EN

Звернення Глави УГКЦ у 256-й день війни, 6 листопада 2022 року

6 листопада 2022, 10:18 38

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри, сьогодні неділя, 6 листопада, а в Україні вже 256-й день великої, жахливої війни цього 2022 року.

Знову впродовж останньої доби на всій лінії фронту йшли тяжкі бої. Відповідно до ранкових повідомлень, ворог намагається атакувати на чотирьох напрямках: Харківському, Луганському, Донецькому та Запорізькому. Наше військо мужньо захищає Батьківщину, відбиваючи атаки росіян.

Ворог невпинно нищить критичну інфраструктуру наших міст і сіл. Вчора всіх сколихнула заява міського голови Києва Віталія Кличка, що місто готується до блекуату. Голова міста звернувся з проханням до людей готувати теплі речі, запаси води, бо настає справді дуже важкий період і року, і історії міста Києва.

За останню добу ворог знищив інфраструктуру 35 міст. Знову постраждали мирні жителі. Цієї ночі масований обстріл був завданий по місту Запоріжжю. Спалахнула велика пожежа, є загиблі та поранені.

Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться! І цього дня Господнього ми всі спішимо на Божественну Літургію, щоб стати причасниками Тіла і Крові нашого Господа — джерела нашої стійкості, мужності, мудрості та непереборності.

Сьогодні ми продовжуємо роздуми над тим, як нам лікувати, гоїти рани українського народу. Вчора ми говорили, що мужній, мудрий лікар спершу звертає увагу на хвору людину, а вже після цього лікує її хворобу, спочатку співчуває пораненій людині, а тоді береться гоїти її рану. Так само і наш Господь Бог: побачивши гріх, Він не так концентрується на нашій злобі, як бачить у нас свою дитину, яка є зраненою, яка потрапила в неволю гріха, смерті. І цим лікувальним, цілющим, визвольним поглядом Він торкається рани людини, даючи їй можливість також брати участь у цій оздоровчій місії самого Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, бути учасницею тієї лікувальної дії, яку Він сьогодні звершує в тілі нашого народу.

Мудрий лікар також розуміє: для того щоб вилікувати будь-яку хворобу чи рану, насамперед треба зрозуміти її причину. Бо якщо медик не розуміє причини хвороби, то не здатний її побороти. Часом медицина використовує так звану симптоматичну терапію, яка усуває певні симптоми, прояви хвороби. Але коли не вдається вцілити в саме серце цього зла — у збудник хвороби, і він продовжує вражати людину, тоді недуга може стати невиліковною. Проте коли ми знаємо причину і можемо боротися проти неї, а не проти наслідків, тоді хвороба може бути подолана. Розуміючи, що причина більше не вражає людину, ми перебуваємо на дорозі до зцілення рани.

Ми сьогодні просимо Господа Бога, щоб Він зупинив убивчу руку агресора. Бо доти, доки російський окупант продовжуватиме нас вбивати, нищити наші міста і села, ми зможемо тільки ліквідовувати наслідки злочинів. Тому цієї неділі ми насамперед просимо Господа Бога, щоб Він силою благодаті Святого Духа знищив саме зло, диявола і його слуг, які поневолюють, нищать, ранять тіло України. Ми просимо Господа Бога і весь цивілізований світ зупинити вбивчу руку агресора. І тоді з Божою допомогою силою благодаті Святого Духа, Святими Таїнствами Церкви і лікарським мистецтвом ми загоїмо і зцілимо наші рани.

Цього дня, коли ми будемо стояти на Літургії перед Божим обличчям, пам’ятаймо про наших медичних працівників, які рятують життя не тільки в лікарнях і госпіталях, а й там, де йдуть бої. Ціною власного життя під кулями і снарядами, у польових умовах вони роблять операції, рятують наших захисників, військових і цивільних. Наші парамедики, які надають першу медичну допомогу на полі бою, а потім вивозять поранених у безпечні місця, часто самі потрапляють під ворожі обстріли. Для нас, християн, життя кожної людини, кожного воїна, кожної цивільної особи є безцінним. Бо життя дарував нам сам Бог. Задля порятунку земного життя медики трудяться з усією самовіддачею. А ми маємо пам’ятати про їхню працю й жертовність і всіляко їх підтримувати.

Ми сьогодні просимо: Господи, усунь саму причину нашого страждання і болю! Боже, побори силою благодаті Духа Святого війну і тих, хто її несе і спричиняє! Боже, нехай запанує мир на нашій українській землі! Боже, дай нам час на зцілення тих ран.

Нехай сьогодні до нас промовить митрополит Андрей Шептицький своїм словом про справедливий мир, бо як не буде миру, ми тільки ліквідовуватимемо наслідки військової агресії і постійно боротимемося з гуманітарною кризою чи навіть з катастрофою. Як прийде мир, ми зможемо й справді залікувати рани і бути зціленим Богом народом. Тому каже нам митрополит: «Кожний бо розуміє, що мир, який не рахувався би з потребами народів і при якому народи вважали би себе скривдженими і ними були би в дійсности, не був би ніяким миром, радше причиною нових, чимраз гірших ускладнень і взаємних ненавистей, які мусіли би довести до нових воєн».

Боже, дай нам такий мир, який був би джерелом зцілення, а не нових воїн, лих чи протистоянь! Боже, благослови Україну, українське військо, синів і дочок нашого народу Твоїм справедливим, небесним, Божим миром.

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також