EN

Звернення Глави УГКЦ у 325-й день війни, 14 січня 2022 року

14 січня 2023, 16:17 27

Христос народився!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні субота, 14 січня 2023 року, а в Україні вже 325-й день повномасштабної війни, яку російський загарбник приніс на нашу землю.

Минула доба була дуже тяжкою для нашого народу. Горить на Донбасі й Луганщині так званий півмісяць активних бойових дій. Загалом лінія фронту становить майже півтори тисячі кілометрів. А якщо взяти до уваги весь кордон України з Білоруссю і росією, то вона простягається на 3786 кілометрів. Це — лінія болю, крові, вогню. Але і геройського протистояння українського народу відкритій російський агресії. Це — лінія мужності та стійкості нашої Батьківщини.

Вчора ворог атакував ракетами Харківщину та Запоріжжя. Сьогодні Київ прокинувся від потужних вибухів. У ці хвилини у столиці триває повітряна тривога. Вже пролунала низка потужних вибухів і маємо інформацію, що ще російські ракети летять на Київ. Підтверджено дані про знищення об’єктів інфраструктури. На Київщині пошкоджено близько 18 приватних будинків. Загалом на сьогодні, як повідомляють органи державної влади, в Україні пошкоджено понад 72 тисячі об’єктів цивільної інфраструктури, із яких майже 55 тисяч — приватні помешкання та багатоповерхівки. Серед знищених об’єктів є понад 2200 центрів навчання і освіти, 418 медичних закладів, 316 закладів культури, 88 релігійних споруд, церков, молитовних будинків, майже 4000 енергетичних систем, а також мережі водопостачання.

Живучи щодня під потужними російськими обстрілами, Україна страждає. Але в цей тяжкий ранок під звуки російських ракетних ударів і повітряної тривоги ми хочемо, щоб наш голос почув увесь світ: Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Сьогодні ми святкуємо початок нового року за старим стилем (юліанським календарем), свято Обрізання Господа нашого Ісуса Христа, а також день пам’яті великого Отця Східної Церкви — святого Василія Великого, архиєпископа Кесарії Кападокійської. Обрізання нашого Спасителя у 8-й день після народження — це особливий духовний момент, особлива подія у стосунках між Богом і людським родом, Богом і Його народом.

Роздумуючи над таїнством Різдва, ми говорили, що народження нашого Спасителя — це вершина історії людства. Зокрема, звершення старозавітного періоду історії спасіння. А обрізання — старозавітного закону. Сьогодні, приймаючи як законодавець на восьмий день це обрізання, Христос не просто виконує ритуал, приписаний законом Мойсея, але сповняє його. Тобто, закон і старозавітні пророки в особі Ісуса Христа знаходять свою повноту. Христос приймає тілесне обрізання, щоб увійти у звершення союзу і всіх тих обіцянок, які Бог дав Авраамові, Ісаакові та Якову. А відтак, щоби ми, прийнявши нашого Спасителя, перебували в Його повноті.

Сьогодні відбувається особлива подія і для нас, християн. Апостол Павло, вказуючи на це восьмиденне обрізане Дитятко, якому дали ім’я Ісус, що означає «Спаситель», пише: «У ньому і ви були обрізані обрізанням нерукотворним, коли ви з себе скинули це смертне тіло обрізанням Христовим». Тобто ця подія починає розкривати перед нами знак, зміст, згідно з яким ми належимо до новозавітного Божого народу. Вона відкриває момент укладення нового Заповіту між Богом і людиною — одну із глибоких сторінок життя християн. Вона впроваджує нас у Таїнство Хрещення, — як Хрещення Ісуса Христа, яке ми святкуватимемо в день Богоявлення, так і того, яке пережили особисто. Старозавітний закон вказував на гріх, його виявляв, як каже апостол Павло, але не давав сили, щоб його побороти і цей закон сповняти. В особі Ісуса Христа через Таїнство Хрещення ми одержуємо благодать Святого Духа, яка нас робить не тільки слухачами, а й виконавцями того закону, який сповняється у Христі Ісусі.

У цей складний час війни ми бачимо, що Бог неможливе робить можливим, даючи нам силу виконати Божий закон, жити нашим хрещенням як це засвідчив святий Василій Великий. Життя християнина — це життя хрещальної сутності нашого щоденного зусилля. Господь Бог стає гарантом того, що завдяки Його допомозі ми зможемо сповнити Божі заповіді й те покликання, до якого Він нас кличе у Хрещенні. Він дає нам силу без надії надіятися. Він є сповненням закону і пророків. В Ісусі Христі криється ключ і секрет перемоги України.

Боже, благослови нашу Батьківщину, наших дівчат і хлопців на фронті! Боже, що сьогодні приймаєш обрізання, обріж усі ниці прагнення людини, обріж, знищ, відкинь усі намагання ворога вбивати, поневолювати, захоплювати! Ми є Твоїм народом. Дай нам це духовне обрізання серця, щоб ми Твоєю силою могли перемагати зло і жити у Твоїй правді. Боже, благослови нашу Батьківщину Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюбʼям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також