EN

Звернення Глави УГКЦ у 25-й день війни, 20 березня 2022 року

20 березня 2022, 10:00 13

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі брати і сестри!

Сьогодні неділя 20 березня 2022 року і ми переживаємо вже 25-й день російської агресивної війни проти України.

Неділя для нас, християн, це завжди день, центром якого є Святе Таїнство Євхаристії — Таїнство Причастя Тіла і Крові нашого Спасителя.

Неділя як день Господній, коли ми намагаємося все відкласти, але бути поєднаними з Господом Богом. Хоча неділя в умовах війни переживається по-особливому. Але, можливо, серед війни, серед цього моря смерті для нас, християн, Євхаристія є чимось надзвичайно важливим. Ми сьогодні по-особливому кажемо собі і світові: Без причастя тіла і крові нашого Спасителя ми не можемо жити, не можемо вижити в тих умовах війни. Саме Таїнство Євхаристії надає нам ту життєву силу, щоб перемогти смерть. Євхаристія — це антидот проти смерті.

Але цієї неділі багато хто в Україні не матиме змоги взяти участь у Божественній Літургії. Наприклад, у Запоріжжі сьогодні введена круглодобова комендантська година і ніхто не може вийти з дому, щоб бути в храмі.

Знову ж таки в різних містах і селах України сьогодні на голови мирних жителів, віруючих християн, які прагнуть Бога, падають з неба російські ракети і бомби. Ми сьогодні з сумом стверджуємо, що ця злочинна війна нищить духовні святині України. За тих 25 днів зруйновано близько 44 церков та інших релігійних споруд. Як не дивно, ці храми здебільшого належать Українській Православній Церкві Московського Патріархату. Але наше духовенство, наші священики несуть Євхаристійного Ісуса туди, де на Нього людина чекає.

Наші військові капелани звершують сьогодні Літургію для нашого війська, кормлять Тілом і Кров’ю нашого Спасителя, Його перемогою тих, хто виборює сьогодні перемогу Україні. Сьогодні наші священики несуть Тіло і Кров нашого Спасителя туди, де лунають зойки і стогони поранених у наших військових госпіталях, наших шпиталях, сходять у бомбосховища і підземелля, щоби звершувати це Святе Таїнство.

Ми переживаємо навіть війну як Євхаристійна спільнота і тут є наша сила.

Хочу сердечно подякувати усім тим, які сьогодні, коли зберуться у своїх країнах, у своїх церквах, будуть молитися за Україну. Пожертвуйте вашу Божественну Літургію в наміренні миру і спокою в Україні, в наміренні перемоги України і завершення цієї війни. Моліться за перемогу миру над війною. Хочу сьогодні скласти подяку всім тим, які сьогодні вкотре підтримують наш український народ. Дякую Святішому Отцеві, який особисто відвідав українських дітей, які прибули на лікування до лікарні «Дитятка Ісуса».

Дякую Вам, Святіший Отче, що Ви особисто торкнулися ран дітей війни.

Хочу подякувати Австрійській єпископській конференції, яка висловила свою підтримку українському народові, який бореться.

Усім єпископам країн Європи, які приймають наших біженців, які моляться за нас, які промовляють до сумління своїх народів, своїх державних інституцій, підтримуючи Україну в її боротьбі. Ми сьогодні молимося за наш народ і за нашу Батьківщину.

І просимо: Господи, Ти сказав, де двоє або троє зберуться в моє ім’я, там я є посеред них. Будь сьогодні разом з Українським народом!

Ти сказав, якщо двоє-троє зберуться і що-небудь попросять в моє ім’я, буде їм так! Ми сьогодні просимо Тебе: Боже, благослови Україну миром, зупини війну, зупини агресора. Змилосердися над твоїм народом!

Благословення Господнє на вас з Його благодаттю і чоловіколюб’ям завжди нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також