EN

Звернення Глави УГКЦ у 355-й день війни, 13 лютого 2023 року

13 лютого 2023, 10:40 37

Христос народився!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні понеділок, 13 лютого 2023 року Божого, а в нас в Україні вже 355-й день великої, повномасштабної, кривавої війни.

Минула доба була дуже тяжка, кровопролитна на нашій Батьківщині. Збройні сили України відбили потужні атаки російських військ у чотирьох областях: Харківській, Луганській, Донецькій та Запорізькій. Ворог збільшує кількість атак, інтенсивність обстрілів не тільки на лінії фронту, де українські захисники мужньо тримають оборону, а й навмисно влучає по наших мирних містах і селах.

Вчора три хвилі потужних атак пережив Нікополь, що на Дніпропетровщині. Ворог влучив у житлові квартали цього міста. Пошкоджені багатоповерхові будинки. На жаль, є загиблі й поранені. Дуже потужних атак зазнала вчора Херсонщина. Саме місто Херсон пережило великі артилерійські ракетні обстріли в центрі міста. Пошкоджений будинок обласної державної адміністрації, знищене залізничне полотно — поїзд не може більше доїхати до цього міста і доставити залізницею необхідні для виживання людей речі. Загалом за вчора Херсонщина пережила 20 різних атак. Є щонайменше троє загиблих і багато поранених.

Але незважаючи на ці звірства, злочини, які росіяни чинять на українській землі, ми сьогодні хочемо, щоб голос України почув увесь світ. Ми знову дякуємо Господу Богу і Збройним силам України за те, що живі, і кажемо: Україна стоїть, Україна бореться, Україна молиться!

Продовжуємо наші роздуми над тим, що таке покликання і як нам розпізнати особисту життєву місію, яку наш люблячий Бог Отець, Творець і Спаситель, у своєму Сині через Духа Святого нам дарує і до якої кличе Пресвята Тройця кожну людину.

Сьогодні я б хотів з вами роздумати над особливим покликанням, яке кожен із нас отримав, — бути чоловіком або жінкою. Це покликання є даром, не залежним від нашої волі.

Людина має сприймати свою стать саме як дар і покликання. Немає кращої чи гіршої статі. Бути чоловіком чи жінкою — це два способи бути людиною. Ми знаємо, що на початку створення Господь Бог створив людину на свій образ і на свою подобу, «чоловіком і жінкою створив їх», як каже нам Святе Письмо.

Чоловіча та жіноча статі є абсолютно рівними за гідністю, але різними за покликанням. На жаль, сучасна культура розуміє стать як певну гендерну роль, яку людина має відіграти в суспільстві, тобто йдеться лише про суспільний вимір людської статевості. Але бути чоловіком чи жінкою — це таємниця людського «я», яку кожна людина повинна в собі відкрити і прийняти. Бо бути чоловіком, як і бути жінкою, можна по-різному. Кожна людина унікальна і неповторна у своєму покликанні, що стається силою і діянням Святого Духа. Його дія і дари роблять нас неповторними.

Якщо бути чоловіком, мужчиною, чи жінкою — це покликання, то його треба прийняти і мати відвагу здійснити. Бо кожна жінка і кожний мужчина в багатстві своїх дарів є однаково цінними в Божих очах. Статева дискримінація є свавіллям людей, приниженням гідності як чоловіка, так і жінки. Такого типу дискримінація суперечить Божому задуму про створення і спасіння людини.

Водночас глибина покликання бути чоловіком і жінкою вимагає від нас особистого зусилля, праці. Як кожне покликання, його потрібно оцінити, прийняти і реалізувати. Це унікальна дорога до щастя, якою кличе нас Господь.

Наша статевість позначає всю нашу особу: тілесність, психіку та навіть духовність. Тому її не треба цуратися, зневажати, нею не треба нехтувати, навпаки, цей дар потрібно сприйняти і відповідно до нього жити в повноті.

Боже, благослови Твій народ! Боже, благослови наших мужніх чоловіків і героїчних жінок, які сьогодні є, за Твоїм задумом, творцями нової України! Боже, допоможи їм сприйняти дар бути чоловіком чи жінкою, сприйняти дар і покликання до батьківства та материнства! Адже реалізувати свою статевість можна у два способи, у сімейному та богопосвяченому житті.

Боже, допоможи нашій молоді прийняти всі Твої дари і покликання! Боже, ми молимося сьогодні за всіх тих, хто страждає від цієї війни, і дякуємо, що можемо жити і служити тим, які цього найбільше потребують! Боже, благослови нашу Батьківщину Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Христос народився! Славімо Його!

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також