EN

Звернення Глави УГКЦ у 233-й день війни, 14 жовтня 2022 року

14 жовтня 2022, 14:57 22

У щоденному відеозверенні до українців і всіх людей доброї волі Блаженніший Святослав розповів про ситуацію на фронті, пояснив зміст свята Покрови, привітав захисниць і захисників України й уділив архиєрейське благословення.

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні п’ятниця, 14 жовтня 2022 року, а український народ уже 233-й день стоїть у нерівній борні з російським агресором, загарбником, який прийшов на нашу землю, щоб знищувати і вбивати.

Вчора знову на всій лінії фронту йшли тяжкі бої. Як і в попередні дні, найбільш інтенсивними вони були на Донеччині. Але наші захисники мужньо відбивають постійні атаки окупантів і захищають Батьківщину. Вчора на Заході України ворог завдав цілу низку дуже інтенсивних ракетних ударів. Вночі знову горіло місто Запоріжжя. Окупант завдав ракетних ударів по Харкову. Лише за останню добу ворог випустив по українській землі щонайменше 2 крилаті ракети, здійснив 16 авіаударів і 70 реактивних атак із зброї різного типу.

Але Україна стоїть! Україна бореться! Україна молиться!

Сьогодні ми в Україні відзначаємо особливе християнське свято — Покров Пресвятої Богородиці. Це свято християнської радості через те, що сама Мати Божа є захисницею Божого народу. Ми згадуємо містичне видіння, що сталося в Лахенській церкві в Царгороді, де Божий люд під час військового лихоліття побачив Божу Матір серед молільників. Побачив Її в молитві, як Вона своїм омофором огортає, захищає, покриває своїх дітей. Тому сьогодні ми стоїмо в молитві разом із Нею перед Божим обличчям і відчуваємо, що саме наша Мати сьогодні є нашою найбільшою захисницею, нашим святим покровом.

Невипадково саме цього дня український народ відзначає важливе державне свято — День захисниць і захисників України. Сьогодні ми вшановуємо українське військо. І саме свято Покрови, свято Пресвятої Богородиці, відкриває нам глибину змісту і природи українського війська. Це — військо захисників, не агресорів, окупантів, не те військо, яке щось у когось хоче забрати. Це — військо, яке рятує життя.

Сьогодні від усієї душі, від усього серця вітаю наших захисниць і захисників, що своїми грудьми закривають наш народ від ракет, бомб, куль окупанта, який на нас наступає.

У день Покрову Божої Матері ми особливо молимося за наших захисниць і захисників, бо нині до лав українського війська встав увесь народ: учорашні вчителі й спортсмени, працівники культури і мистецтва, інженери, технологи тощо.

Цього дня особливо огортаємо любов’ю, молитвою, увагою українське військо. Віддаємо наших захисників, тих дівчат і хлопців, які сьогодні рятують Батьківщину, під покров Пречистої Діви Марії. Нехай ця наша молитва долетить до російських в’язниць і катівень, де в полоні поневіряються кращі сини і доньки України. Нехай наша молитва зігріє наших дівчат і хлопців на передовій, в окопах, які нині дивляться ворогу в очі.

Огортаємо молитвою усіх поранених, які сьогодні заліковують рани війни і носять біль України у власному тілі. Сьогодні хочемо, щоб покров Матері Божої похилився над кожним ліжком пораненого. Нехай Богородиця збере всі ваші болі і занесе їх на Божий престол. Увагою і молитвою огортаємо дружин, дітей, родини наших військовослужбовців. Особливо хочемо в покровській молитві обійняти тих, хто втратив рідних на цій жорстокій, жахливій війні. Сьогодні, у День українського війська, молимося за наших полеглих Героїв. Віддаємо їх в руки Матері Божої, щоб Вона донесла їхні душі до небесного Божого престолу.

Ми сьогодні просимо: Мати Божа, розпростри свій омофор над Україною і покрий наші міста й села від російських ракет і бомб! Мати Божа, Ти наша надія, заступниця перед Божим маєстатом! Мати Божа, у цей особливий день Твоєї материнської молитви молися з нами і за нас і покрий Україну твоїм материнським святим омофором!

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також