EN

Звернення Глави УГКЦ у 290-й день війни, 10 грудня 2022 року

10 грудня 2022, 21:15 42

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні субота, 10 грудня 2022 року, а в Україні вже 290-й день повномасштабної війни, яку росія принесла на нашу мирну землю.

Минула доба була дуже важкою для України. На фронті ведуться тяжкі бої, особливо на Луганщині й Донеччині. Ми щодня з подивом спостерігаємо за мужністю наших воїнів, які не дають шансів ворогу захопити і клаптика української землі. Дякуємо Збройним силам України за те, що ми досі живі й можемо працювати для добра Батьківщини. Молимося за наших мужніх захисників, які ціною власного життя закривають нас від убивчого ворога, що намагається наступати, активно атакуючи прикордонні райони. Вчора постраждала Сумщина. Цієї ночі противник атакував дронами-камікадзе Південь України, зокрема Одещину — пошкодив багато важливих елементів життєвої інфраструктури, тисячі людей опинилися без електроенергії. Вчергове знищив щойно відновлену інфраструктуру електропостачання в Херсоні.

Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Сьогодні хочу продовжити роздуми й висловити вдячність, підтримку і благословення українській молоді. Адже справа захисту України стала загальнонаціональним молодіжним рухом. Молодь нині взяла на себе основний тягар захисту Батьківщини, чи то зі зброєю в руках, чи у спільноті. І тому ми всі повинні її любити, підтримувати, супроводжувати. Щоразу, коли прислухаємося до неї, коли разом мріємо про майбутнє, Україна стає оптимістичнішою. «І оновляється, як орел, твоя юність», — каже сьогодні нам псалмопівець.

Для того щоби підтримати нашу молодь, Церква, мати й учителька, намагається ділитися з нею своєю вірою в Бога, бо це та сила, яка робить наших молодих людей непереможним, додає їм оптимізму, розширяє їхні життєві горизонти, дає моральні орієнтири для життя. Віра в Бога, християнська віра — це релігія відносин. Відносини Бога і людини — певний спосіб будування стосунків між людьми в ім’я Боже. Ми знаємо, що Господь шукає людину. Тому кожному хлопцеві, кожній дівчині хочу сказати: Бог шукає тебе! Шукає, бо хоче бути близько, підтримати, надихнути, навчити, що таке справжня свобода. Але водночас і ти маєш шукати Бога. Інколи Бог ближче до нас, аніж ми до себе самих. Тому кожна людина, зокрема молода особа, має природне прагнення Бога, бо відчуває потребу справжніх і високих стосунків, які би втілювали ідеали в життя. Проте трапляється так, що, маючи природне прагнення Бога, молода людина не знаходить Його в тій чи тій церковній інституції. Адже, коли вона приходить у пошуках справжніх стосунків, а зустрічає релігійних бюрократів чи людей, які не вміють їх відкрити іншим, тоді почувається зрадженою, відкинутою, а той забутою. Тому для багатьох молодих осіб холодна церковна інституція нічого не означає, але вони відкриті на яскраво й успішно представлену особу Ісуса Христа. Зокрема, коли бачать Її у духовному провідникові, серед рідних і близьких, які живуть глибокими стосунками з Богом. Тому Церква не може закритися на своїй інституційній частині — церковна спільнота покликана будувати стосунки і так представляти, уприсутнювати, відкривати справжнє обличчя Ісуса Христа для сучасної молодої людини.

Хочу сьогодні обійняти усіх хлопців та дівчат і відкрити їм обійми Церкви. Знайте, у них ви почуватиметеся затишно й певно. Церква-мати завжди вас любитиме, ніколи не осудить, але підтримає і буде поруч.

Особливо хочу звернутися до вірних нашої Церкви на окупованих територіях. Я знаю, як вам важко. Окупанти розгромили наші парафії в Бердянську, Мелітополі, депортували, арештували душпастирів. Ми всі сьогодні молимося за звільнення отців Івана і Богдана з Бердянська. Але я знаю, що ви, брати і сестри, мене щодня чуєте. Знайте, ви не забуті і не покинуті. Як маєте можливість, збирайтеся на читання Божого Слова, на спільну молитву, якщо можете, беріть участь у богослужіннях онлайн. У кожній Літургії ми особливо згадуємо вас у молитві й за вас звершуємо євхаристійне жертвоприношення. Якщо ви не маєте можливості причащатися щодня, приступайте до духовного сопричастя, а Господь прийде до вашого серця, зігріє вас і покаже, як далі будувати християнське життя навіть у таких драматичних обставинах.

Боже, благослови Україну! Боже, благослови наших дівчат і хлопців на фронті! Боже, благослови наше військо й обдаруй Україну Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюбʼям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також