EN

Звернення Глави УГКЦ у 330-й день війни, 19 січня 2023 року

19 січня 2023, 16:55 39

Христос охрестився! В ріці Йордані!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні четвер, 19 січня 2023 року Божого, а в Україні вже 330-й день великої, повномасштабної війни, яку російський агресор і вбивця приніс на нашу багатостраждальну землю.

Знову минулий день видався тривожним, навіть трагічним для нашої Батьківщини. На всій лінії фронту йдуть дуже тяжкі бої. Їхня інтенсивність не зменшується, а навпаки, має тенденцію до посилення. Як повідомили вранці офіційні органи державної влади, упродовж минулої доби ворог атакував різні напрямки фронту біля 14 населених пунктів. Палає вогняний півмісяць на Луганщині та Донеччині. Дуже активні, кровопролитні бої ведуться біля Соледара та Бахмута. Нас просто вражає мужність, витривалість, хоробрість наших воїнів, які боронять Батьківщину. Ми за них молимося та їх підтримуємо.

Вчора нас усіх сколихнула велика трагедія, яка сталася в містечку Бровари біля Києва. Розбився гелікоптер, у якому летів на лінію фронту очільник Міністерства внутрішніх справ — міністр внутрішніх справ, зі своєю командою. Аварія трапилася буквально за 200 метрів від нашого храму, коли наші отці та вірні молилися у свято навечір’я Богоявлення. Ми розуміємо, що ця трагедія пов’язана із військовими обставинами. На цей ранок відомо, що загинуло 14 осіб, серед них одна дитина, тому що гелікоптер упав на дитячий садок. Усього постраждало 25 осіб, серед них 11 дітей. Нині п’ять осіб перебуває у важкому стані, із них троє дітей і двоє дорослих. У них важкі опіки (понад 30 відсотків). Ми висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким загиблих та поранених. Молимося за тих, хто загинув у цій катастрофі. Огортаємо підтримкою всіх тих, хто отримав різного виду травми. Йдеться, зокрема, про дітей, які бачили цю трагедію. Просимо Господа Бога про зцілення ран нашого багатостраждального народу.

Цього святкового ранку ми хочемо подякувати Господу Богу і Збройним силам України за те, що живі й можемо допомагати тим, хто став жертвою цієї війни. Ми сьогодні хочемо сказати на весь світ, навіть серед цього болю і горя: Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Сьогодні ми святкуємо в Україні разом із нашими православними братами свято Богоявлення Господнього, Хрещення в річці Йордан Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Вирушаємо нині на наш український Йордан, Дніпро, щоб здійснити великий обряд освячення води. Заглиблюємося у слова Христового Євангелія, що описують нам подію, як Ісус прибув із Галилеї над Йордан до Івана, щоб хреститися від нього. Але Іван заперечив Йому: «Мені треба у Тебе хреститися — а Ти приходиш до мене». Іван розуміє, що перед ним є святий Господь Ісус Христос і що це він, як людина, має змивати свої гріхи (бо хреститися означає омитися від свого гріха). Але Ісус його виправляє, заспокоює: «Лиши це тепер, так нам личить здійснити всяку правду». Хреститель підкоряється. Ісус Христос входить у йорданські води і, охрестившись, як каже євангелист, зразу ж вийшов з води. Тоді розкрилося небо і Дух Божий, який спустився, мов голуб, і зійшов на Нього. І голос залунав із неба: «Це Син Мій улюблений, якого Я вподобав!».

Яку правду сьогодні здійснює Христос через служіння Івана Хрестителя? Про яку правду говорить наш Спаситель? Ми згадували минулими днями, коли готувалися до цього великого свята Богоявлення, що Христос занурюється у йорданські води для того, щоб занурити людину в життя Пресвятої Тройці. Бог занурюється в людське життя, щоб занурити людину в життя Боже. І ось сьогодні це слово «здійснити всяку правду» розкривається по-особливому. Ми чуємо голос Небесного Отця. Тож у цьому Богоявленні Ісус Христос об’являє нам нашого Бога як Бога Отця, і коли ми кажемо «Вірую в єдиного Бога», то завжди треба додавати слово «Отця». Христос начебто відкриває власне Божественне синівство. Це проголошує сам Отець, кажучи: «Це Мій Син любий, якого Я вподобав». А Святий Дух, який походить від Отця і в Сині спочиває, робить це видимо. Те спочивання на Синові являється нам у вигляді голуба, який ширяє над йорданськими водами. Отже, Христос, Син Божий, сьогодні справді хоче занурити кожну людину, яка прийде до хрещення, у гідність Божого синівства.

У йорданському Богоявленні Бог Отець об’являє нам і свого Сина, і своє відвічне вітцівство. А Син своїм синівством ділиться з нами. Тож ми сьогодні відкриваємо глибоку істину про те, що ми — діти, сини й доньки, Бога. Це не лише якась гарна метафора, а найглибша дійсність про нас, охрещених в ім’я Пресвятої Тройці. Це та правда, яку Христос нині об’являє і здійснює щодо нас. Ми занурюємося в життя Пресвятої Тройці, стаємо усиновленими Богом людьми.

Ця велика таємниця має надзвичайно глибоке значення в нашому житті. Ми знаємо, що той, хто охрещений в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, хто увійшов у це троїчне життя, хто занурився через хрещальні води в життя Пресвятої Тройці, став сином або донькою самого Бога. Цієї печаті нашого усиновлення ніхто не може в нас забрати. Це незатерта печать, яку носить на своїй душі кожен охрещений. Таїнство Хрещення відкриває нам доступ до особистого глибокого стосунку з Богом Отцем, який установив нас як своїх улюблених дітей.

Нехай це розуміння і досвід життя в Божому синівстві стануть невід’ємною, найголовнішою частиною, підвалиною нашого щоденного життя. Ми не чужинці для Бога і Він нам не далекий абсолют, який карає. Господь Бог є нашим рідним. Вчора на Літургії Василія Великого з Вечірнею ми читали слова пророка Ісаї про те, що Бог Отець звертається до кожного з нас: «Чи ж мати забуде свою дитину? Чи ж покине плід лона свого? Навіть якби й вона забула, Я тебе не покину. Твоє ім’я записано на моїх руках». Ось що сталося сьогодні з нами, з людством у таїнстві Богоявлення.

Боже, благослови Україну! Боже, освяченою йорданською водою очисти нас усіх! Боже, поблагослови нашу Батьківщину, вижени далеко з неї сучасного фараона та його колісницю, як Ти колись потопив у водах Червоного моря фараона, який напастував Твій народ! Отче Небесний, Сину, Духу Святий, дозвольте нам відкрити наше Боже синівство, яке для нас стане запорукою оптимізму навіть серед розпуки і страждань, сили серед безсилля, надією, яка сподівається проти надії! Боже, благослови Україну Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також