EN

Звернення Глави УГКЦ у 302-й день війни, 22 грудня 2022 року

22 грудня 2022, 15:04 41


Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні четвер, 22 грудня 2022 року, а український народ терпить уже 302-й день великого, повномасштабного вторгнення російського загарбника на нашу мирну землю.

Знову минулий день і остання ніч були тяжкими, кровопролитними для нашої Батьківщини та нашого народу. Ідуть важкі бої на всій лінії фронту. Частина лінії бойового зіткнення від Луганщини до Донеччини вже називається вогняною дугою, епіцентрами якої є два героїчних міста-фортеці Бахмут і Авдіївка. Ворог завдає ударів всюди, куди досягає своєю смертоносною, вбивчою зброєю. Вчора потужних ударів зазнала наша багатостраждальна Харківщина, як на російському прикордонні, так і біля міста Куп’янська, на нещодавно звільнених територіях.

Ворог невпинно обстрілює Запорізьку і Дніпропетровську області. Такі міста, як Гуляйполе та Оріхів в Запорізькій області, перетворилися на осердя великого болю і мучеництва, де люди щодня живуть під російськими ударами та обстрілами. Значних ударів ворог завдав по нашій Дніпропетровщині. Так, Нікопольщину обстріляв і градами, і ураганами, і важкою артилерією. Було завдано численних руйнувань критичній інфраструктурі наших міст. Але найбільше болить серце за наших людей. Постраждала навіть восьмирічна дитина, яку вийняли цієї ночі з-під уламків будинку, де її родина мирно спала. Ми молимося за наш мужній Херсон, який щодня знову живе на лінії фронту.

Вся Україна потерпає від браку світла і тепла, але, можливо, це особливо відчувається тут, у центрі Батьківщини, у нашому мужньому Києві, який із настанням темної пори доби занурюється в темряву, яка чекає просвітлення, християнської солідарності, світла наших сердець, облич і добрих рук, що пригортають, годують і зігрівають.

Але ми сьогодні на весь світ вкотре хочемо сказати: Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Цього дня, святкуючи свято Непорочного зачаття Пречистої Діви Марії, ми дякуємо Господу Богу і Збройним силам України за те, що живі і що можемо служити Богові й людям.

Запрошую вас продовжувати молитися за нашу молодь, а також підтримувати і слухати її. Важливо мати час для слухання, до якого нас запрошує Папа Франциск. Послухаймо, про що мріє, чого шукає і потребує наша мужня українська молодь.

У нас часом створюється враження, що молоді люди буцімто випробовують межі, певні стандарти життя і поведінки, правила, встановлені суспільством, державою. І ми деколи це засуджуємо. Та насправді молодь шукає життєвих орієнтирів, чогось справжнього, — шукає точки опори, на яку можна було б опертися в житті, зрозуміти, куди рухатися в цьому широкому, безмежному світі.

Запрошую молодих людей послухати Боже слово про певний шлях до свободи. Свого часу, коли старозавітній Божий люд виходив із єгипетського рабства, коли прямував до обітованої землі, коли рухався від рабства до свободи серед пустелі, Господь Бог дав йому компас, дороговказ для того, щоб зорієнтувати його в пустині. Цим орієнтиром у бурхливому морі життя є Десять Божих заповідей. Тому закликаю сьогодні наших молодих людей: рухайтеся тією дорогою і знайдете справжню свободу. Опирайтеся на Божу мудрість, Його підказку, заклик, світло — і ви ніколи не помилитеся, бо в Божих заповідях присутня мудрість Божа, яка відкриває нам головні засади людського життя та існування. Коли ви купуєте який новий технічний засіб, виробник цієї речі завжди вкладає в коробку разом із нею інструкцію про її використання. Якщо ви, читаючи інструкцію, правильно користуєтеся цією річчю, вона вам довго служитиме. Та якщо ж ви, наприклад, своїм гаджетом почнете забивати цвяхи, то знищите його. Так само і з правилами християнської моралі. Це наче Божественна інструкція щодоправильного використання наданих вам Богом життєвих сил, умінь і здатності.

Прошу сьогодні наших молодих людей: відкрийте для себе правила мудрого життя. Бо християнська мораль, Божі заповіді — це не про заборони і обмеження. Це мудрість, яка є для вас, що починають рух свого життя, справжнім орієнтиром, компасом. Нехай ці головні елементи людяності, здорової та повноцінної поведінки допоможуть вам пройти цю дорогу від буття людиною з маленької букви до буття людиною з великої букви. Нехай ці життєво важливі правила поведінки стануть для вас орієнтиром на особистій дорозі навіть серед темені, розбурханого життєвого моря цієї воєнної трагедії, яку ми тепер переживаємо. Будьте мудрі, будьте щасливі, а головне — живіть! Будуйте своє життя, ідіть тією дорогою життя, якою є Божі заповіді — правила справжнього, повноцінного, вільного людського буття!

Боже, благослови нашу українську молодь! Боже, благослови наше українське військо! Пречиста Діво Маріє, цього дня повіряємо у Твої руки нашу мудру українську молодь. Ти, що сьогодні засвічуєш світильник невинності й перемоги над гріхом, над прадавнім змієм, ворогом людського роду, поведи нашу молодь до повноти життя і щастя! Боже, благослови нашу Батьківщину Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також