EN

Звернення Глави УГКЦ у 298-й день війни, 18 грудня 2022 року

18 грудня 2022, 13:41 23

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Cьогодні неділя, 18 грудня 2022 року, а в Україні вже 298-й день повномасштабної війни, яку російський загарбник приніс на мирну українську землю.

Знову минулий день був тяжким для нашої Батьківщини. На всій території України ми чули звуки сирен. Продовжується небезпека нового повномасштабного ракетного удару по Україні. На всій лінії фронту йдуть тяжкі, кровопролитні бої. Ми продовжуємо молитися за наших воїнів, особливо за захисників Бахмута та Авдіївки, і тих, які захищають нашу Батьківщину на Луганщині та на сході Харківщини.

Ворог далі завдавав ударів по мирних містах і селах України у прифронтовій зоні. Продовжує нищити ті населені пункти, які нещодавно були звільнені, зокрема на Херсонщині. Знову гинуть люди. У звільнених містах і селах немає ні тепла, ні світла, але багато людей повертаються до своїх домівок і готові навіть у таких драматичних обставинах відбудовувати свій дім, вносити життя туди, де ворог приніс був смерть. Висловлюю співчуття всім тим, хто втратив своїх рідних і близьких упродовж останньої доби.

Проте цієї неділі ми знову проголошуємо на весь світ: Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Сьогодні ми спішимо до наших храмів, щоб разом зі спільнотою Церкви стати причасниками Тіла і Крові нашого Спасителя та послухати Боже слово, зачерпнути Божого світла, яке б осіяло наші серця, обличчя, наші родини навіть серед фізичної темряви, що її приніс на нашу землю загарбник.

Цього дня ми особливо молимося за нашу героїчну молодь, яка є промотором, генератором усіх змін на краще. Молодь, яка вміє чинити добро, будує в ньому свою долю. Вона робить добро не тільки собі, ближньому, а й суспільству. Бути молодим — означає пережити період розпізнання власного покликання. У цей період молода людина намагається зрозуміти, яку має обрати життєву стежину (йдеться про професію, особистий стан та суспільну роль).

Коли ми вживаємо слово «покликання», то маємо на думці передусім зміст життя, який потрібно віднайти. Проте ми, християни, розуміємо це поняття набагато глибше. Для нас воно означає певний заклик, який отримуємо від Бога — нашого Творця і Спасителя. Це заклик до життя, до того, щоб знайти дорогу, яка веде до щастя. Господь Бог кличе людину до свого вічного щастя, хоче поділитися з нею собою. Він наділив кожну особу унікальними дарами, талантами, вибудувавши із них мозаїку в людській людини. Ці Божі дари є внутрішнім голосом, який кличе молоду людину до певного виду діяльності. Та найголовніше покликання кожного — це участь у Божій святості, покликання бути святим.

Ми хочемо допомогти молодим людиням зрозуміти особисте життєве покликання. Кожен хлопець і кожна дівчина мають зрозуміти себе, відкрити в собі повноту Божих дарів, а відтак з допомогою духівника, наставника, доброго порадника чи люблячих батьків зрозуміти власну життєву місію, особливе завдання в цьому широкому світі, який перед ними відкривається.

Дорогі молоді українці, нехай Господь Бог допоможе вам відчути Його поклик. Зрозумійте, що всі ви покликані насамперед шукати великого. «Великого бажайте!» — закликав наш патріарх Йосиф Сліпий. Не розмінюйтеся на дрібниці у своєму життєвому виборі. Прагніть високого, справжнього, — прагніть такого способу життя і діяльності, щоб ви цілковито могли реалізуватися, тобто розвинути свої дари і таланти. І лише тоді ви проживете своє, а не чуже життя. Лише тоді, навіть серед страждань і війни, ви зможете бути щасливі. Ви будете щасливі, що йдете тією дорогою особистого покликання, яку Божа мудрість підготувала саме для вас.

Боже, благослови Україну! Боже, благослови наших дівчат і хлопців на фронті! Боже, пошли світло Твого Духа Святого для кожної молодої людини, щоб вона побачила ту життєву дорогу, якою Ти її кличеш крокувати! Боже, відкрий духовний слух нашої молоді, щоб вона почула Твій голос, який кличе до повноти життя і щастя! Боже, благослови Україну Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також