EN

Звернення Глави УГКЦ у 43-й день війни, 7 квітня 2022 року

7 квітня 2022, 10:00 3

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі брати і сестри!

Сьогодні 7 квітня 2022 року і Україна переживає 43-й день жахливої війни. Але Україна бореться. Більше того — Україна виборює право на життя. Не тільки для своїх дітей і свого народу, а право на життя і повагу до життя кожної людини в сучасному турбулентному світі.

Сьогодні ми в Україні ми святкуємо свято Благовіщення Пречистої Діви Марії, яке наша візантійська традиція називає початком нашого спасіння.

Два тижня тому в це свято за григоріанським календарем Папа Франциск посвятив Україну і росію Непорочному серцю Марії. У своєму слові на Благовіщення, події навідання ангела Гавриїла до Пречистої Діви Марії в Назареті, Святіший Отець згадав три слова: радуйся, не бійся, Дух Святий зійде на тебе і сила Вишнього отінить тебе.

Яка добра блага вість Божої логіки? Бог приходить, щоби воплотитися, стати людиною, взяти на себе людську історію з усіма її драмами. Але приходить, щоби сказати всім нам: радуйся.

Коли ми боїмося через самотність, відчуття покинутості серед трагедій світу, Бог нам каже: Не бійся! Коли ми відчуваємо безсилля в боротьбі зі злом, Бог каже: Сила Вишнього отінить тебе.

Свято Благовіщення у часі війни. Справді воно сьогодні є ключем, началом, тобто джерелом, спасінням Українського народу від убивчої російської руки.

В ці дні Україна і світ укотре здригаються, відкриваючи воєнні злочини російського окупанта.

Учора ми довідалися, що росія до Маріуполя разом зі своєю артилерією, ракетами, важкою зброєю привезла мобільні крематорії, у яких день і ніч спалює невинно вбитих цивільних людей.

Росія разом з військом принесла на наші землі смерть, логіку смерті і війни, знищення.

Такого типу крематорії біля цивільних міст Європа бачила лише в часи Другої світової війни у Майданеку, в Аушвіці та інших відомих нацистських концтаборах. Дим крематорію знову підноситься до небес з Української землі.

І ця ідеологія остаточного знищення Українського народу, який налічує майже шістдесят мільйонів, повторює нацистські взірці смерті, заглади нового порядку.

Але ми сьогодні, бачачи ті дві логіки — Божественну і людську — логіку життя і логіку смерті, все-таки приймаємо логіку Божественної сили і просимо: Господи, нехай Дух Святий зійде на нас! Нехай сила Всевишнього отінить нас!

І так, як після Благовіщення Діва Марія поспішила на поміч Єлизаветі, ми просимо в це свято: рятуй нас, поспіши на поміч Україні! Щоби сила Всевишнього рятувала майбутнє України і світу.

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також