цього і ті, що сьогодні підносять зброю проти наших людей, мали бодай якесь відчуття святості цих Пасхальний днів.

Сьогодні Україна переживає Квітну, або Вербну, неділю. Це особливе свято, яке передвіщає Пасху Господню і в якому ми бачимо нашого Спасителя, що тріумфально входить у своє місто Єрусалим, де Бог хоче перебувати зі своїм народом.

Цієї неділі ми звертаємо нашу особливу молитовну увагу на нашу молодь. Адже сьогоднішнє свято є в нашій Церкві Днем молоді. Бо саме молодь відчуває той живий, справжній стосунок людини з Богом і ставить його вище від різних ментальних схем, ідеологій та інших стереотипів спілкування між людьми. Можливість мати живе, особисте спілкування з Богом, якому молодь нині говорить: «Осанна во вишніх! Благословен, хто йде в ім’я Господнє!» — показує її особливу роль як рушія людської історії. Бо вигук «Осанна!» означає «Спаси нас! У Твоїх руках є наше сьогодення і майбутнє!».

Саме на плечі української молоді впав увесь тягар війни. Ми живемо в трагічні часи. Однак вони породжують новітніх героїв нашого часу. Українська молодь, наші дівчата і хлопці, дають приклади геройської любові до Батьківщини, до своїх рідних і близьких. І саме ця любов робить їх непереможними.

Нині українська молодь дивує світ, бо сила живого стосунку щодо Бога і ближнього, сила християнських цінностей сяє на обличчі українського юнака та української дівчини на весь світ. Саме українська молодь показує, що Україна є і буде тому, що вона [молодь] її будує, хоче і любить.

Щиро вітаю всіх наших молодих людей, дівчат і хлопців із цим святом. Запевняю вас, що ваша Церква-мати вас любить, за вас молиться, вас підтримує, вами гордиться. Показуйте сьогодні сенс справжнього життя людям усього світу, що, можливо, не знають справжніх цінностей, за які варто віддати своє життя.

Хочу звернути особливу увагу на нашу молодь на окупованих територіях, на молодь, яка сьогодні змушена покинути свою Батьківщину і розпорошена по різних країнах світу та континентах. Зберімося нині разом довкола Христа, довкола Його присутності між нами і відчуймо цей життєдайний подих Спасителя, з яким Він приходить до нас.

Сьогодні християни латинського обряду, Вірменської Церкви, а також діти нашої Церкви в різних країнах світу, на поселеннях, святкують Пасху Господню. Вітаю всіх вас, брати і сестри, із цим найбільшим християнським святом.

Бути християнином сьогодні означає вірити у Воскреслого, у Воскресіння, — вірити в те, що життя і Воскресіння — це Хтось, це наш Спаситель, який переможно виходить із гробу і дарує нам перемогу над гріхом, злом і смертю та дарує нам життя.

Христова Церква сповіщає нам сьогодні: «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував!». Вітаю вас із цим святом нашим традиційним Пасхальним привітом «Христос воскрес!»

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також