EN

Звернення Глави УГКЦ у 292-й день війни, 12 грудня 2022 року

12 грудня 2022, 15:19 17

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні понеділок, 12 грудня 2022 року, а український народ уже 292-й день стоїть у нерівній борні з російським агресором, який повномасштабною війною приніс смерть і руйнування на нашу мирну землю.

Минулий день і ця ніч знову були непростими, кровопролитними для нашої Батьківщини. На всій лінії фронту йдуть тяжкі бої. Осердям військового зіткнення залишаються Луганщина і Донеччина. Вогонь війни там палає найсильніше. Молимося за дівчат і хлопців, які захищають Бахмут та Авдіївку, які стоять на смерть, не пускаючи ворога до Харківщини і Луганщини!

Вночі ворог невпинно обстрілював міста і села. Зокрема, на Сумщині, на прикордонні, і щойно звільненій Херсонщині. Постраждала Нікопольщина та Запорізька область.

Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

І ми цього ранку вкотре дякуємо Господу Богу і Збройним силам України за те, що живі, можемо працювати, служити Богові й нашому народові.

Як я вже зазначав, справа захисту Батьківщини нині перетворилася на загальнонаціональний молодіжний рух. Уся Україна є або на фронті, або для фронту. Ми змушені зі зброєю в руках, силою наших сердець протистояти видимому вияву зла, який наступає на нашу землю. Тому так важливо всім нам сьогодні прислухатися до української молоді, її підтримати та супроводжувати.

Часом ми, особливо люди середнього, старшого віку, критикуємо молодь. А коли чуємо саме слово «молодь», то завжди пригадуємо себе і вважаємо, що ми були кращими, ніж теперішнє молоде покоління. Вихователі, душпастирі, ті, хто займаються молодіжною політикою в державі, створюють списки недосконалостей сучасної молоді. І тому ми бачимо лише негативи, вважаємо себе фахівцями в оцінці реалій сучасної молодіжної дійсності. Проте нашим завданням, завданням Церкви, церковної спільноти, суспільства, зокрема батьків і вихователів, є побачити в молодих людях найменший вогник, підтримати і зробити все, щоб той дух, який Святий Дух дає молоді, не згас.

Ми бачимо, що присутність молоді в наших парафіяльних спільнотах оновлює церковне життя. Через дух молоді Святий Дух оновлює наші з вами сили, мрії, чинить суспільство гнучкішим, сучаснішим та успішнішим. Тому нам потрібно уникати всього, що робить Церкву, парафії закостенілими в минулому. Я пригадую слова хлопця з Аргентини, який мені колись сказав: «Якщо Церква перетворюється на музей, то до такого музею можна прийти раз у рік. Але жити — вибачте…».

Очевидно, нам потрібно робити все, щоб церковна спільнота була зрозумілою, відкритою і дружньою для молодіжних спільнот та рухів. Проте сама ж молодь нам каже, що Церква не може бездумно занурюватися у сучасність і перетворюватися на ще одну групу світських зустрічей. Молодь прагне духовної глибини, ставить глибокі, мудрі запитання, шукає Бога серед церковної спільноти, тому не хоче мовчазної і несміливої Церкви, як і такої, що постійнолобіює два-три питання. У центрі уваги суспільства часто перебуває саме кілька питання, дискусії навколо якихвважаються суперсучасними. Це для молоді неприйнятне. Нам потрібно боротися зі спокусою давати готові рішення тихчи тих проблем. Молоді люди хочуть, щоби їх слухали і до них прислухалися. Я ж хочу запевнити всіх дівчат і хлопців, що їхня думка для Церкви дуже важлива! Ваш голос життєвонеобхідний для постійного осучаснення Церкви, щоб ми могли Христове Євангелія проголошувати зрозумілою мовою. Як сказав Вільям Шекспір, щоб могли говорити, можливо старі речі, але новими словами.

Господи, благослови нашу молодь! Боже, дай вогник Духа Святого, через який вона оновить, розрухає, надихне спільноту нашої Церкви, оновить, зробить сучасним тауспішним суспільство, здобуде перемогу над ворогом, який намагається повернути нас у минуле, — у минуле імперських, радянських часів! Українська молодь хоче рухатися в майбутнє, яке завжди є прекрасним, новим і незвіданим, хоче йти в майбутнє, яким для нас є вічно молодий, присутній між своїми людьми Господь Бог у своєму Сині Ісусі Христі силою благодаті Святого Духа.

Боже, благослови українське військо! Боже, благослови українську молодь! Боже, заопікуйся Твоїми дітьми, які в ім’я Твоє живуть і вмирають задля добра нашої Батьківщини. Боже, благослови Україну Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюбʼям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також