EN

Звернення Глави УГКЦ у 304-й день війни, 24 грудня 2022 року

24 грудня 2022, 13:25 18


Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні субота, 24 грудня 2022 року, а в Україні вже 304-й день великої, повномасштабної війни, яку російський загарбник і окупант приніс на нашу мирну українську землю.

Знову, на жаль, упродовж останньої доби не було миру і спокою в нашій Батьківщині — здригалися міста та села під російським ракетами, бомбами, артилерією. На всій лінії фронту ідуть важкі бої. Палає «вогняна дуга» від Харківщини і Луганщини до півдня Донеччини. Мужньо стоїть «новітній Сталінград» — Бахмут як фортеця української мужності й незламності. Наші воїни невпинно відбивають атаки біля Авдіївки та інших міст на багатостраждальній Донеччині. Ворог вдень і вночі обстрілює мирні міста та села України.

Цієї ночі вкотре жертвою масованого обстрілу став Херсон — є руйнування і нові жертви, убиті йпоранені. Херсон перетворюється на місто незламності та мужності, де ворог продовжує сіяти смерть, а українці щодня утверджують життя, полагоджуючи розбиті мережі інфраструктури, приносячи радість там, де противник хоче змусити нас плакати. Всі волонтери, державні та громадські організації нині спішать до Херсону й Херсонщини, щоб зігріти там людей, принести туди життя.

Цієї ночі постраждала і Дніпропетровщина. Ворог завдав удару по лінії електропередач, продовжуючи нищити все те, що робить можливим життя людей у холодну пору року. Близько 60 снарядів він випустив по цій частині Південної України. Здригалося Запоріжжя. На передмісті, у Степенській громаді, ворог навмисно розбомбив приміщення гімназії — закладу освіти, щоби вкрасти в дітей можливість вчитися. Постраждали і прилеглі житлові будинки.

Проте незважаючи ні на що, ми впевнено можемо сказати на весь світ, що Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

А ми і цього ранку хочемо подякувати Господу Богові та Збройним силам України за те, що живі, можемо спілкуватися, далі чинити добро, послужити тим, хто потребує, любити Бога й Україну.

Сьогодні хочу запросити вас продовжити наші мрії про Україну після війни. Прошу вас і далі слухати, що нам хоче сказати українська молодь. Бо саме вона є ядром, рушійною силою і захисту Батьківщини, і суспільних змін. Ця молодь — осердя майбутньої візії, бачення перспективи розвитку нашої держави та нашого народу. Вчора ми говорили про те, що українська молодь справді бажає великого. Вона не хоче розмінюватися на дрібниці. Ми також чулизаклик патріарха Йосифа до студентської молоді «великого бажати» і рухатися «Per aspera ad astra» («Через терня до зірок»).

Сьогодні ж хочу роздумати над постійним прагненням молоді до навчання. Мудрий студент розуміє, що після закінчення університету час освіти, самовдосконалення, інтелектуального і професійного зросту не припиняється. Як говорила Ліна Костенко, що кожен фініш — це по суті старт. Наша молодь хоче постійно зростати восвіті та здатності розвивати ту галузь людської діяльності, якій посвячує своє життя, тому дбає про самовдосконалення і самоосвіту.

Ми ж розуміємо, що найкращий університет — це лише добра нагода, можливість, яку потрібно ще вміти використати. Найкращий педагог — це тільки той, хто вказує дорогу до джерел знань. Але іти до них треба самому, невпинно черпати з них, щоби зростати та збагачуватися, потрібно самому. І це — обов’язкова умова формування творчого та креативного суспільства України. Бо якщо ми зупинимося і скажемо: «Ми вже все знаємо», — у цей момент почнемо втрачати те, що вже здобули, а коли зупинимося в рості, топочнемо маліти. Христос каже: «Хто зі мною не збирає, той розсипає». Тому, дорогі дівчата і хлопці, ніколи не зупиняйтеся на дорозі зростання, самоосвіти. А ми всі разом — ваші батьки, духовні наставники, ваша Церква — хочемо вам у цьому посприяти. Ми прагнемотворити спільноти, які стимулюють, підтримують розвиток, постійну освіту, зростання у професіоналізмі молодих людей.

Боже, благослови нашу молодь, бо Ти є джерелом життя і подаєш можливість зростати! Зростає по-справжньому лише той, хто живе у благодаті Духа Святого, адже Він є духом росту, розвитку і процвітання людини. Боже, зроби плідною нашу молодь у цьому її розвитку і руху до досконалості, до Тебе, Господи Ісусе Христе! Боже, благослови наше військо, зроби його успішним, професійним, досконалим, здатним захистити в новітніх обставинах свій народ і свою Батьківщину! Боже, благослови наш народ, нашу багатостраждальну українську землю Твоїм справедливим миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюбʼям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також