EN

Звернення Глави УГКЦ у 215-й день війни, 26 вересня 2022 року

26 вересня 2022, 14:57 26

Зранку 26 вересня 2022 року, у 215-й день війни росії проти України, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, звертаючись у щоденному відеозверенні до українців і всіх людей доброї волі, розповів про ситуацію на фронті, продовжив серію роздумів про шанування Бога-Творця через турботу про створений Ним світ й уділив архиєрейське благословення.

Слава Ісусу Христу!

Дорогі в Христі брати і сестри!

Сьогодні понеділок, 26 вересня 2022 року, а в Україні вже восьмий місяць, 215-й день великої, повномасштабної війни, яку росія веде проти українського народу.

Ворог невтомно атакує Україну. На всій лінії фронту — починаючи на зі сходу Харківської області, на Донеччині, у Запорізькій області та до Херсонщини — йдуть тяжкі бої. Ворог завдає ударів з усіх видів озброєння, які має у своєму розпорядженні. Відповідно до ранкових повідомлень, за останню добу ворог завдав по українських містах і селах 5 ракетних та 12 авіаційних ударів, 83 рази обстріляв наші міста і села з реактивних систем різного виду. Ворог нищить наші міста новітньою зброєю — безпілотниками, якими атакував вчора Одещину. Постраждало понад 40 населених пунктів нашої Батьківщини. Ворог невпинно б’є по мирному населенню, систематично руйнуючи інфраструктуру наших міст і сіл.

Ворог намагається присвоїти собі українські землі, території, проводячи так звані референдуми. Водночас у різний спосіб завдає кривду власному народові.

Але Україна стоїть, Україна бореться, Україна молиться. І ми сьогодні дякуємо Господу Богу за цей ранок і Збройним силам України за те, що маємо можливість любити і жити далі, слухати Боже слово і втілювати його в особистому житті.

Ми продовжуємо роздуми над тим, звідки в умовах війни черпати життєву силу. Як віруючі люди, ми це робимо вшановуючи нашого Бога — Творця і Спасителя.

Сьогодні роздумаємо над ще однією істиною духовного життя, яка теж є важливим елементом вшанування Бога-Творця і яка каже: «Піклуйся про чистоту свого серця, роби регулярний екологічний іспит сумління, щоденно замислюйся над впливом свого життя та діяльності на природу, довкілля і весь створений Богом світ, наш спільний дім — природу».

Ця засада відома багатьом із нас. Ми розуміємо, що все те, що людина носить у своєму серці, впливає не тільки на тих людей, які є поруч, а й на все довкілля, на всесвіт. Святі Отці і Вчителі Церкви говорили, що людина є мікрокосмосом. З одного боку, вона є Божим образом, у якому віддзеркалюється божественне і нестворене єство, а з іншого — вона начебто підсумовує в собі всі видимі і невидимі створені Богом істоти. Усе те, що відбувається в людському серці, одразу впливає на макрокосмос, на довколишній світ. Тому всі екологічні лиха насамперед зароджуються як моральні, духовні катастрофи, що стаються в серці людини. Тому нечисте серце забруднює наше довкілля, а чисте — дбає про чистоту, про гармонію, про пошану до всього створеного, що Господь Бог дав нам у руки.

Ми, як християни, повинні щодня робити іспит сумління. Це один із найважливіших елементів духовного і аскетичного особистого життя кожної віруючої людини. Увечері ми роздумуємо, пригадуємо, як прожили цей день. Дякуємо Господу Богу за все добре, що змогли вчинити і перепрошуємо Його за вчинені гріхи. Іспит сумління є необхідним елементом самопізнання людини, усвідомленням власних сильних і слабких сторін, боротьби зі своїми гріхами. Іспит сумління — це момент стояння в правді перед Божим обличчям.

Під час іспиту сумління важливо аналізувати не лише три стосунки, які ми зазвичай маємо на увазі: із Господом Богом, із самим собою і ближнім, а й четвертий — ставлення до навколишнього світу. Саме аналіз власних вчинків стосовно довкілля робить наш іспит сумління екологічним, тому що ми замислюємося над тим, як моє життя і моя діяльність впливає на природне довкілля. Бо коли людина нищить навколишній світ, то вчиняє так званий екологічний гріх: його слід усвідомити, з нього покаятися і виправитися.

Сьогодні подякуймо Господу Богу за всі та дари, які від Нього отримали. Перепросімо Його за наші гріхи, за все, чим могли Його образити. Просімо про чистоту сердець у стосунках із собою, своєю душею і тілом, із ближніми, а також у ставленні до довкілля. Скажімо разом: Боже, благослови Україну! Боже, благослови українське військо! Боже, навчи нас по-справжньому любити Тебе і наших ближніх! Боже, даруй нам силою Твоєї любові перемогти зло, яке несе окупант на українську землю! Боже, благослови Україну своїм справедливим миром.

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюб’ям, завжди, нині, і повсякчас, і навіки вічні. Амінь.

Персони

Інші фото та відео

Дивіться також