EN

Звернення Глави УГКЦ у 254-й день війни, 4 листопада 2022 року

4 листопада 2022, 12:24 14

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри, сьогодні п’ятниця, 4 листопада 2022 року, а в Україні вже 254-й день великої війни, яка принесла велике горе на українську землю, бо щодня забирає десятки чи навіть сотні життів. У цій війні український народ своїми грудьми закриває не тільки свою Батьківщину, а й увесь вільний, цивілізований світ, у якому мають певну вагу такі поняття, як закон, міжнародне право, повага до людини.

Знову вчора на всій лінії фронту йшли тяжкі бої. За ранковими повідомленнями, ворог намагався наступати на українські позиції зокрема на Донеччині, біля Бахмута, Авдіївки та Новопавлівки. Він завдав удару по більше ніж 30 населених пунктах нашої Батьківщини, нищачи інфраструктуру, вбиваючи мирних жителів, які перебувають далеко від лінії фронту. Найбільше зазнали вчора ударів російського агресора мешканці прикордоння на Сумщині, а також мирні люди у Запорізькій, Дніпропетровській, Донецький і Херсонській областях. Вчора також повідомили, що після деокупаційних заходів на Харківщині, Донеччині та Херсонщині було виявлено 868 тіл замордованих, закатованих людей, серед яких 24 дитини. Ворог залишає після себе жахливі свідчення тортур, знущань з цивільних людей — із тих, кого він буцімто прийшов визволяти.

Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Сьогодні продовжуємо наші роздуми над тим, як нам разом за допомогою сили і благодаті Духа Святого працювати над зціленням ран українського народу, які є жахливим наслідком цієї загарбницької російської війни і які завдають нам невимовного болю та страждання.

Ми часто чуємо слово «здоров’я». Очевидно, що рана — це щось таке, що його в нас забирає, краде, нищить цілісність людини. Але, властиво, що таке здоров’я?

Здоров’я людини — це не тільки добрі лікарські аналізи чи позитивні результати дослідження стану людського організму, не тільки рівновага між потребами і можливостями людини, не тільки її здатність забезпечувати себе і ближніх всім необхідним. Здоров’я — це цілісність і гармонія духу, душі й тіла людини. І щоразу, коли та цілісність порушується, людина починає страждати і хворіти. Руйнує цю гармонію не лише тілесна хвороба, поранення чи психологічна травма, а насамперед гріх — «травма», яка зароджується в духовній сфері особи і відтак нищить усе інше. І навпаки, людина переживає рани й біль тіла і на психологічному, і на духовному рівні. Тому коли ми говоримо про зцілення людини від тих ран, які вона сьогодні носить, то йдеться про повернення до цілісності людської істоти, до того її стану повноти Божої мудрості, у якому вона була на початку творіння, вийшовши дівственною з рук свого Бога — Творця і Спасителя.

Основа здоров’я — це передусім здоров’я людського духу. Фундамент здоров’я — це гармонія і цілісність людської істоти. Тому ми називаємо нашого Спасителя і Господа Ісуса Христа цілителем, тобто лікарем не тільки тілесної сфери, а й душі та духу. Цілитель повертає нам цілісність, повноту життя і здоров’я.

Ми сьогодні розуміємо роль Христового священника у зціленні людини так. Медичний капелан приходить до хворих від імені нашого Спасителя і пропонує їм даровану Господом цілісність через віру. І тоді, отримуючи цілющу благодать Святого Духа, людина може вповні оздоровитися в ментальному і фізичному плані. Тому ми дуже потребуємо сьогодні присутності тайнослужителя Христової Церкви, який приносить нам той духовний лік благодаті Духа Святого, що виливається на нас у Святих Таїнствах Христової Церкви. Зокрема, нам потрібне Святе Таїнство Сповіді, яке зцілює нас від гріха, повертає нам віру в Бога і в дане Ним мистецтво лікаря, що лікує тілесну сферу людини.

Тому такою важливою у медичних закладах є роль капеланів, служінню яких ми маємо сприяти. Щиро дякую сьогодні нашим медичним капеланом, які є діяльним образом присутності Спасителя там, де є найбільше людського болю, горя і страждання.

Сьогодні хочу поділитися з вами однією радістю: вчора ми отримали звістку про звільнення із російського полону 107 наших військових. А від початку війни вдалося вирвати з лабет російського агресора і насильника вже близько тисячі осіб. Проте тих, хто ще перебуває в полоні є набагато більше. Обіймімо увагою, любов’ю і молитвою наших воїнів, які вийшли зраненими з військового полону російських загарбників! Нехай цілюща благодать служіння наших медичних капеланів, а також лікарське мистецтво послужить їм повернутися до повноти здоров’я.

Послухаймо й нині слово праведного митрополита Андрея Шептицького, яке він звернув до воїнів, до захисників Вітчизни під час війни. Нехай це його слово, яке сповнене благодаті Духа Святого, теж буде носієм сили благодаті та зцілення. Митрополит свого часу сказав до українських військових таке: «Ви, що у бою щодня наражені на смерть, пам’ятайте заховувати ваше серце чистим від гріха. Будьте все готові ставити на перше місце перед престолом ваше життя, а відтак завжди бути готовим стати перед Божим судом і здати звіт з цілого вашого життя. Хоробро сповніть свої обов’язки! Перемога є певною, а справа — свята».

Нехай ота свобода від гріха та цілісність душі, духу і тіла стане силою нашого воїнства, а запевнення, що справа є свята, а перемога — певна, яке ми сьогодні чуємо з небес від нашого праведного Андрея, буде нашою заохотою для того, щоб служити і захищати свою Батьківщину.

Боже, благослови Україну Твоїм небесним, справедливим миром!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також