EN

Звернення Глави УГКЦ у 267-й день війни, 17 листопада 2022 року

17 листопада 2022, 11:41 51

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Cьогодні четвер, 17 листопада 2022 року, а в Україні вже 267-й день великої, кривавої, святотатської війни.

Знову щодня гинуть люди, палають наші міста і села. У цю мить, коли ми роздумуємо над Божим словом, над Україною летять російські ракети і оголошена повітряна тривога. Чути вже вибухи в Дніпрі, Києві та над Одещиною. Я закликаю вас усіх не нехтувати правилами повітряної тривоги, перебувати в укриттях і все робити для того, щоб урятувати своє життя і життя ближніх.

Ми бачимо, що ворог знову вражає критичну інфраструктуру міст і сіл України. Знову чинить військові злочини на нашій Батьківщині. Однак ми дякуємо Господу Богу і Збройним силам України за те, що в цю мить ми живі. Дякуємо за кожну хвилину, у якій можемо бачити світло, зокрема те, що виробляється під дією електричного струму, і світло сонця, яке сходить над Україною.

І стоячи сьогодні в молитві, ми кажемо Україні і світові: Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Продовжуємо роздуми над зціленням ран нашої Батьківщини, нашого народу. Ми вчора говорили про те, що види зцілень можна умовно поділити на надзвичайні і звичайні. Часом Господь Бог своєю надзвичайною дією втручається в перебіг нашої земної історії і чинить чуда. Він може втрутитися в лікування якоїсь хвороби за посередництвом своїх святих, угодників, як-от нашого праведного митрополита Андрея Шептицького, і в надзвичайний спосіб зцілити свою дитину.

Але є і звичайні способи, якими Господь Бог постійно посилає нам свою цілющу силу і благодать. Йдеться передусім про лікарське мистецтво і лікарську мудрість, якими не слід нехтувати. Всевишній дарує людині щоразу ліпші ліки від різних хвороб, а лікарі, досліджуючи людський організм, відкривають нові методи і способи лікування.

Проте є ще один звичайний спосіб, яким Господь Бог посилає зцілення віруючій людині. Серед семи Святих Таїнств Христової Церкви одне можна справді назвати Таїнством зцілення недужих — Єлеопомазання, яке Господь Бог встановив саме з такою метою. Ми читаємо в соборному посланні апостола Якова, через якого нам доноситься голос ранньої Церкви: «Страждає хтось між вами? Хай молиться. Радіє хтось? Хай псалми співає. Нездужає хтось між вами? Хай покличе пресвітерів церковних і хай вони помоляться над ним, помазавши його олією в ім’я Господнє. І молитва віри спасе недужого. Та й Господь його підніме. І, як він гріхи вчинив, вони йому простяться. Сповідайте, отже, один одному гріхи ваші; моліться один за одного, щоб вам видужати. Ревна молитва праведника має велику силу». Отже, моментом зцілення, у який Господь Бог посилає через свою Церкву благодать Духа Святого для одужання тому, хто хворіє, є Таїнство Єлеопомазання, а його служителем є священник — церковний пресвітер. Це — Святе Таїнство, під час якого Господь Бог особливо приймає молитви за хворого. Щоб гідно підготуватися до нього, як чуємо від апостола Якова, потрібно скористати із ще одного Таїнства духовного зцілення — Покаяння, після якого ця молитва Церкви і помазання єлеєм дасть силу побороти хворобу.

Ми знаємо, що приймати Таїнство Єлеопомазання можна тільки один раз під час важкої недуги. Однак не треба його боятися. Бо часом люди мають упередження, мовляв, це Таїнство тільки для тих, хто вмирає. Насправді воно для тих, хто перемагає хворобу, хто прагне видужати. Його ще називають Таїнством Соборування, оскільки для того, щоб Церква молилася за зцілення недужого, збирається семеро священиків, які разом його уділяють. Заохочую всіх, особливо тих, хто має тяжку недугу чи важке поранення, користати із сили і благодаті Святого Таїнства Єлеопомазання, а наших медичних капеланів, та й інших священнослужителів, — завжди бути готовими на перший поклик наших вірних, тих, хто потребує цього Таїнства, бути поруч і зцілювати рани силою молитви нашої Церкви і силою таїнственного діяння благодаті Святого Духа.

Прошу ще послухати слово праведного митрополита Андрея Шептицького. Він якраз нам сьогодні пригадує в контексті роздумів про Єлеопомазання як Таїнства недужих і поранених про силу спільної молитви Церкви: «Спільна молитва, мої милі браття, має більшу силу, ніж молитва кожного зокрема. Не лише тому, що тут один за одного молиться, один одному випрошує ласки з неба, а ще й тому, що Ісус Христос обіцяв в особливий спосіб бути з тим, хто об’єднується в Його ім’я». Каже Христос: «Де двоє чи троє зійдуться в Моє ім’я — там Я є посеред них».

Боже, врятуй Україну! Боже, посилай силу, мудрість і відвагу Протиповітряним силам України, щоб вони відбили всі ворожі атаки з неба! Боже, захисти Україну Твоїм небесним захистом! Боже, посилай благодать Духа Святого на рани України! Нехай Твій єлей спливає, як цілющий бальзам, на тих, хто страждає, хто є хворий і поранений.

Боже, благослови українське військо! Боже, пошли Україні Твій небесний, справедливий мир!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також