EN

Звернення Глави УГКЦ у 279-й день війни, 29 листопада 2022 року

29 листопада 2022, 09:32 39

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні вівторок, 29 листопада 2022 року, а в Україні вже 279-й день великої, повномасштабної військової агресії росії проти українського народу.

Знову минула доба була важкою для України. Ворог невпинно атакував українські позиції, обстрілював наші міста і села, як далеко досягає його вбивча рука. Лише за цю добу він випустив по Сумщині 130 боєприпасів. Під нещадні російські обстріли знову потрапила наша щойно звільнена частина Херсонщини. Була обстріляна 30 разів. Знову потерпалиДніпропетровська та Запорізька області. За останній тиждень по Запорізькій області випустили близько 400 різних видів снарядів.

Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться! Хоча ми й переживаємо постійну загрозу нових ракетних ударів, відчуваємо брак світла, тепла, але молимося і будуємо наше майбутнє, захищаємо Батьківщину заради майбутнього наших дітей.

Продовжуємо наші роздуми над тим, як нам виховувати дітей по-християнськи, як нам дбати про те, щоб найцінніше можна було передати наступним поколінням як важливий спадок. Найцінніше — це ті цінності, принципи, які випливають із Христового Євангелія і є основою християнського життя і нашої щоденної поведінки, наших вчинків, а також свідченням нашої віри.

Виховувати означає передавати цінності, допомагати набувати досвід тих цінностей, справді зрозуміти, що є найцінніше і найважливіше. Ми знаємо, що цінності не існують в чистому вигляді, у якійсь ідеї — їх слід пережити. Цінності можна зрозуміти тільки тоді, коли вони проявляються в нашій поведінці зокрема і в нашому житті взагалі. І тому виховувати на основі християнських цінностей означає не тільки про них говорити, а й вчити їх виявляти, втілювати в особистому житті.

Наставники, батьки повинні подбати не тільки про те, щоб навчити дітей добре робити певні речі, а й допомогти їх це полюбити. Бо діти не сприймають добро як щось справжнє, якщо воно не є любленим, бажаним, усвідомленим і сприйнятим. Потрібно допомагати дитині вибирати добро та співпрацювати знею, виявляючи любов і терпеливість, щоб вона могла самостійно дозрівати в особистому покликанні. Потрібно допомогти дитині дозрівати до того, щоб вона самостійно свідомо і добровільно, без зовнішнього примусу, обрала те, що є добрим, істинним. А добро й істина для християн — це особа Ісуса Христа. Маємо допомогти дитині свідомо і добровільно обрати Христа як дорогу, істину і життя.

Виховання дитини неможливо знайти на книжкових сторінках. Виховувати дитину не означає дати їй лише про щось дізнатися, щось пізнати. Натомість слід перепустити це діло віри й серця через власну дію. Бо лише наша дія формує наше серце. Коли ми перетворюємо те, що знаємо, на те, що чинимо, тоді можна сказати, що ми маємо досвід добра й істини. Тож цінності передаються через глибоке особисте ставлення до життя. Коли діти бачать під час війни дії своїх вихователів і батьків удраматичних обставинах, які відкривають найглибші мотиваційні цінності поведінки дорослих, то вони справді можуть отриматидосвід справжнього добра й істини. Вихователь передає те, чим сам живе. Найефективніше виховання полягає у власному виконанні того, чого ми хочемо навчити інших. Виховує те, що ти бачиш в інших, і те, що бачать інші в тобі. Це є найглибшим і найбільшим секретом християнського виховання. Щоб ця виховна дія могла проявитися, необхідно творити доброзичливі стосунки, виховне родинне середовища, бо ми знаємо, що сім’я є головним місцем християнського виховання. Ми сьогодні дужепотребуємо добрих вихователів і батьків, які б самі жили тими цінностями, що їх хочуть передати як найцінніше своїм дітям.

Ми сьогодні молимося за Батьківщину, за наш український народ і просимо: Боже, благослови наших дітей! Боже, допоможи всім нам передати їм нашу віру, допоможи нам: вихователям, батькам, учителям, церковній спільноті — бути справжніми носіями істинних, вічних цінностей, щоб ми могли засвідчити їх і передати як любов до добра й істини нашим дітям, майбутнім поколінням! Боже, благослови наших дівчат і хлопців на фронті! Боже, захисти наші міста і села від того граду російських ракет, які невтомно хочуть знищити всіх нас, нашу міську інфраструктуру і все те, що забезпечує наше життя! Боже, захорони нас від цього зла! Боже, благослови Україну Твоїм справедливим, небесним миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також