EN

Звернення Глави УГКЦ у 266-й день війни, 16 листопада 2022 року

16 листопада 2022, 14:41 14

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні середа, 16 листопада 2022 року, а в Україні вже 266-й день великої, жахливої, кривавої війни. Вчора Україна, Європа і весь світ були вражені черговою масованою атакою, яку росія здійснила на мирні міста і села України, випустивши одного дня майже сто ракет. Майже в усіх частинах країни постраждала інфраструктура, яка забезпечувала постачання електроенергії. Знову є загиблі і поранені. Навіть постраждали прикордонні райони нашої сусідньої і братньої Польщі. Здійснений черговий жахливий акт тероризму.

Я б хотів сьогодні в ім’я Боже засудити цей злочин, який є злочином проти людяності, військовим злочином, порушенням міжнародного гуманітарного права, правил і звичаїв ведення війни. Відповідно до ранкових повідомлень, близько 10 мільйонів українців залишилися без електроенергії. У містах і селах немає теплопостачання в цю холодну пору року. Господи, порятуй Твій народ! Господи, зглянься на наші сльози, на кров і зойкіт своїх дітей! Будь разом із нами!

Я хочу сьогодні огорнути своєю турботою всіх тих, хто пережив цей терор і постраждав внаслідок цієї жахливої терористичної атаки, і сказати вам: дорогі брати і сестри, не бійтеся, не дайте ворогові залякати Україну. Ми разом можемо і будемо протистояти цій психічній атаці, яку також учора на нас здійснив ворог. І ми разом вистоїмо, бо з нами Бог.

Сьогодні знову ми можемо сказати, що Україна стоїть, Україна бореться, Україна молиться.

Ми продовжуємо роздумувати над тим, як нам лікувати рани цих російських ударів і атак, як нам лікувати рани України. Життя — це найбільший дар, яким Бог поділився з нами. Із давніх часів людство шукало різних можливостей, щоб зберегти життя та здоров’я людини. Христос, зустрічаючи хворих і стражденних не проходив мимо, а дарував їм здоров’я, повертав їх до повноцінного життя. І сьогодні Господь Бог чинить чуда зцілень між нами. Однак це надзвичайні моменти, те, що має не тільки лікувальну мету, а й завдання виявити присутнього між нами Бога. А в щоденний, звичайний спосіб наш Господь Бог — Цілитель і Спаситель душ і тіл наших, рятує нас за допомогою лікарського мистецтва. Це Він надихає уми наших медичних працівників, дослідників, науковців відкривати щоразу нові ліки, більш ефективні способи профілактики і лікування тих хвороб, які так сьогодні нам дошкуляють. Тому лікарська мудрість є віддзеркаленням, промінчиком Божественної мудрості, яку Він вкладає в руки професіоналів, людей, що мають особливе покликання нам послужити.

Сьогодні Господь Бог торкається наших ран не тільки через руки священників, а й через руки наших медичних працівників. Тому ми повинні шанувати їхню працю, їхнє покликання. Бути лікарем — це мистецтво, це дар. Як важливо, щоб ті Богом дані таланти, які дає нам Господь Бог через наших талановитих медиків, Україна оцінила, прийняла, підтримала, розвинула і аж ніяк не занедбала. Нехай Господь Бог віддячить сторицею всім нашим мудрим і мужнім лікарям. Нехай через них Божа мудрість і цілюща сила спливає на рани України.

Перед обличчям трагедій війни послухаймо слово праведного митрополита Андрея Шептицького: «Є в душі українця глибока і сильна воля мати свою державу. Та попри ту волю, знайдеться, може, однаково сильна і глибока воля, щоб та держава була обов’язково такою, якою хоче її мати партія, чи кліка, чи група тих чи інших осіб, чи навіть одна особа. Бо як же пояснити те фатальне ділення між собою, ті спори, роздори, сварні, ту партійність, яка нищить кожну національну справу?». Нехай Господь Бог оздоровить ці наші внутрішні суспільні хвороби, що не дають нам навіть перед обличчям біди і війни об’єднатися в служінні своєму народові, поставити благо народу вище від приватного чи партійного добра.

Боже, порятуй Твоїх дітей! Боже, благослови Україну! Боже, коли нам бракує світла, видимого і матеріального, будь Ти для нас світлом! Ти ж сам сказав: «Я є світло світу»! Боже, коли нам бракує тепла, будь Ти для нас теплом любові, яка нас відігріє, дасть нам силу і життя! Боже, благослови дітей України, наше українське військо! Благослови Україну Твоїм небесним, справжнім, справедливим миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також