EN

Звернення Глави УГКЦ у 45-й день війни, 9 квітня 2022 року

9 квітня 2022, 10:00 4

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі брати і сестри!

Сьогодні 9 квітня 2022 року і Україна переживає 45-й день російської атаки війни росії проти Українського народу і нашої держави.

Останній день і остання ніч були справді драматичними. Ми бачили ракетні удари по наших містах, ми бачили смерть безневинних людей. Жорстокі бої йдуть навколо нашого Харкова, на Донбасі, довкола нашого міста Маріуполя, на Півдні нашої Батьківщини.

Ми вже згадували, що ворог веде тотальну війну проти України і навмисне вбиває не тільки військових, але нищить наші міста і села, але головне — веде планомірну системну війну проти мирних людей.

Ми в духовному житті постійно стикаємося з феноменом гріха. Слово «гріх» є відоме всім людям віруючим і невіруючим. Але Христова Церква вчить, що гріх — це свідоме і добровільне ламання, переступ Божої заповіді, якогось важливого принципу людського життя спілкування між людиною і Богом, людиною і ближнім. Коли людина чинить зло не цілком свідомо або не цілком добровільно, тоді її особиста відповідальність за цей вчинок, за це зло може бути меншою. Але коли вона зумисно, наперед сплановано чинить зло, тоді вона несе повноту відповідальності. Тоді те зло проникає в її душу і серце, нищить її з середини, робить її рабом гріха і несе смерть.

Кара за гріх є смерть, каже нам Боже слово.

Ми вчора були свідками страшного злочину — на вокзалі міста Краматорська сталася трагедія. Свідомо і добровільно, зумисно сплановано на цей вузол залізничного зв’язку було скеровано дві російських ракети, які вбили 53 особи і більше ста людей є поранених. Багато з них є у важкому стані і можуть померти у наступні години чи дні. Були вбиті жінки і діти — люди, які намагалися евакуюватися, виїхати із зони важких гарячих бойових дій, мирні люди, яких хотіли зробити заручниками цієї війни. Там не було війська, там не було якоїсь військової інфраструктури. Там були цивільні люди. Більше того, російськомовні мешканці Донбасу, яких росія декларує, що хоче їх «визволити» і за них намагається воювати.

Ми стали свідками злочину, який немає виправдання і гідний огиди, світового засуду. Він є прикладом звичайного злочину проти людяності.

Ми сьогодні молимося за невинно убієнних, ми сьогодні намагаємося іти на допомогу пораненим, стати поруч із усіма тими, які сьогодні вимушені втікати від війни, залишати свої домівки, свої міста і села. Ми сьогодні намагаємося протистояти гріху, свідомо і добровільно чинити добро, щоби рятувати гідність людини і людське життя.

Ми сьогодні молимося за Україну, за наше військо, яке рятує, наше військо, яке силою власного життя боронить життя і здоров’я мирних людей України.

Ми сьогодні просимо: Боже, благослови Україну! Зупини війну, поблагослови наших людей миром! Оберігай свої ангелом-хоронителем тих, які в дорозі втікаючи від неминучої смерті.

Боже, даруй Україні перемогу!

Благословення Господнє на вас, Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також