EN

Звернення Глави УГКЦ у 28-й день війни, 23 березня 2022 року

23 березня 2022, 10:00 6

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі, брати і сестри, сьогодні 23 березня 2022 року і Україна, український народ переживає уже 28-й день хресної ходи, своєї Голгофи, цієї війни, яку розпочала росія проти мирного українського люду. Ми переживаємо трагічні, болючі часи, але ті часи народжують героїв, які з любові до свого народу і Батьківщини готові на будь-які жертви, навіть на жертву свого власного життя.

В цих днях, спілкуючись з різними особами — волонтерами, духовенством, військовими, органами державної влади різного рівня, зокрема, центральної влади, — відчувається, що наш український народ справді об’єднався, щоб вистояти у тій борні.

Ми так багато разом говорили про єдність — церковну, народну, навіть політичну, про єдність як про якусь мрію — і сьогодні ця мрія стала дійсністю.

Ми бачимо, як народ об’єднується для того, щоб перемогти ворога, що топче українську землю. Ми бачимо, що кожен відчуває мандат свого власного сумління для того, щоб вистояти і перемогти.

Ми відчуваємо, що ця війна — це не війна, в якій воює тільки українське військо, це не війна, яку веде ворог проти президента чи державної влади України з тих чи інших ідеологічних надуманих мотивів. Російський агресор веде війну проти українського народу. І ця війна має всі ознаки геноциду, винищення людей, нашої культурної спадщини і духовної традиції.

В цій вітчизняній війні весь український народ став на захист своєї Батьківщини. Коли ми кажемо «народ», то маємо на увазі усіх мешканців України, незалежно від національного, етнічного походження, церковної, релігійної приналежності, навіть не залежно від місця проживання — в Україні чи закордоном. Ми відчуваємо, що перемога — це спільна справа. І в цьому всенародному єднанні ми відчуваємо її передсмак.

Дуже важливо, щоб кожен з нас, кожен з тих, хто мене чує, прилучився до цієї святої і великої справи. Те «чудо на Дніпрі», яке на наших очах розвивається, є Богом благословенною справою. Ми воюємо і боремося за перемогу, але цю перемогу нам дарує наш Господь Бог.

Я сьогодні хочу звернутися з особливою подякою за дуже унікальну подію, яка відбулася в понеділок, буквально позавчора, в Єрусалимі. З ініціативи міжрелігійного і міжнародного інституту «Еліях», перед собором Російської Православної Церкви в Єрусалимі відбулося міжнародне, міжрелігійне, міжцерковне моління за мир і перемогу України в цій війні. У цій молитві особисто взяв участь латинський патріарх Єрусалиму, Його Блаженство Піцабалла. Взяли участь представники Мелхітської, Греко-Католицької Церкви, різних протестантських, зокрема англіканської, та інших спільнот, інтелектуали, провідні релігійні діячі юдейської громади, ісламські мислителі і релігійні лідери. Я хочу дуже подякувати за те, що ця молитва відбулася і була підписана відповідна декларація за припинення війни в Україні.

Єрусалим і Київ відчувають духовне споріднення. Київ будувався як новий Єрусалим. Нехай ця молитва, цей рух проти війни пошириться на інші центри релігійного, духовного життя по цілому світу.

Молімося разом! Молімося перед соборами Російської Православної Церкви по цілому світі за мир в Україні. Ми побачимо, що Господь Бог вислухає наші молитви, і ця війна буде переможена. Нехай Господь Бог благословить усіх нас!

Благословення Господнє на вас з Його благодаттю і чоловіколюб’ям завжди нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також