EN

Звернення Глави УГКЦ у 356-й день війни, 14 лютого 2023 року

14 лютого 2023, 09:53 35

Христос народився!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні вівторок, 14 лютого 2023 року Божого, а в нас, в Україні вже 356-й день великої, повномасштабної, кривавої війни.

Знову доба, що минає, була для нашої Батьківщини кривавим, пекельним часом. Особливо активні бойові дії тривають на Сході. Під вогнем — Луганщина, Донеччина та славна багатостраждальна Запорізька область, по якій лише за день ворог завдав 170 ударів. Постраждало понад 20 населених пунктів Запорізької області. Знищені житлові будівлі, є вбиті та поранені. Ворог не припиняє обстрілювати Херсонщину. Завдав по ній 54 удари. Щонайменше двоє людей загинуло, є багато поранених. Цієї ночі особливо тяжких ударів зазнав причорноморський Очаків Миколаївської області. Під російськими обстрілами пережили ніч Харківська, Сумська та Чернігівська області. Ворог намагається наступати на основних напрямках на лінії фронту. Інтенсивність боїв, як нам відомо, невпинно зростає.

Проте ми дякуємо Господу Богу і Збройним силам України за цей новий день. Зараз на всій території Україні лунають сирени повітряної тривоги, українці змушені прямувати до бомбосховищ. Та, незважаючи на такі трагічні моменти і обставини, Україна стоїть, Україна бореться, Україна молиться! Український народ демонструє дивовижну стійкість. Ми можемо протистояти повномасштабному російському вторгненню завдяки тій силі, яку дає нам християнська віра, що зло вже переможене. Ми — наші збройні сили на фронті та героїчний народ у тилу, який невпинно ліквідовує наслідки російських атак — маємо бути носіями перемоги добра над злом.

Продовжуємо роздуми над тим, як відкрити для себе, збагнути, а потім здійснити своє життєве покликання. Сьогодні поміркуємо над тим, як його розпізнати.

Розпізнавання покликання — це особливе духовне завдання, яке стоїть перед кожною людиною. Пізнай самого себе — так говорили ще древні грецькі мудреців. Святий Августин закликає християн пізнати свою гідність. Пізнай свою гідність, християнине — заклик, який лунає нині з особливою силою.

Як розпізнати своє покликання? Як усвідомити, що я маю звершити в земному житті? Це особливе духовне завдання. Засобами для розрізнення, пізнання власного покликання є молитва, роздуми, перебування в тиші та діалог, передусім із Богом. Запитання, скероване до Творця: «Господи, чого Ти мене покликаєш?» — це один із основних елементів, за допомогою яких можна пізнати своє покликання. Важливим є також слухання Божого слова і тих людей, які найбільше мене люблять і бажають мені добра, тому що вони найкраще мене знають. Прислухаймося, що скаже про мене, про мої здібності мама, тато, ті люди, які є довкола мене і хочуть мені добра. Важливо слухати голосу духівника, духовного порадника, який знає мою душу, мої слабкі й сильні сторони, мої вади та водночас Богом дані мені обдарування, таланти.

Помітити свої уподобання щодо стану життя чи здібності до певного виду людської діяльності, певної галузі людського знання — це і є розпізнати своє покликання, тобто побачити те, до чого ми вибрані Богом, як каже апостол Павло, від утроби матері або, за словами того самого апостола, які читаємо в Посланні до ефесян, — «пізнати те, до чого ми були покликані [у Божій премудрості] ще перед заснуванням світу».

Вибір покликання повинен бути вільною відповіддю людини на Божий поклик, а не здійснюватися під примусом батьків, інших людей чи якихось обставин. Якщо хтось змушений здійснювати чийсь проєкт, то ризикує прожити чуже життя, а не своє. Кожен має від Господа Бога покликання, але часто людині, особливо молодій, треба допомогти його усвідомити.

Два важливих моменти в розрізненні покликань: треба зрозуміти, до якого фаху я маю найбільший нахил, уподобання, здібності, та який стан у житті я маю обрати — одружений чи безженний, ціломудренний (стан — це спосіб, як іти до досконалості, що її ми отримали як поклик у Таїнстві Хрещення). Розпізнання стану і фаху — це великі завдання, які стоять перед тим, хто шукає того, до чого його кличе Господь Бог.

Нехай милосердний Господь промовить до нас через своє Слово, через нашу до Нього молитву і через голос любові тих, хто найдорожчий нашому серцю.

Сьогодні ми просимо: Господи, Ти кличеш усіх нас до святості й досконалості — допоможи нам усім звершити наше життєве завдання на славу Божу і для добра українського народу! Боже, благослови Україну! Боже, благослови наших дівчат і хлопців на фронті! Боже, Ти нас покликаєш до свободи — будь нашим провідником на цій непростій дорозі, будь гарантом свободи і незалежності нашого народу. Бо ми знаємо, що те, до чого Ти нас покликаєш, Ти сам нам допомагаєш здійснити.

Боже, дай Україні довгожданий справедливий мир! Боже, спаси народ Твій і благослови спадкоємство Твоє! Боже, поблагослови нашу Батьківщину Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Христос народився! Славімо Його!

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також