EN

Звернення Глави УГКЦ у 349-й день війни, 7 лютого 2023 року

7 лютого 2023, 14:17 25

Христос народився!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні вівторок, 7 лютого 2023 року Божого, а в нас в Україні вже 349-й день великої, повномасштабної війни.

Минула добра знову була важкою, кровопролитною для української землі. Знову палає наш Донбас. Ворог намагається наступати одразу на п'ятьох напрямках на Донеччині та Луганщині. Невпинно обстрілює, зокрема з ракет, наші міста і села. За останню добу було щонайменше шість ракетних обстрілів. Постраждали міста в Харківській, Донецькій, Дніпропетровській і Херсонській областях. На Харківщині постраждав Вовчанськ. Росіяни розбомбили поліклініку, велику амбулаторію, яка цієї ночі довго палала – пожежники намагалися врятувати хоч щось. Через обстріли на Дніпропетровщині було пошкоджено насосну станцію і дев’ять населених пунктів залишилися без питної води. Оговтується від блекауту наша Одеса.

Сьогодні зранку майже на всій території Україні випав сніг. Знижується температура повітря. У наших містах з’являються нові пункти незламності. Наша Патріарша фундація «Мудра справа» відкриває ці намети обігріву , творячи середовища християнської любові в різних куточках України. Помагаючи один одному, українці зможуть вистояти.

Цієї днини ми знову оплакуємо загиблих і поранених упродовж останньої доби, але водночас хочемо подякувати Господу Богу і Збройним силам України за те, що можемо жити і любити Бога, ближнього, Батьківщину і стати на захист гідності людини, людського життя на нашій українській землі. І сьогодні вкотре повторюємо: знайте всі, що Україна стоїть, Україна бореться, Україна молиться!

Продовжуємо духовні роздуми над тим, що таке християнське і загальнолюдське покликання людини. До чого нас кличе Господь щодня та впродовж усього нашого життя? Що кожен із нас повинен зробити вже і сьогодні, щоб здійснити своє християнське покликання навіть під час цієї жахливої, святотатської війни?

Читаючи у Святому Письмі про покликання пророків, святих людей, ми часто думаємо, що слово «покликання» стосується лише вибраних людей. Чи дійсно Господь Бог кличе і мене, звичайну людину? Так, кличе. Він пам'ятає про кожного. Слова Господа Бога, які були сказані до пророка Єремії і які ми вчора чули: «Перш ніж Я уклав тебе в лоні твоєї матері, Я знав тебе», - стосуються всіх людей.

Кожна людина має своє покликання, яке має віднайти, зрозуміти і усвідомити. Розпізнавши своє покликання, вона начебто відкриє таємницю Божого задуму про себе. Кожна людина має покликання до життя, до вічного блаженства з Богом. Це немовби початок і кінець дистанції людського життя.

Наше життя дароване нам Богом. Ми з’явилися у всесвіті не внаслідок якоїсь випадковості. Кожна людина є плодом Божественного задуму, Його відвічної любові. Він нами дихає, даючи нам подих життя, як це чудово описує книга Буття. Остаточною метою, задля якої створив нас Господь, - щоб ми любили, були люблені й відтак стали учасниками вічного блаженного життя самого Бога. Тож Він сотворив кожну людину, щоб розділити з нею себе, своє вічне щастя.

Проте до цієї остаточної мети кожен прямує своєю дорогою. І от ця дорога до реалізації свого життєвого завдання і називається індивідуальним, особистим покликанням кожного. Ми сьогодні можемо з упевненістю сказати, що людина не може існувати сама по собі, ізольовано від усіх і уся, відокремлено від того, що її оточує. Людина не може бути щасливою, коли не знає, у якому напрямку скерувати власні фізичні, розумові та навіть почуттєві ресурси, якими наділив її Господь Бог. Натомість коли вона зможе випустити із себе даровану Творцем життєдайну силу, то відчує себе реалізованою. А щасливою буде тоді, коли всі ці дари, як насінини, проростуть, розцвітуть, заплідняться і дадуть результат. Кожна людина може реалізуватися, коли відповідає на поклики, які Бог адресує їй протягом усього її життя.

Господь Бог кожному дає нагоди, шанси, обставини, але ми маємо правильно ними скористатися. Якщо ми скеруємо свої таланти і здібності на добро іншої людини, то ті насінини вічного щастя в нас принесуть плід Божого слова, у когось вдесятеро, а в когось у стократ більший. Нехай Господь Бог допоможе кожному з нас – через діалог із Ним, через молитву, через приклад, поради близьких людей: батьків, друзів, коханих – відкрити таємницю про себе самого, збагнути своє життєве покликання, завдання, а відтак сміливо, без страху, його щодня здійснювати.

Боже, благослови Україну! Боже, допоможи всім нам відчути Твій голос щодня, який нас кличе до життя, до боротьби та праці задля кращого, доброго, щасливого майбутнього, як особистого, так і спільного, всецерковного, всенародного! Боже, благослови Батьківщину, нашу Україну Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Христос народився! Славімо Його!

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також