EN

Звернення Глави УГКЦ у 295-й день війни, 15 грудня 2022 року

15 грудня 2022, 16:04 32

Слава Ісусу Христу!


Дорогі в Христі брати і сестри!

Cьогодні четвер, 15 грудня 2022 року, а в Україні вже 295-й день великої, повномасштабної війни, яку російський загарбник приніс на нашу мирну землю.

Впродовж останньої доби знову здригалася українська земля. Все північне прикордоння: Чернігівщина, Сумщина та Харківщина — щодня потерпає від десятків російських обстрілів, які росія здійснює зі своєї території по нашій землі. Найбільш запеклі бої ведуться на Луганщині та Донеччині. Знову місто Бахмут є осердям військового протистояння, у яке росія кидає свої найбільші сили. Це місто вже починають називати Сталінградом третього тисячоліття. Так само активні обстріли ворог здійснив на Півдні нашої Батьківщини. Знову страждає наша Нікопольщина. Запорізька область на всій лінії фронту зазнає потужних обстрілів.

На жаль, через погіршення погодних умов нашим людям стає щоразу важче виживати в умовах обмеженого електропостачання, без тепла в домівках. Відповідно до оцінок різних міжнародних гуманітарних інституцій, сьогодні 18 мільйонів мешканців України — це 40 відсотків населення, потребують термінової гуманітарної допомоги. Ми всі разом намагаємося зігріти тих, кому холодно, нагодувати тих, хто голодний, прийняти у свій дім тих, хто намагається знайти кращі умови, щоб перезимувати, пережити цей холодний період року.

Але незважаючи на всі ці драматичні обставини, Україна стоїть, Україна бореться, Україна молиться!

Продовжуємо наші роздуми та молитву про чудову, безцінну українську молодь. Передусім складаю подяку нашим волонтерам, а це переважно молоді люди, які, по суті, забезпечують більшість видів життєдіяльності нашого суспільства, допомагаючи не тільки військовим на фронті, а й усій Україні долати гуманітарну кризу.

Сьогодні хочу звернутися до нашої молоді із певною пересторогою. На жаль, у сучасному світі є багато різних методів, способів, якими намагаються полювати за молоддю, щоб її поневолити. Апостол Павло нам каже: «Христос визволив вас! Не піддавайтеся знову під кормигу гріхів».

Сучасні молоді людини мають зрозуміти, що вони безцінні. Тому прошу вас: не дозвольте себе меркантилізувати. Сьогодні ми часто любимо речі замість того, щоб ними користуватися і любити людей. Не дозвольте комусь купити вас, спокусити вас. Не дозвольте, щоб вас захопили в рабство ідеологічні колонізації нашого часу, які намагаються закласти в наші голови дивні ідеї, щоб ми стали рабами, невдахами.

Дорогі дівчата і хлопці, ви безцінні! Ви повинні завжди повторювати собі: я не на аукціоні — у мене немає ціни! Я вільний (вільна)! Прийміть цю свободу, яку вам сьогодні дарує Христос. Це свобода від зла, це свобода для добра! Бо бути вільним, пережити досвід свободи ми можемо лише тоді, коли чинимо добро. Тому різні види діяльної любові, зокрема волонтерство чи навіть служіння Батьківщині у Збройних силах України дає відчути нам усім, що ми жертвуємо собою в ім’я вищих цінностей, що ми чинимо добро. Справжня свобода — це вміти любити. Справжня свобода — це бажати добра ближнім. Справжня свобода — це свобода від гріха і свобода чинити добро.

Боже, допоможи нашій молоді зберегти дану Тобою свободу! Боже, допоможи всім нам зрозуміти, що для того аби обстояти свободу нашої Батьківщини, нашої України, ми самі маємо бути вільними людьми! Боже, допоможи нам зберегти Твій дар свободи для людини!

Сьогодні хочу поділитися з вами ще однією радісною звісткою. Ми отримали повідомлення, що вчора знову було звільнено з російського полону 64 захисники України, які воювали зокрема на Луганщині та Донеччині. Ми тішимося разом зі звільненими нашими братами і сестрами, їх обіймаємо, хочемо все зробити для того, щоб усі, що перебувають у російському полоні, у заручниках, несправедливому ув’язненні, отримали дар свободи.

Боже, благослови нашу Батьківщину! Боже, благослови українське військо! Боже, благослови наших молодих людей, дівчат і хлопців! Боже, допоможи їм зрозуміти, що зрілим є той, хто вміє розрізняти добро і зло й вибирати тільки добро! Боже, благослови нашу Україну Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також