EN

Звернення Глави УГКЦ у 286-й день війни, 6 грудня 2022 року

6 грудня 2022, 13:08 21

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри! Сьогодні вівторок, 6 грудня 2022 року, а в Україні вже 286-й день великої, повномасштабної війни, яку російська воєнщина принесла на мирну українську землю.

Минулий день увійде в історію як день восьмого масованого ракетного удару росіян по Україні, як день іще одного повномасштабного злочину проти людяності, військового злочину, що стався саме в день підписання так званого Будапештського меморандуму, який перевів Україну в без’ядерний статус, бо наша Батьківщина відмовилася від атомної зброї, і згідно з яким такі держави, як Сполучені Штати Америки, Великобританія і росія гарантували нашій країні безпеку. І ось та країна, яка гарантувала нам безпеку, перед лицем усього світу знову вчинила масований військовий злочин. Сімдесят ракет було випущено по Україні тільки за кілька годин. Постраждала критична інфраструктура на Київщині, Вінниччині та, особливо, Одещині. Знову сьогодні в Україні здійснюються критичні відключення електроенергії. Мільйони людей лишилися без тепла і світла.

Незважаючи на злочинність, цинізм російського агресора і на те, що Україна сьогодні повинна долати ці критичні труднощі під час зими, ми можемо сказати: Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться! Ми дякуємо Господу Богу і Збройним силам України за те, що ми цього ранку живі, що можемо проголошувати слова Христової істини і говорити правду про Україну і світ.

Продовжуємо наші роздуми над тим, як нам навіть серед таких драматичних обставин холоду і зими дбати про наших дітей, про їхнє виховання. Минулими днями ми говорили про те, що певна виховна модель, яка лягає в основу шкільної програми, зокрема виховної політики Міністерства освіти України, має важливе значення для цілісного виховання наших дітей. Бо всі розуміють, що школа сьогодні не тільки повинна передати інформацію і знання, а й виховати людину. Які уявлення про людину існують в певному суспільстві, такого типу виховання здійснюється в школах.

Сьогодні хочу поговорити з вами про католицьку школу. Католицька система освіти, яка охоплює всі ланки виховання дитини: дитячий садок, середню католицьку школу та католицький університет — це безперервний процес виховання людини. Насамперед зауважу, що католицька школа — це не конфесійна школа. Це школа не тільки для католиків. Це школа, яка дає найкращу у світі освіту. Тому слово «католицька» тут передусім вказує на якість освіти, а також на інтегральність освіти та виховання.

Ми знаємо, що Святе Письмо дає нам цілісний образ людини — як храму Святого Духа, який тілесно живе в людині (Святий Дух робить наше тіло своїм храмом). Цей цілісний погляд дає можливість виховати людину як гідний Божий образ, незалежно від її релігійного, конфесійного способу життя та етнічного походження. Тому католицькі школи сьогодні існують в усьому світі. Країни, які далеко не є католицькими, просять, щоб такого типу мережа виховних інституцій могла слугувати за взірець найкращої освіти для їхніх дітей, і батьки-некатолики можуть розраховувати на те, що їхню дитину приймуть до цієї школи.

Католицькі навчальні заклади належать в Україні до так званої приватної освіти. Проте їх християнський напрямок показує, що йдеться про глибоку модель співпраці між церковними інституціями і державою.

Ми хочемо, щоб католицькі дитячі садки, школи і наш Католицький університет були відкритими для всіх, щоб для здобуття європейської, найкращої освіти і високого виховання не треба було їхати з України. Тому ми запрошуємо батьків віддавати дітей до наших католицьких дитячих садків, шкіл і до Українського католицького університету. У такий спосіб ми можемо закласти тверді євангельські фундаменти для нашого суспільства, бо, як показує світова практика, саме з католицьких шкіл виходять найкращі лідери громадянського суспільства, Церков і релігійних організацій, відповідальні громадяни своєї Батьківщини.

Сьогодні ще раз запрошую вас до посиленої молитви за звільнення наших ув’язнених священників у Бердянську — отців Івана та Богдана. Молімося за тих наших дітей, які опинилися на окупованих територіях. Ми знаємо, що окупанти систематично нищать українську систему освіти на окупованих територіях, погрожуючи позбавити батьківських прав тих, хто відмовляється посилати своїх дітей до нашвидкуруч створених російських шкіл. Нехай Господь Бог поможе нам зберегти гідність дитини і виховати гідність людини в мережі нашої шкільної, зокрема католицької, системи освіти.

Боже, поблагослови наших воїнів на фронті! Боже, пошли Твого архистратига Михаїла із небесним військом для того, щоб навіть на полі бою зло було вкотре переможене! Боже, даруй Україні перемогу! Боже, даруй Україні Твій справедливий, небесний мир!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також