EN

Звернення Глави УГКЦ у 350-й день війни, 8 лютого 2023 року

8 лютого 2023, 14:57 45

Христос народився!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні середа, 8 лютого 2023 року Божого, а в Україні вже 350-й великої, кривавої, святотатської війни, яку російський окупант приніс на нашу мирну українську землю.

Знову впродовж минулого дня і цієї ночі Україна була у вогні. Знову війна пожинає свої смертоносні плоди. Знову багато вбитих і поранених. За ранковими повідомленнями, ворог намагається максимально довести до ескалації ситуацію на Луганщині, силкується проривати оборону українських військ біля міста Кремінна.

Росіяни завдали потужного удару по Харкову. За ніч близько 10 ракет вдарили по центральній частині міста, потрапивши навіть у центральний міський парк. Сильних обстрілів зазнала Сумщина. Близько 125 ударів із різного виду зброї, зокрема ракет і артилерії… загинула жінка. Під обстрілами перебуває Південь України, зокрема Херсонська, Запорізька та Дніпропетровська області.

Ми молимося за всіх загиблих, намагаємося огортати любов’ю і увагою постраждалих. Особливо молимося за наших героїчних рятувальників і медиків, які в ці хвилини борються за людські життя. Просимо: Боже, зупини вбивчу руку російського окупанта! Водночас дякуємо Господу Богу і Збройним силам України за те, що живі цього ранку і можемо вкотре з гордістю сказати: Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Продовжуємо наші роздуми над сенсом людського життя, над змістом покликання, місії, яку Господь Бог доручив кожному з нас. Днями ми згадували, що християни вірять у Бога, який є джерелом життя, а не смерті. І, як джерело людського життя, є його єдиним господарем. Сьогодні ми хочемо нагадати, що людина не є результатом якоїсь біологічної сполуки чи випадковості — її зачаття і народження відбувається з Божої волі. Кожна людина є особою з першої миті зачаття, і Бог не тільки любить нас як своїх синів і дочок до кінця нашого земного життя, а й пам’ятає про нас навіть у момент смерті й веде нас до життя вічного.

Від Господа походить також покликання, визначена місія життя кожної людини, те, що ми часом називаємо долею. Слово «покликання» вказує на те, що існує той, хто кличе мене, звертається до мене. Це Бог, який будує особисті стосунки з кожною людиною.

Святий Василій Великий твердить, що покликання людини до життя і вічного щастя допомагає їй осягнути сам Господь Бог. Бо це надприродне завдання людина не може здійснити самотужки. Стати учасником Божого життя можна лише з Його допомогою. Увійти в життя Пресвятої Тройці можливо тільки за руку з Богом Отцем, Сином і за силою та діянням Святого Духа.

Кожна людська душа за своєю суттю є християнською, як це говорили ранні Отці, бо повна реалізація покликання стремить до участі в Божому житті. Тому вчить нас апостол Павло, що Господь Бог хоче, щоб усі люди спаслися і прийшли до пізнання істини.

Одним із важливих елементів, які Господь Бог дарує людині у своєму Сині для того, щоб вона могла здійснити своє відвічне прагнення щасливого життя в Бозі, є благодать Хрещення. Бути християнином — це особливе покликання. Господь Бог кличе до свого синівства всіх людей, тому й звертається до своїх учнів: «Ідіть зробіть Моїми учнями всі народи, христячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа». Тож християнська благовість має універсальний характер.

Ми, як християни, що вірять у Бога, який нам дарує життя, веде нас до його повноти і сам є запорукою нашого вічного щастя, вважаємо, що тільки Він має право вирішувати, котрій людині жити, а котрій — відійти з цього земного життя у вічність, переживши власну смерть. Жодна людина не може привласнювати цього Божого права, не може сказати: ти повинен вмерти, а ти маєш привілей жити. Людина не має права приймати подібні рішення навіть стосовно себе самої. Бо Господь Бог є господарем мого життя, Він мені дав це життя, і я сам можу відібрати його навіть у себе.

Ці слова дуже важливі під час війни, бо російський злочинець сьогодні приходить до нас, щоб присвоїти Боже право вирішувати, хто з нас має жити, а кого треба знищити. Він прирікає на смерть цілий народ, стверджуючи, що Україна як історичне явище не має права на існування. Ворог приходять із геноцидним завданням — забрати життя в цілого народу.

Боже, я вірю в Тебе як у джерело мого життя. Я є, бо Ти, як господар і володар мого земного життя, кличеш мене до вічності. Ти подарував мені це життя — допоможи прожити його гідно, тобто відповідно до мого покликання, до задуму Премудрості Божої, яку Ти, Господи, хочеш відкрити через моє життя і служіння.

Боже, благослови Україну! Боже, врятуй життя людини в Україні! Боже, врятуй той народ, який Ти покликав до життя, існування, свободи, вічного щасливого життя в Тобі! Боже, благослови Україну Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Христос народився! Славімо Його!

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також